Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Bine ați venit la școală! Începutul anului școlar: agitație, aglomerație, dar și motiv de tristețe pentru unii copii


Astăzi este prima zi de școală și pentru ca începutul de an să fie cât mai reușit, părinții și bunicii au colindat ieri Focșaniul în lung și-n lat, în căutarea buchetului de flori perfect, a ultimelor rechizite, ghiozdanelor și hainelor care lipsesc din garderobă. Focșaniul a fost, din nou, într-o agitație continuă ieri, de dimineață. Zona care înconjoară Piața Moldovei era aglomerată, pe alocuri mașinile fiind parcate inclusiv în spațiile verzi. Ca pieton îți era foarte greu să te strecori printre mașini, să traversezi strada. Ca șofer, îți era imposibil să găsești un loc de parcare. Greu pentru ambele categorii de participanți la trafic. Poliția de la Rutieră a încercat să fluidizeze traficul și să evite accidentele, iar prezența lor nu reprezenta un motiv de bucurie pentru cei care obișnuiau să-și parcheze mașinile oriunde apucau.
    Ieri, Piața Moldovei era plină de prichindei cu buchete de flori, cu  părinți care-și aruncau privirile curioase la prețurile florilor sau al rechizitelor. Magazinele de îmbrăcăminte din jur erau neîncăpătoare, iar dacă îți făceai curaj să intri să-ți cumperi ceva, răbdarea îți era pusă la încercare de cozile interminabile până la casă.

    La sectorul de flori, poate cel mai căutat sector ieri și astăzi, abia aveai loc să te miști. Trebuia să ochești un buchet de la distanță, să-ți pregătești banii și să-l plătești vânzătoarei din mers, pentru că dacă te opreai puțin riscai să blochezi „traficul”. Prețurile nu mi s-au părut cu mult mai mari față de orice altă zi de până acum și totuși lumea se uita și mergea mai departe. Florăresele au făcut buchete pentru toate buzunarele, însă tot nu a fost suficient. În trecere, am auzit și negocieri: „Dacă iau trei buchete la 15 lei, nu mi le dați la 40 lei?”. Oamenii încearcă, florăresele decid. 
Spre exemplu, o garoafă costa ieri 2 lei, un buchet de trei trandafiri 25 lei, un buchet de crizanteme 15 lei, un buchet de crizanteme cu un trandafir costa 20 lei, două crizanteme alături de trei trandafiri ajungeau la 35 lei, iar un buchet de crini imperiali costau 15-20 lei. Majoritatea celor care au optat pentru crini, au făcut-o pentru că erau îmbobociți și nu riscau să se ofilească până astăzi, la festivitatea de începere a noului an școlar. „Caut ceva să fie mai mult în stare de boboc. Să nu fie înflorit, ca să reziste și astăzi (duminică-n.r.) până acasă și mâine (astăzi-n.r.) să arate bine”, spune o bunicuță unei florărese, care o sfătuiește să aleagă crinii. Întrebată fiind de vânzări și de ce flori se caută/ se cumpără cel mai mult, una dintre florărese, tanti Lili, mărturisește că vânzările nu merg chiar atât de bine precum pare: „Nu merge treaba așa cum se vede. Trandafirii nu se vând mai deloc, ce se cumpără mai des în crizantemele, pentru că nu sunt așa scumpe și sunt și frumoase, diverse culori, combinații. Părinții care au copii cu un singur educator, învățător, scapă mai ieftin să zicem. Dar cei care trebuie să cumpere la mai mulți, se orientează. Au buget limitat”, ne spune florăreasa.
    Peste tot s-a încercat să se împace și capra și varza: să fie și părinții mulțumiți care să cumpere, dar nici vânzătorii să nu iasă în minus. Astăzi, începând cu ora 9:00, curțile liceelor, școlilor și grădinițelor vor prinde culoare: preșcolari, elevi și liceeni, îmbrăcați elegant și cu flori în mâini, vor aștepta terminarea festivității și se vor îndrepta, timizi sau nu, către sălile de clasă, în care-și vor petrece câteva ore pe zi, până la următoarea vacanță.

27 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?