Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Se schimbă schimbarea! Cursuri cu prezenţă fizică în localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie, fără condiționarea vaccinării; testele de salivă, sub supravegherea profesorilor

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că va propune ca în localităţile unde incidenţa de infectare cu SARS-CoV-2 este sub 3 la mia de locuitori să se poată desfăşura cursuri cu prezenţă fizică şi în şcolile şi grădiniţele care au o rată de vaccinare a personalului de sub 60%. „În măsura în care autorităţile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localităţile în care rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie să se poată renunţa la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, vom putea da posibilitatea acelor localităţi din mediul rural în care nu sunt infectaţi, dar nici suficient de mult vaccinaţi, să poată deschide şcoala cu prezenţă fizică. Atrag atenţia că tocmai în aceste şcoli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară. Aceasta va fi propunerea pe care eu, ca ministru al Educaţiei, o voi asuma în raport cu autorităţile sanitare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

El a spus că în această săptămână cursurile se vor desfăşura după regulile anunţate deja. „Am anunţat deja că, la nivelul zilei de vineri, în această săptămână, vom avea rata de vaccinare defalcată pe structuri, în aşa fel încât, dacă într-o şcoală dintr-o comună, care are trei clădiri în trei sate diferite, rata de vaccinare este în medie sub 60%, dar într-una sau în două şcoli, structuri arondate, rata de vaccinare este peste 60%, să poată să înceapă (cu prezenţă fizică – n.r.). Dar acesta este deja un lucru clar şi anunţat. În măsura în care autorităţile sanitare vor fi de acord, la nivelul CNSU, cu propunerea pe care o voi asuma, aceea de deschidere a şcolilor în toate localităţile în care rata de infectare este sub 3 a mie, cu condiţia respectării regulilor de protecţie sanitară, atunci vom anunţa public acest lucru”, a precizat Cîmpeanu.

În legătură cu stabilirea pragului de 3 la mie, Sorin Cîmpeanu a spus că „un prag trebuie să existe undeva, pentru a departaja ce se poate deschide cu prezenţă fizică”. „Acelaşi lucru s-a spus şi atunci când am avut de ales între varianta 1 care ni s-a propus şi pe care am refuzat-o, ar ţine toate şcolile şi grădiniţele închise, ceea ce este inacceptabil pentru că în acest fel distrugem acest popor ţinând şcolile şi grădiniţele închise, şi varianta 2, care, de asemenea, nu era acceptabilă pentru că am fi negat pandemia, de a lăsa toate şcolile şi grădiniţele deschise. Trebuia un prag şi acel prag a fost de 60%, deşi OMS a recomandat 70% rată de imunizare pentru a asigura imunizarea de grup, cu luarea în considerare a persoanelor trecute prin boală, pentru că au fost dificil de monitorizat acele persoane trecute prin boală, cu sau fără certificare, am decis coborârea pragului la 60%, fără includerea acestor persoane trecute prin boală. Deci un prag trebuie să existe undeva pentru a departaja ce putem deschide cu prezenţă fizică, încercând să creăm un mediu cât mai sigur pentru elevi şi cadre didactice şi ce nu putem deschide cu prezenţă fizică. În final, această propunere este o tranziţie către normalitate, normalitatea fiind aceea în care toţi elevii şi copiii din grădiniţă merg la şcoală şi la grădiniţă”, a explicat Cîmpeanu întrebat de ce a propus pragul de 3 la mie pentru prezenţa fizică în şcoli. El a adăugat că nu poate să spună când ar intra în vigoare o asemenea măsură. „Nu pot să dau un orizont de timp pentru că această decizie nu ţine numai de Ministerul Educaţiei. Această decizie va trebui analizată de Ministerul Sănătăţii şi apoi de către CNSU. (…) Având în vedere progresul foarte important al vaccinării, atât în rândul personalului din şcoli, cât şi în rândul elevilor, îmi doresc să nu mai rămână niciun elev în această ţară care să nu aibă acces la şcoală cu prezenţă fizică”, a punctat ministrul interimar al Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că există şi şcoli în care, deşi rata de vaccinare este peste 60%, s-a luat decizia în interiorul şcolii de a rămâne în online. „Avem astfel de situaţii, inspectoratele şcolare au aprobat solicitările consiliilor de administraţie. În Bucureşti sunt 27 de şcoli în care rata de vaccinare este peste 60% şi s-a cerut şi aprobat intrarea în online, pe baza unor deficienţe de resurse umane, spre exemplu, cazuri de infectare în rândul profesorilor sau de carantinare sau deficienţe de infrastructură. Am avut şi în Buzău astfel de situaţii, am mai avut în alte locuri, dar nu sunt foarte multe”, a adăugat Cîmpeanu. 

Testele de salivă – săptămâna viitoare în şcoli; profesorii vor supraveghea elevii

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, luni, că testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 vor ajunge săptămâna viitoare în şcoli, menţionând că a solicitat Ministerului Sănătăţii elaborarea unei proceduri privind administrarea acestor teste, astfel încât profesorii să beneficieze de un instructaj minim pentru a sprijini elevii în acest sens. „Săptămâna viitoare, am primit asigurări de la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, vor fi teste pe bază de salivă în şcoli. Astăzi se semnează contractele subsecvente pentru primul lot, mâine se semnează contractele subsecvente pentru locurile 2 şi 3, apoi este necesară o perioadă legală de depunere a scrisorilor de garanţie şi o perioadă de livrare. Apoi, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ne-a asigurat că, în maxim 24 de ore, cu ajutorul direcţiilor de sănătate publică şi cu sprijinul inspectoratelor şcolare judeţene toate testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli săptămâna viitoare, nu ştiu dacă în prima parte sau a doua parte a săptămânii”, a precizat Cîmpeanu, la Digi24.

El a adăugat că este esenţială elaborarea, din partea Ministerului Sănătăţii, a unei proceduri de administrare a acestor teste. „Am solicitat oficial sprijin în elaborarea unei proceduri care să ajungă în această săptămână în şcoli, pentru ca profesorii să beneficieze de un minim de instructaj ca să poată sprijini, supraveghea minorii pe parcursul administrării acestor teste. Regulile de administrare ţin strict de domeniul sanitar, tocmai de aceea am cerut sprijin pentru a avea aceste proceduri în şcoli înainte de a veni testele”, a adăugat Sorin Cîmpeanu. 

„Chiar dacă sunt proceduri simple de administrare a acestor teste, am văzut în ţările occidentale – şi apropo, testele din lotul 1 sunt teste utilizate în Germania, în Franţa şi în Portugalia – am văzut că ele pot fi chiar autoadministrate de elevi şi chiar de către elevi cu vârsta mică. Însă acest lucru trebuie să se facă sub supravegherea unui adult, acel adult trebuie să beneficieze de un instructaj minim şi e vorba de adulţi care sunt în şcoli. Fac apel încă o dată la colegi să aibă disponibilitate pentru a vedea aceste instrucţiuni. Atunci când ele vor fi disponibile din partea Ministerului Sănătăţii, Ministerul Educaţiei le va transmite, în aşa fel încât săptămâna viitoare, aşa cum am spus, când vor veni testele, să ştim exact de câte ori pe săptămână, de două ori pe săptămână foarte probabil, şi cum vor trebui administrate”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă, într-o şcoală, unele cadre didactice nu vor vrea să facă acest lucru, ministrul şi-a exprimat încrederea că profesorii se vor mobiliza şi vor înţelege acest demers.

„Îmi exprim încrederea… Sigur că nu au în fişa postului, sigur că nu pot fi obligaţi, dar, vedeţi dumneavoastră, nici vaccinarea nu este obligatorie şi, totuşi, profesorii sunt cei care au o rată de vaccinare dublă faţă de rata la nivel naţional, sunt cei care au înţeles să se mobilizeze pentru vaccinare atunci când au înţeles că vaccinarea lor e în strânsă legătură cu modul de funcţionare a şcolilor cu prezenţă fizică. Îmi exprim încrederea în toţi colegii din sistemul de învăţământ”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Controale în şcoli pentru verificarea respectării condiţiilor sanitare

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a informat, luni, că a dispus controale în unităţile de învăţământ din toată ţara pentru verificarea modului în care sunt asigurate condiţiile de protecţie sanitară, subliniind că aceste acţiuni vor avea un caracter permanent pe perioada pandemiei de COVID-19. „Astăzi am semnat (…) 42 de ordine de ministru prin care am trimis echipe de control pe tot teritoriul României, (…) tematica de control fiind, în primul rând, respectarea condiţiilor de protecţie sanitară în şcoli şi grădiniţe, pentru că eforturile pe care le facem pentru a păstra şcolile şi grădiniţele deschise trebuie să fie dublate de înţelegerea şi cooperarea fiecărui elev, fiecărui profesor, fiecărui angajat. Vom verifica acest lucru. În al doilea rând, pentru a verifica modul în care a fost raportată rata de vaccinare şi, nu în ultimă instanţă, pentru a verifica soliditatea argumentelor prin raportare la articolul 3.2 din Ordinul de ministru 5338, care prevede ca posibile motive deficienţele de infrastructură sau de resursă umană”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului, aceste controale vor avea un caracter de permanenţă atât timp cât va exista pericolul epidemiologic. „Vom verifica, de la Ministerului Educaţiei, alături de celelalte organisme abilitate, respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Cât timp va dura epidemia, atât timp vom verifica respectarea condiţiilor sanitare. În momentul în care vor fi rezultate punctuale, care vor avea o relevanţă pentru informarea publică, vă asigur că le vom face publice. Dacă vă referiţi punctual la măsurile care se iau în cazul unor raportări eronate, neconforme ale ratei de vaccinare sau în cazul unor aprobări nejustificate pentru rămânere în online, măsurile vor fi dispuse de către echipele de control, aprobate de către ministrul Educaţiei, în deplin acord cu cadru legal disponibil. Avem jurişti suficient de buni, chiar foarte buni, pentru a propune acele măsuri în cadrul legal”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?