Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO: Șefi în pandemie. Interviu cu colonelul Flaviu Chiscop, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟

Continuăm seria interviurilor dedicate sărbătorilor de iarnă, iar astăzi îl vom cunoaște mai bine pe colonelul Flaviu Chiscop, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea. S-a născut în județul Galați, însă, de 24 de ani, col. Flaviu Chiscop este vrâncean. După ce a absolvit Liceul Teoretic „Spiru Haret‟ Tecuci, profil matematică-fizică, inspectorul șef al ISU Vrancea a ales să se înscrie la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza‟ București.

Pentru mine nu a fost dificilă trecerea de la un liceul civil, la o facultate cu regim militar deoarece mi-au plăcut de mic ordinea și disciplina. În cei cinci ani de facultate am făcut stagiul de practică atât în subunitățile din București – la Brigada capitalei, cât și la Grupul de Pompieri Neamț, Grupul de Pompieri Vaslui, Grupul de Pompieri Galați și Grupul de Pompieri Prahova. Recunosc că la primul incendiu la care am participat în studenție am avut câteva emoții, așa cum probabil că fiecare pompier, la primul incendiu, trăiește momente unice. A fost un incendiu relativ ușor ca amploare, în schimb s-a intervenit în condiții foarte dificile având în vedere locația. A fost vorba despre un incendiu la un vagon de tren, undeva în județul Prahova. Incendiul s-a produs în partea din spate a locomotivei și s-a extins la primul vagon. Trenul respectiv era undeva pe un pod, iar autospeciala de pompieri nu a putut ajunge la locul intervenției, motiv pentru care a trebuit să întindem un dispozitiv prin teren accidentat. În pofida acestor condiții, și a faptului că s-a intervenit noaptea, intervenția s-a încheiat cu succes‟, povestește col. Flaviu Chiscop.

De la locțiitor comandant al Companiei de Pompieri Vidra, la inspector șef al ISU Vrancea

Proaspăt absolvent al Facultății de Pompieri, col. Flaviu Chiscop a fost repartizat în 1997 la Compania de Pompieri Vidra, pe funcția de locțiitor comandant. „Ulterior, dobândind experiență în lucrul cu oamenii și cu subordonații, a urmat preluarea funcției de comandant al Stației de Pompieri Panciu, înființată în data de 1 mai 1998, unde am stat timp de șase ani și jumătate. Consider că din punct de vedere profesional, începutul carierei este foarte important pentru a te dezvolta. Este bine să nu ratezi primii ani din viață când mintea și organismul sunt antrenate pentru a învăța și pentru a absorbi toate informațiile din jur. La Focșani, ca loc de muncă, am venit începând cu 1 noiembrie 2004, când am ocupat funcția de comandant al Detașamentului de Pompieri Focșani. În 2007 am promovat un concurs pentru a coordona Serviciul pentru Prevenirea Incendiilor și, începând cu 1 septembrie 2009, am fost împuternicit inspector șef la ISU Vrancea, până pe 1 octombrie 2009 când, urmare a concursului, am fost titularizat pe funcția de inspector șef ‟, spune col. Flaviu Chiscop.

Inspectorul șef al ISU Vrancea spune că are în spate o echipă puternică, bine sudată care, datorită profesionalismului și dedicării, a câștigat încrederea populației. „Cu cât societatea se dezvoltă, cu atât așteptările sunt mai mari. Și, având în vedere experiența acumulată și noile dotări ale ISU Vrancea, consider să suntem pregătiți pentru îndeplinirea atribuțiilor, și anume salvarea vieții, protejarea bunurilor și a mediului în cele mai bune condiții, dar și protejarea personalului de intervenție. Este foarte important să plecăm la intervenții sănătoși, să salvăm cât mai mult putem și să ne întoarcem cu bine‟, spune col. Flaviu Chiscop.

De-a lungul anilor, col. Flaviu Chiscop spune că a cunoscut oameni care l-au ajutat să se dezvolte profesional și uman. Iar unul dintre principiile după care se ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, este omenia. Consider că fiecare avem un rol în societate și în cadrul instituției în care lucrăm, dar toți suntem egali în drepturi și obligații. Întotdeauna contează ca oamenii de lângă tine și cei pe care-i ai în subordine să te urmeze mai mult din convingere decât din obligație. Cred că este foarte important în viață să dăm dovadă de seriozitate și profesionalism. Totodată, consider că exemplul personal este cel mai elocvent. Din păcate, viața ne demonstrează că numărul solicitărilor și al intervențiilor este într-o continuă creștere, asta înseammnă că societatea are o mare nevoie de sprijinul nostru și consider că în peste 15 ani de la înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, această instituție are o experiență bogată, dotare bună și profesioniști care să poată asigura intervenția‟, mai spune col. Flaviu Chiscop.

În ultima perioadă, pandemia ne-a schimbat obiceiurile‟

Pandemia de COVID-19 ne-a luat prin surprindere pe toți, fie că vorbim despre civili sau militari, însă pompierii vrânceni nu au lăsat garda jos în niciun moment. „Din păcate, pandemia a venit într-un moment în care nici societatea și nici noi ca pompieri profesioniști ai ISU Vrancea nu ne-am așteptat să trecem prin așa ceva. După ce am realizat ceea ce se întâmplă în societate, ni s-a schimbat total percepția privind asigurarea intervenției. Consider că sunt intervenții atipice în momente duse la extrem, pentru că toată viața ne-am pregătit să intervenim în echipă, să fim alături unii de alții, iar protecția căilor respiratorii o făceam la toate intervențiile unde erau degajări mari de fum sau gaze toxice. Am fost puși în situația în care colegii trebuiau să urce în aceeași autospecială, să lucreze în echipă, dar, în același timp să păstreze și distanța fizică.

În toată această perioadă am intervenit și cu izoleta, și cu ambulanța SMURD, dar și cu Autospeciala pentru Transport Personal și Victime Multiple. S-a intervenit și pentru dezinfectarea autospecialelor și echipajelor care asigurau intervenția. Am intervenit la incendii, descarcerări, accidente rutiere, salvări de persoane în situații în care persoanele erau suspecte Covid și trebuia să ne luăm măsuri sanitare. Dar am reușit să trecem cu bine toată această perioadă. Consider că am dobândit o experiență bogată, iar colegii știu foarte bine cum să intervină, cum să se echipeze și să se dezechipeze corect. Doresc să felicit întreg personalul Inspectoratului pentru modul în care s-a comportat, pentru măsurile pe care le-am abordat și implementat, astfel încât unitatea să fie permanent gata de intervenție. Mulțumesc lui Dumnezeu că toți colegii sunt sănătoși, iar cei care au trecut prin boală s-au refăcut‟, precizează col. Flaviu Chiscop.

Col. Flaviu Chiscop spune că „un pompier nu așteaptă nici mulțumirile oamenilor, și nici felicitările șefilor pentru a-și îndeplini misiunile. Dacă ele vin, cu atât mai mult îți crește încrederea în tine‟. Totodată, este mândru de profesia pe care a ales-o și speră să-și poată îndeplini în continuare sarcinile pe măsura așteptărilor populației. „În ultima perioadă, pandemia ne-a schimbat obiceiurile, inclusiv în privința sărbătorilor religioase, a aniversărilor sau a altor momente festive din viața fiecăruia dintre noi. Cu siguranță că pandemia ne-a făcut să fim mai atenți la propria sănătate și la a respecta sănătatea celor din jur. În pragul sărbătorior de iarnă, transmit tuturor vrâncenilor sănătate și multe bucurii! Să dea Dumnezeu ca aceste sărbători să ne aducă liniște sufletească! Este imporant să mai avem răbdare și să respectăm în continuare măsurile și recomandările autorităților în ideea în care, poate, anul viitor vom avea parte de sărbători așa cum le făceam cândva. Să dea Dumnezeu să fie ultimul Crăciun pe care-l sărbătorim în condiții de pandemie!‟.

Flash interviu:

  1. Sport/sportiv/echipa favorită: „Echipa favorită a fost Steaua București. Din păcate, această echipă a rămas doar în sufletul și mintea mea. În prezent, urmăresc mai multe activități sportive.‟
  2. Prima mașină/mașina de vis: „Dacia 1300. Mașina de vis este cea pe care o am acum.
  3. Puterea înseamnă: „Cred că puterea ar trebui să însemne echilibru, voință, dorință și respect față de ceilalți.
  4. Calitățile unui lider: „exemplul personal, profesionalism, spirit de echipă și puterea de a-i motiva pe cei de lângă tine
  5. Timp liber: „Depinde de ce se întâmplă în județ și în unitate. Puținul timp liber pe care mi-l pot gestiona este dedicat familiei și prietenilor.
  6. Surse de informații: „tot ce este în jurul meu.
  7. Cum începe și cum se încheie o zi: „Telefonul ne-a schimbat viața, atât mie, cât și celor din jur. În funcție de ce găsesc în telefon, am sau nu mai mult timp liber dimineața. Apoi vin la serviciu. Când ajung acasă, încerc să intru în postura de soț și tată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?