Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Muncă la biserică sau la școală, pedeapsa pentru un vrâncean de 27 de ani care și-a lovit vecinul cu 30 de ani mai în vârstă

Găsit vinovat pentru agresarea unui vecin de 57 de ani, un vrâncean în vârstă de 27 de ani, din Paltin, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, fiind totodată obligat să îi plătească părții vătămate despăgubiri de peste 9.000 de lei. Suma solicitată de victimă fusese însă mult mai mare, dat fiind că, în urma altercației, acestuia îi fusese fracturat femurul, leziune pentru care necesitase peste 70 de zile de îngrijiri medicale. Conflictul între cele două părți a avut loc în martie 2019, chiar în fața porții părții vătămate, după ce, în urmă cu câteva zile, acesta din urmă se certase cu mama tânărului de 27 de ani.

În rechizitoriu se arată că inculpatul și-a lovit vecinul cu pumnul în față, iar în urma loviturii persoana vătămată s-a dezechilibrat și a căzut. La scurt timp, acesta a chemat ambulanța și a fost dus la spital, unde după două zile a fost supus unei intervenții chirurgicale. Inculpatul și-a explicat propria variantă doar în cursul urmăririi penale, când a recunoscut în parte, susținând că și-a lovit vecinul doar pentru a se apăra. Tot în timpul anchetei, inculpatul a precizat că persoana vătămată i-a solicitat suma de 15.000 de lei pentru a-și retrage plângerea prealabilă. Ulterior, vrânceanul nu a mai putut fi audiat în calitate de inculpat, pe parcursul cercetărilor acesta plecând la muncă în străinătate, iar cât a fost judecat în instanță a ignorat citațiile, însă aceasta nu l-a oprit ca, după condamnarea pe fond la o pedeapsă cu închisoare, să atace soluția. În apel, instanța a decis că inculpatul poate beneficia de clemență, în sensul că pedeapsa i-a fost suspendată, însă au fost majorate daunele pe care urmează să le primească partea vătămată.

Conform soluției pronunțate inițial, inculpatul avea de plătit despăgubiri civile de 20.000 lei reprezentând daune morale și 9.320 lei – daune materiale. Aceasta în condițiile în care persoana vătămată se constituise parte civilă cu 60.000 lei – daune materiale, reprezentând lipsa venitului lunar nerealizat din muncă, plata unor terțe persoane pentru munca prestată în gospodăria sa, cheltuielile suportate în perioada spitalizării, a intervențiilor chirurgicale și transportului, plus 60.000 lei daune morale, pentru compensarea suferințelor și durerilor fizice și psihice generate de fapta inculpatului.

În hotărârea definitivă se arată însă că sunt admise apelurile declarate de partea civilă (…) şi de inculpatul (…). Desfiinţează în parte sentinţa penală pronunţată de Judecătoria Focşani şi în rejudecare. (…) dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei (de 1 an și 4 luni închisoare) aplicată inculpatului (…), pe durata termenului de supraveghere de 4 ani, (…) impune inculpatului, ca pe durata termenului de supraveghere să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţiile din comunitate. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Şcolii Primare Prahuda, sat Prahuda comuna Paltin judeţul Vrancea sau în cadrul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Prahuda, sat Prahuda, comuna Paltin, judeţul Vrancea, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. Majorează de la 9.320 lei la 9.433 lei cuantumul despăgubirilor materiale la plata cărora a fost obligat inculpatul către partea civilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?