Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Poveștile oamenilor în uniformă. Agent șef principal Andrei Marius -Compartimentul Investigații Criminale Odobești

Te naști sau devii polițist?! Este o întrebare al cărei răspuns îl vom afla cu ajutorul lui Andrei Marius, agent șef principal în cadrul Compartimentului Investigații Criminale la Poliția orașului Odobești. După ce a absolvit Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ din Focșani, Andrei Marius s-a înscris la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr‟ din Câmpina. Cu toate că, în adolescență, tânărul înclina spre mediul de afaceri, domeniu în care activează tatăl său, la finalul clasei a XII-a, Andrei Marius a optat pentru o carieră militară, fiind convis că nu va regreta alegerea făcută. „Nu pot spune că sunt adeptul clișeului: «am visat dintotdeauna să devin polițist». Patru dintre cei șapte frați ai tatălui au fost polițiști, așa că, din poveștile pe care mi le spuneau unchii, profesia mi se părea frumoasă. În 2007 am absolvit școala de agenți de poliție de la Câmpina, iar din luna martie a acelui an sunt încadrat la IPJ Vrancea. Nu sunt adeptul luxului, n-am fost niciodată, motiv pentru care cei doi ani de școală au fost benefici și au reușit să scoată la lumină o disciplină necesară oricui, indiferent de domeniul de activitate‟, consideră Andrei Marius.

În primii doi ani de activitate, odobeșteanul a fost încadrat ca ajutor șef de post la Țifești, ulterior fiind transferat la Postul de Poliție din Vârteșcoiu, tot ca ajutor șef de post. Polițistul spune că în cei 9 ani de activitate la Vârteșcoiu a avut multe de învățat de la fostul șef de post, Florin Manole, pe care-l consideră mai mult decât un formator: „pot spune că de la dumnealui am învățat toată munca de poliție pe care o știu în prezent. Țin minte că atunci când greșeam o hârtie, dumnealui o tăia și scria pe ea: «mai citește!» și, inevitabil, m-a determinat să citesc până când am învățat‟. În 2017, Andrei Marius s-a mutat la

Compartimentul Investigații Criminale. „Am avut o înclinație încă de la început pentru acest segement al muncii în poliție, iar la Odobești am avut parte de un colectiv care m-a primit cu brațele deschise. Activitatea Compartimentului Investigații Criminale presupune efectuarea cercetării penale, sub coordonarea procurorului, în toate cazurile care prezintă o dificultate mai mare, de la fapte cu autori necunoscuți, până la infracțiuni deosebit de grave, tâlhării, tentative de omor sau altele‟, mai spune polițistul.

Toate înșelăciunile prin telefonie se fac pe telefoanele fixe‟

Mergând pe premisa că majoritatea tinerilor din ziua de azi utilizează exclusiv telefoanele mobile, indivizii care vor să se îmbogățească rapid și fără prea mult efort, au adoptat metoda „accidentul‟ sau a cartelelor reîncărcabile, sunând la diverse numere de telefon pe fix. „Toate înșelăciunile prin telefonie se fac pe telefoanele fixe. Există această predispoziție că bătrânii au telefon fix, tinerii nu prea le folosesc. În cazul cartelelor reîncărcabile, autorul sună victima, se dădea drept un nepot sau o altă rudă plecată în străinătate, și spunea că are nevoie de o cartelă reîncărcabilă pentru a putea vorbi cu ei. Una dintre victimele acestei metode de înșelătorie, un bătrânel din Obodești, a cumpărat cartele în valoare de 2.300 de lei‟, povestește Andrei Marius.

Apelând la psihologia inversă, acești indivizi ajung să inducă victimei anumite răspunsuri, ajungând în posesia unor informații pe care de altfel nu aveau cum să le cunoască. Aflați sub imperiul fricii, când auzim cuvântul „accident‟ în strânsă legătură cu cineva apropiat nouă, lumea parcă stă în loc. Ce ar trebui să ne trezească totuși la realitate, în așa fel încât să nu cădem pradă unor astfel de înșelătorii?! „În primul rând, ar trebui să ne stârnească atenția faptul că niciodată, niciun medic sau oricine altcineva, nu ne va cere bani prin telefon. Nimeni nu-ți cere bani pentru operații urgente la miezul nopții și nu este posibil ca un spital să aibă un șofer pe care să-l trimită să ia banii respectivi de la poarta sau ușa noastră. Anul trecut am avut peste 20 de infracțiuni prin metoda «accidentul» în care am identificat autorii. Este vorba despre șase indivizi, patru din Vrancea, unul din Iași și altul din Arad, care au fost condamnați destul de aspru de Curtea de Apel Galați. Trei dintrei ei erau încarcerați și făceau apelurile din penitenciare‟, atrage atenția Andrei Marius.

Morțile suspecte și încărcătura emoțională a momentului

Prin prisma profesiei lor, polițiștii „nu au voie‟ să cadă pradă emoțiilor, indiferent de misiunile la care sunt solicitați să intervină. E drept că nu sunt roboți, inevitabil intervine empatia, însă, pentru a-și duce la bun sfârșit investigația, trebuie să rămână obiectivi. „Din punct de vedere emoțional, cele mai solicitante cred că sunt morțile suspecte, ale căror cauze nu sunt cunoscute. În astfel de situații, medicii de familie sau medicii de pe ambulanță care văd cadavrele respective, refuză să dea certificatul medico-legal pentru că vorbim de diferite cauze care nu sunt patologice sau nu sunt cunoscute patologic, iar noi trebuie efectiv să manipulăm cadavrul, să-l verificăm de leziuni. În urmă cu aproximativ 10 ani, o fetiță a murit incinerată într-un vagon montat la marginea unei păduri, la Faraoanele. Sincer, acel miros de carne de om arsă nu este tocmai unul plăcut. Însă nu m-am lăsat și nu mă voi lăsa niciodată afectat. Este dificil, dar cineva trebuie să o facă și pe asta! Tatăl ei lucra ca paznic în zona respectivă, iar fetița, împreună cu fratele ei, au mers în vizită la tată. Tatăl lor i-a lăsat la vagon pentru că trebuia să verifice rampa unde era depozitat lemnul, iar în lipsa tatălui, fata a luat o sticlă de benzină și a aruncat-o într-o sobă din fier montată în vagon, ca să întrețină focul. Sticla a explodat făcând ca toată camera să se aprindă. Băiatul a reușit să se salveze, fetița de 11 ani a ars de vie‟, povestește Andrei Marius.

În primăvara anului trecut, în atenția agentului șef principal Andrei Marius a ajuns cazul unei femei a cărei casă a fost incendiată de un individ care încercase să o violeze. Cu câtva timp înainte, femeia depusese plângere la poliție pe numele bărbatului respectiv, iar acesta, „drept răsplată‟ i-a dat foc la casă. „Persoana vătămată reclamase anterior că un individ din Neamț care stătea clandestin într-o fermă din Jariștea, a încercat să o violeze. Autorul era un individ trecut de 50 de ani, proaspăt eliberat din penitenciar, unde făcuse 21 de ani de închisoare pentru omor. El făcea diverse presiuni asupra persoanei vătămate să-și retragă plângerea de tentativă de viol, respectiva a spus că nu dorește sub nicio formă, iar individul, deși era în arest la domiciliu, la ferma din Jariștea, a ieșit, a mers la persoana respectivă și i-a dat foc la casă. Cu sprijinul colegilor am reușit să-i probez autorului comiterea faptei în câteva zile și după 10 ore de audieri, a recunoscut tot, inclusiv că a încercat să o violeze și că apoi i-a dat foc la casă‟, povestește Andrei Marius.

Vrânceanul este de părere că, indiferent de experiența pe care o acumulăm, niciodată nu suntem suficient de învățați și fiecare zi este o lecție. Anul acesta, Andrei Marius a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Ecologice‟ din București și, din punct de vedere profesional, își dorește să acceadă în corpul ofițerilor. Ce le recomandă odobeșteanul tinerilor care vor să-i urmeze exemplul în carieră? „În primul rând, le recomand să se pregătească în continuu. Cine are impresia că a ajuns la un anumit nivel și mai deștept ca el nu poate fi, se înșală amarnic. Permanent este nevoie atât de pregătire practică, dar și teoretică. Ca polițist, este imperativ să fii la curent cu toate modificăile legislative. În plus, degeaba cunoști legea, dacă nu știi cum să o aplici‟, consideră Andrei Marius.

Având o experiență în munca de poliție de 14 ani, Andrei Marius se descrie ca fiind un om onest, un coleg integru, pe care colectivul din care face parte se poate baza, și un tată mândru. „Nu fug de muncă, n-am făcut-o niciodată. Doar prin muncă te poți perfecționa în această meserie. Mesajul pe care mi-aș dori să-l citesc peste ani este: «Capul sus!»‟, conchide Andrei Marius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?