Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

FOTO/VIDEO: Cadrele medicale ale Spitalului Județean Focșani, premiate într-un cadru festiv

Cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani au fost astăzi în mijlocul atenției, în cinstea acestora conducerea unității organizând o după-amiază cu surprize în sala mare a Teatrului Municipal „Maior Ghe. Pastia”. Intenția a fost de a le mulțumi, cu plachete, diplome și un spectacol de colinde pus „la cale” împreună cu Primăria Focșani, pentru modul în care au ținut piept pandemiei Covid. Zeci de cadre medicale au răspuns invitației și au venit la Teatrul Municipal, distincțiile fiind oferite pe rând tuturor secțiilor spitalului, nu doar cele care au tratat pacienți Covid. Emoționați, cei din marea familie a spitalului au urcat pe scenă pentru a primi gestul de recunoștință, povestind pe rând ce a însemnat pentru fiecare provocarea acestei pandemii.

Ne-am gândit să facem un moment plăcut, în așa fel încât să plecăm cu zâmbetul pe buze și cu mulțumirea în suflet că astăzi am fost cu toții împreună. Noi de doi ani suntem „împărțiți”: care face Covid, care face non-Covid, care face urgențe, care face terapie Covid sau non-Covid și așa mai departe. În acești doi ani, am tratat în spital peste 5.000 de pacienți cu Covid. Din păcate, nu pe toți am reușit să îi vindecăm, sunt și pacienți care din păcate au decedat. Însă majoritatea pacienților au plecat din spital pe picioare. Și, fiind un spital de urgență, tratăm absolut orice pacient. Nu avem nicio restricție și nu putem condiționa actul medical. Aceasta înseamnă că vin și neasigurații, vin și cei care sunt pe străzi, nu doar cei care au asigurare. Și observăm că în ultimul timp prevenția nu mai există, vin în ultimul moment, când chiar nu mai pot. … Am avut momente pe care le-am trecut cu greu în acest val. Au fost momente când nu am avut medicamente, nu am avut oxigen. Am avut momente când nu am avut materiale sanitare, însă discutând între noi, mobilizându-ne, am găsit soluții. Și le-am găsit în așa fel încât să trecem fiecare situație în parte, să putem ieși cu bine, a explicat managerul SJU Focșani, Constantin Mîndrilă.

Plachete au primit din partea managerului SJU și primarul municipiului Focșani – Cristi Valentin Misăilă, precum și vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare. După cum a explicat managerul spitalului, cele două instituții au fost mereu alături de unitatea medicală și au răspuns de fiecare dată atunci când le-a fost solicitat ajutorul. Spitalul Județean nu se află nici în subordinea Primăriei – Consiliului Local și nici în subordinea Consiliului Județean, ci este singurul spital județean din țară care este în subordinea Ministerului Sănătății. Iar noi ne-am fi dorit să vă sprijinim și mai mult, dar legislația ne-a pus uneori piedici. Însă, cu ce am putut, am ajutat, nu în aceeași măsură în care ne-ați ajutat dumneavoastră pe noi, pe semenii noștri, atunci când au venit ca la un Dumnezeu la dumneavoastră. Și spun aceasta pentru că în această perioadă am avut multe cunoștințe, mulți prieteni, rude și apropiați care au trecut printr-un pat de spital și au depășit momentele grele. Eu vă felicit și vă mulțumesc încă o dată din suflet pentru tot ceea ce faceți, și da, alături de Consiliul Județean, punem umăr la umăr și ne vom strădui să facem acest proiect deosebit de important pentru Focșani și județul Vrancea, acela de a avea un spital județean performant. (…) Multă sănătate vă doresc, așa cum dumneavoastră dăruiți tuturor celor care calcă pragul spitalului, pentru că nimeni nu calcă de bucurie acolo. Și să dea Dumnezeu să fiți alături de familiile dumneavoastră, pentru că sigur în această perioadă i-ați văduvit de prezența dumneavoastră. Să aveți un An nou cu liniște și pace, iar anul viitor să fie fără restricții și fără măști, a spus primarul Focșaniului.

Ulterior, pe pagina sa de Facebook, Cristi Misăilă a amintit de o inițiativă pe care a avut-o, dar căreia i s-a opus majoritatea din CL Focșani. „Este important să ne gândim la cei care se află în prima linie în această luptă, fiind supuși în permanență unui efort fizic și emoțional uriaș. La începutul anului am avut o inițiativă care, din păcate, nu s-a finalizat. Ne-am fi dorit să putem oferi de ziua cadrelor medicale un mic simbol de recunoștință din partea focșănenilor pentru tot ceea ce au făcut pentru noi și sănătatea noastră. Cum însă pentru unii dintre noi nu contează mai nimic, această inițiativă nu a putut fi dusă la bun sfârșit. Mă înclin cu respect în fața tuturor cadrelor medicale, medici, asistenți, infirmieri, personal auxiliar, cărora le doresc multă sănătate și putere de muncă pentru a trece cu bine peste această perioadă de foc. Le mulțumesc, în numele tuturor focșănenilor, pentru eroismul și devotamentul de care au dat dovadă”.

Ajutor important a fost dat de fiecare dată și prin votul consilierilor județen, managerul SJU subliniind că nevoile au fost înțelese, astfel încât au fost alocați banii necesari. Iar în acest context, vicepreședintele CJ Vrancea, Ionel Cel Mare, a asigurat că autoritățile județene vor continua să ajute de câte ori spitalul va fi în nevoie. Conjunctura a făcut să fiu eu aici și nu președintele Consiliului Județean, dar aceleași gânduri bune vi le transmit și din partea dumnealui și a întregului aparat. Noi ne-am gândit că, pentru vrânceni, pentru o sănătate mai bună a lor și pentru un confort mai bun al dumneavoastră, al celor care lucrați în domeniul medical, să ne străduim și să implementăm câteva proiecte care să vă facă munca mai ușoară și condițiile să fie cât mai bune. La începutul pandemiei am alocat 11,4 milioane de lei care nu au fost cheltuiți toți, deși știu că nevoile au fost imense. În acest an, în primăvară am alocat 1,5 milioane de lei, iar în ultima ședință am alocat 2 milioane de lei pentru nevoile spitalului. Și nu vom înceta să ajutăm Spitalul Județean, pe toți cei care lucrați în domeniul medical și pe toți cetățenii județului Vrancea, a punctat vicepreședintele CJ Vrancea. 

Ulterior, un mesaj a fost transmis și pe pagina de facebook a CJ Vrancea: „Sănătate, înainte de toate! Consiliul Județean Vrancea susține sistemul medical! Un milion de euro alocat Spitalului Județean din Focșani în 2021, proiecte  majore aflate în derulare și alte investiții în sănătate finalizate prin susținerea administrației județene. Consiliul Județean Vrancea a participat astăzi la un eveniment organizat de Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani la Teatrul „Mr. Gh. Pastia”, pentru a recompensa și felicita cadrele medicale implicate în gestionarea pandemiei COVID. Mesajul vicepreședintelui CJ Ionel Cel-Mare, prezent la eveniment, a fost unul de felicitare pentru efortul susținut și munca depusă de medici, asistenți medicali și cadre medicale auxiliare în această perioadă extrem de dificilă. Recent, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat că administrația județeană a alocat în acest an Spitalului Județean „Sf. Pantelimon” 4,5 milioane de lei (aproape un milion de euro), pentru dotări și materiale sanitare absolut necesare, la care se adaugă sumele asigurate prin cofinanțare în derularea mai multe proiecte de reabilitare a unor secții ale Spitalului Județean, cu finanțare europeană, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020: 

„Reabilitare energetică şi lucrări conexe Spitalul Judeţean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focşani, Secţia Psihiatrie şi Boli infecţioase şi Secţia Dermatologie, O.R.L., Oftalmologie”,

„Modernizare și dotare secție Ambulatoriu de specialitate Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani”

„Reabilitare energetică și lucrări conexe Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani, Secția Pneumoftiziologie”. 

Totodată, CJ Vrancea a încheiat cu succes un proiect privind dotarea cu aparatură medicală modernă a Unităţii de Primire Urgenţe Focşani. Nu în ultimul rând, administrația județeană condusă de președintele Cătălin Toma a parcurs pași importanți din etapa premergătoare realizării celui mai important proiect pentru județul Vrancea și anume construcția noului Spital Județean de Urgență Focșani, propus la finanțare din fonduri europene în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?