Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Tichetele de vaccinare se dau pe bază de cerere. Dar bani pentru acordarea lor nu sunt

Campania de vaccinare anti-Covid în România funcționează pe principiul „din greșeală în greșeală, spre victoria finală”, așa că nu ar trebui să mire pe nimeni rezultatul. Adevărat, doar cei care ne conduc par a fi permanent uimiți că oamenii nu îi mai cred, indiferent de promisiunile pe care le fac. Ultima bâlbă, mult promisele tichete de masă oferite persoanelor care se vaccinează cu schemă completă, respectiv cele 5 bonuri de masă în valoare de câte 20 de lei fiecare. Avem legislație, iar în teorie, cei care s-au vaccinat pot primi vouchere în valoare de 100 de lei începând din septembrie. Ce nu avem? Bani.

Situația ne-a fost confirmată inclusiv pe plan local de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, nu chiar cu atâtea cuvinte, este adevărat. Circuitul este, așa cum ne și așteptam, încâlcit: banii pentru bonurile de vaccinare sunt alocaţi din bugetul Ministerului Sănătăţii, în urma solicitărilor DSP – în baza estimărilor pe care le realizează, direcțiile fiind cele care ulterior se ocupă de achiziţia efectivă a tichetelor de masă și de repartizarea către centrele de vaccinare şi către medicii de familie, în funcție de necesități. În septembrie, după publicarea ordinului care reglementează acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schemă completă, DSP Vrancea a încredințat direct un contract pentru tipărirea și livrarea tichetelor de masă pentru 2.270 persoane (în total 11.350 tichete).

Acesta a fost de altfel și numărul total al tichetelor acordate în județ până acum, potrivit unor informații furnizate de DSP Vrancea. Însă nu e panică, vin zile mai bune. Sau, cel puțin, aceasta ar fi speranța, dat fiind că instituția a cerut fonduri pentru achiziționarea a altor mii de tichete de masă. Pentru că, nu este acoperit necesarul. S-a cerut suplimentarea pentru încă 6.000 de persoane, după cum ne-au transmis reprezentanții DSP Vrancea. Însă, din ce ni s-a comunicat oficial, nu e nimeni nerăbdător să intre în posesia tichetului, dat fiind că nu există vreo listă de așteptare. Drept e, și legislația a fost schimbată, în „dulcele stil” românesc, astfel încât a fost mărit termenul în care persoanele care se vaccinează împotriva Covid pot ridica tichetele de masă: de la 60 de zile de la data vaccinării cu schema completă, cât prevedea inițial Ordinul 1.863 din 10 septembrie 2021, la 6 luni. Modificarea a fost adusă printr-un alt ordin, publicat la începutul lunii în Monitorul Oficial, iar ulterior Guvernul a apelat la fondurile de rezervă pentru o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii cu 1,6 miliarde de lei pentru mai multe cheltuieli cu Sănătatea, printre care s-a numărat şi acoperirea valorii tichetelor de masă pentru vaccinare, respectiv 195 milioane de lei. Insuficienți însă, dat fiind că de atunci și până acum în Vrancea nu s-au mai făcut alte achiziții de tichete.

Și nici nu ar fi mare lucru, până la urmă. Potrivit raportării oficiale, până la data de 23 noiembrie, la nivelul județului Vrancea au fost administrate 182.607 de doze, din care doza 1 – 99.776, iar doza 2 – 67.002. Aceasta în condițiile în care marți, 23 noiembrie, au fost administrate 787 doze – 92 Johnson & Johnson, 49 Moderna și 646 doze de vaccin Pfizer BioNTech. Însă nu toți aceștia au și dreptul să primească tichetele în cauză. Tichetele de masă se acordă persoanelor vaccinate împotriva Covid-19 cu schemă completă de vaccinare de către centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie, respectiv ambulatoriile de specialitate în cadrul cărora a fost efectuată ultima doză, în baza registrului de evidență operat de către aceste unități, în acest scop, ne-a mai transmis DSP Vrancea. Cum ar veni, în baza unei cereri a persoanei vaccinate – fie după schema completă cu două doze AstraZeneca, Moderna sau Pfizer BioNTech, fie doza unică Johnson&Johnson, fără a fi luate în calcul dozele booster.

Sursă foto: Facebook/ Daniel Băluță

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?