Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Cutremur de 3,2 grade pe Richter


Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs ieri dimineață, în Vrancea. Seismul a fost înregistrat la ora 3.52 (1.52 UTC) în zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a fost de suprafață, producându-se la o adâncime de 32 de kilometri, cele mai apropiate localități de epicentru fiind Mărășești la 6 kilometri, Focșani la 17 kilometri, Tecuci la 21 kilometri, Adjud la 28 kilometri și Râmnicu Sărat la 53 kilometri.
    Cutremurul de ieri dimineață a fost cel de-al treilea seism cu o magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter după cel de sâmbătă seara, care a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Potrivit specialiștilor, un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter a fost înregistrat la câteva ore după cel de 5,7 grade, iar un altul, cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter, a fost înregistrat pe data de 23 noiembrie.
    Cel mai puternic seism din acest an s-a produs în seara zilei de 22 noiembrie și a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 39 kilometri și s-a resimțit puternic atât în Vrancea și în alte județe ale țării, cât și peste hotare, respectiv în Republica Moldova și Bulgaria. Pe lângă faptul că seismul a creat panică, a provocat și pagube.
    Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP,  a precizat că seismul de sâmbătă a fost în trendul normal și că nu este precursorul a ceva mai puternic. „Nu înseamnă că un cutremur din acesta e cumva un precursor a ceva. Acest cutremur este în trendul normal, dar asta nu înseamnă că sistemul se descarcă. Pur și simplu s-a întâmplat undeva o rupere, iar fenomenul de coliziune continentală continuă. Când se va rupe total, atunci va fi cutremur mare. Niciodată un cutremur în lumea asta nu a fost prezis. Cutremurul care va fi foarte adânc va fi la o anumită distanță din timp, peste 60 sau peste 100 de ani față de cel din `77. Asta am găsit din punct de vedere istoric”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru presa centrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?