Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO: Șefi în pandemie. Interviu cu colonelul Adrian Babiș, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean

Sunt mereu la datorie și pregătiți oricând să ne ofere ajutorul. Acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, vă propunem o serie de interviuri cu șefii Jandarmeriei, Pompierilor, Poliției, Spitalului Județean, Spitalului Militar, Inspectoratului Teritorial de Muncă, instituții care au fost pe „baricade” de la începutul pandemiei care a redefinit viețile tuturor. Ne-a fost și ne este în continuare greu tuturor, dar cei aflați în vârful unor instituții care trebuie să vegheze, să controleze, câteodată să amendeze, să gestioneze, să managerieze într-o asemenea perioadă, sunt oameni a căror poveste o vom afla în articolele publicate în această serie.

Astăzi îl vom cunoaște pe colonelul Adrian Babiș, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea. Sunt născut la Piatra Neamț, însă, din anul 1980, și până la începerea facultății, am locuit în Adjud, deci mă pot considera vrâncean. În 1994, am absolvit Liceul «Emil Botta» Adjud, profil matematică-fizică. Ulterior, am urmat cursurile Academiei de Poliție «Al. I. Cuza», din București, Facultatea de Drept, arma jandarmi. Activez în cadrul Jandarmeriei Române din anul 1999. La început, am lucrat timp de 15 ani la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, apoi am lucrat timp de aproximativ 2 ani ca profesor la Școala de Aplicație pentru Ofițeri a Jandarmeriei Române «Mihai Viteazul» București. În perioada 2016-2017, am ocupat funcția de Șef Serviciu Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale din cadrul Direcției Ordine și Siguranță Publică a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar începând cu luna decembrie a anului 2017, și până în prezent, sunt inspectorul șef al IJJ Vrancea‟, spune col. Adrian Babiș.

Inspectorul șef al IJJ Vrancea este de părere că, haina militară onorează persoana care o poartă, mai mult decât atât, ca să porți această haină militară, trebuie să fii adeptul unor valori atât morale, cât și sociale. Care sunt principiile după care col. Adrian Babiș se ghidează atât în viață, cât și în carieră? Corectitudinea, onestitatea și spiritul de camaraderie. Cred că acestea sunt elementele care ar trebui să ne caracterizeze pe toți cei care îmbrăcăm haina militară.

Cum le-a schimbat pandemia viața jandarmilor vrânceni?

Viața unui jandarm nu este ușoară, cu atât mai mult dacă ne referim la perioada actuală în care, de aproape doi ani, ne confruntăm cu o pandemie care aproape că ne-a epuizat atât din punct de vedere psihic, cât și fizic. Dacă vorbim despre provocările actuale, vorbim despre pandemie și despre ceea ce trebuie să analizez și să hotărăsc zilnic astfel încât colegii mei să fie, pe de o parte în siguranță, și pe de altă parte să poată garanta siguranța cetățenilor. Având în vedere faptul că pandemia nu este o situație normală și simplă, toate activitățile pe care le desfășurăm sunt din ce în ce mai complexe. Câteodată, însă, lucrurile simple sunt cele care ne umanizează și care dau valoare activității pe care o desfășurăm zi de zi, (de la a ajuta o persoană în vârstă să treacă strada, până la a salva vieți sau a asigura protecția anumitor persoane lipsite de apărare), consideră col. Adrian Babiș.

Dacă până la debutul pandemiei de COVID-19, îi vedeam pe jandarmi asigurând și restabilind ordinea publică la marșuri, mitinguri, manifestări sportive, religioase, comemorative sau păzind obiectivele de importanță deosebită ale statului român, acum lucrurile au luat cumva o altă turnură. În primul rând, trebuie să asigurăm protecția cetățeanului și să-l facem să înțeleagă faptul că trebuie să respecte măsurile de siguranță din convingere, nu neapărat pentru că se impun niște măsuri coercitive. Încercăm, alături de colegii noștri de la poliție și de la celelalte instituții ale statului care au atribuții în domeniu (DSP, ISU, Instituția Prefectului, primăriile) să asigurăm această securitate a cetățenilor.

Le-am spus colegilor mei că fiecare dintre noi avem soții, mame, părinți și trebuie să ne punem de fiecare dată în locul lor. Dacă o măsură o considerăm dreaptă și justă pentru noi, în mod normal, și cetățeanul va privi această măsură ca fiind una justă. Principala noastră grijă a fost să aducem la cunoștința publică, atât cât am putut, faptul că acele restricții vin pentru a proteja cetățeanul, pentru a avea în atenție, în mod deosebit, sănătatea lui și sănătatea publică. Știm destul de clar că în momentul în care ne protejăm pe noi, de fapt, îi protejăm și pe cei de lângă noi, mai spune col. Adrian Babiș.

Aș dori, în mod deosebit, să transmit tuturor vrâncenilor faptul că ne așteaptă în continuare o perioadă foarte grea‟

Indiferent de sărbătorile de peste an, jandarmii vrânceni au fost la datorie, asigurând un climat sigur și liniștit locuitorilor acestui județ, lucru care se va întâmpla și în această perioadă. Cu toate că și în acest an, pentru a doua oară consecutiv, sărbătorile de iarnă sunt umbrite cumva de pandemia de COVID-19, col. Adrian Babiș vrea să transmită tuturor vrâncenilor faptul că ne așteaptă în continuare o perioadă foarte grea, motiv pentru care îi rog, în mod deosebit, să facă un exercițiu de înțelegere privitor la toate activitățile pe care, atât noi, jandarmii, cât și colegii noștri polițiștii, suntem obligați să le facem în această perioadă. E un lucru destul de complicat că de fiecare dată să verificăm cetățeanul, să-i verificăm acel certificat verde, să-l legitimăm, cumva să intrăm în intimitatea lui din cauza acestor măsuri pe care le întreprindem, dar vreau să-i asigur că toate lucrurile acestea încercăm să le facem în folosul dumnealor. Atât timp cât te protejezi pe tine, îi protejezi și pe ceilalți. Dacă vom înțelege acest lucru, sper ca în cel mai scurt timp să scăpăm de această pandemie care a venit la pachet cu foarte mult lucruri care nu sunt plăcute nimănui. Să dea Dumnezeu ca, ușor, ușor să revenim la viața normală.

În pragul sărbătorilor de iarnă, jandarmii vrânceni urează tuturor cetățenilor sănătate, putere pentru a trece peste toate vicisitudinile vremii actuale și, bineînțeles, tradiționala urare de «La mulți ani!». Sărbători fericite tuturor!.

Flash interviu:

  1. Sport/Sportiv/Echipa favorită:Fotbal/Rodion Cămătaru/Universitatea Craiova‟;

  2. Prima mașină/Mașina de vis: Dacia 1310/Tesla (dar rămâne de vis);

  3. Puterea înseamnă: capacitatea de a te autodepăși și de a înțelege faptul că, indiferent dacă ajungi într-un anumit punct al ierarhiei, trebuie să rămâi om și să ai capacitatea să discerni foarte ușor între bine și rău.;

  4. Calitățile unui lider: În primul rând, consider că un lider trebuie să aibă capacitatea de comunicare, să aibă capacitatea de a coagula ceea ce este sub el sau ceea ce dorește să conducă și, de asemenea, cel mai important lucru este umanitatea. Nu poți fi un lider adevărat dacă ai doar veleități de conducător. Liderul presupune cu totul și cu totul altceva.;

  5. Timp liber: Puținul timp liber pe care-l am la dispoziție îl dedic familiei. Încercăm cumva să ne rupem de cotidian, să mergem în natură, să organizăm mici excursii și, bineînțeles, să citim.;

  6. Surse de informații: internet, media, ziarele și relațiile cu colegii;

  7. Cum începe și cum se termină o zi: Începutul este unul simplu: la ora 06:30 sună ceasul. Ziua se termină undeva la ora 18:00/ 19:00, câteodată chiar 20:00. Când ajung acasă, încerc să mă intregrez în mediul familial și să las deoparte tot ceea ce a fost peste zi, cu toate că, de multe ori, problemele operative ne țin cumva în priză. Însă, cam așa cred că este o zi a fiecărui coleg din structurile MAI: ne trezim dimineața devreme, știm când plecăm la serviciu, dar niciodată nu știm când ne întoarcem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?