Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Prefectura s-a pronunțat pe taxa „de șmecherie” de la piață: modificarea, așa cum a fost impusă de PNL și USR Plus, este NELEGALĂ!

Prefectura Vrancea a decretat, la mai bine de 4 luni, că este o problemă de nelegalitate vizavi de o altă hotărâre de consiliu local votată strict de aleșii PNL și USR Plus din micul legislativ focșănean, după ce tot ei înșiși au și propus proiectul. Este vorba despre un proiect din luna mai anul acesta, referitor la activitatea Administrației Piețelor Focșani, mai bine spus referitor la tarifele practicate de societate. Pe scurt, așa numita taxă „de șmecherie”, eliminată la un moment dat iar apoi reintrodusă de cei care dețin majoritatea în Consiliul Local Focșani, așa cum și-au dorit. Zilele trecute, vrând nevrând, prefectul Gheorghiță Berbece a trebuit să își pună pe semnătura sub rândurile care spun că din analiza documentației (…) se constată că articolul 1 a fost adoptat în lipsa propunerii de modificare a tarifelor, concretizată printr-o Decizie a Consiliului de Administrație al Societății Administrația Piețelor Focșani SA, aspect ce contravine competențelor autorității legislative de la nivel local, astfel cum sunt ele reglementate de dispozițiile OG 71/2002 (…) coroborat cu dispozițiile articolului 4 alineat 1 din OUG 109/2011.

OG 71 este cea care reglementează organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local, în vreme ce OUG 109 este cea privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Prea multe acte normative pentru cei care își impun de aproape un an de zile dorințele în CL Focșani, dat fiind că ei știu una și bună: pot face ce vor pentru că PNL și USR Plus nu este egal doar LOVE, ci și dreptul să taie și să spânzure. Până la un punct, se pare.

Totodată, viza de nelegalitate a Prefecturii Vrancea a plecat și de la faptul că articolul 2 din hotărârea impusă de majoritari încalcă și prevederile Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, întrucât acesta face referire la comerțul cu produse agricole obținute în propria fermă/ gospodărie, ori completarea face trimitere și la produse industriale și agroindustriale, produse care, evident, exced cadrului de reglementare stabilit de actul normativ. Cam multe legi s-au „inventat” în țara asta, nu-i așa? Cine să stea să citească atât, la o sală de lectură eventual, când e mai importantă sala de mese? Ei bine, Prefectura Vrancea vrea ca aleșii focșăneni să repare rapid ce au stricat chiar colegii de partid ai prefectului Berbece, cu sprijinul necondiționat al anexei USR Plus.

Și, mai mult, vrea să știe de îndată ce măsuri au fost luate. Drept urmare, că vrea că nu vrea, șefa butoanelor din PNL, viceprimarul Ana Maria Dimitriu, va trebui joi să (re)deschidă discuțiile pe acest subiect, dat fiind că primarul municipiului, Cristi Valentin Misăilă, a inițiat un proiect de hotărâre pentru abrogarea celui deja descris mai sus. Semnale că e ceva în neregulă cu ce și-au impus majoritarii au tot fost – pe lângă discuțiile interminabile de la acea ședință. Astfel, după cum se arată chiar în raportul proiectului inițiat acum de primarul Focșaniului, Hotărârea 106/2021 (…) nu a fost contrasemnată de Secretarul general al municipiului Focșani, motivația fiind menționată ca atare.

În paralel, joi va intra la vot și un alt proiect de hotărâre inițiat de primarul Misăilă, la solicitarea Consiliului de administrație al Societății Administrația Piețelor, prin care se propune menținerea tarifului zilnic pentru utilizarea meselor (…), reintroducerea tarifului lunar pentru utilizarea meselor; aplicarea tarifului de rezervare a meselor pentru toți utilizatorii. Cum ar veni, la piață nu e chiar ca „la piață”, ci deciziile se iau într-un cadru organizat și legal, astfel încât să vină în sprijinul tuturor piețarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?