Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Adio, adeverințe de venit! Toate autorităţile/instituţiile publice trebuie să se înscrie în sistemul informatic PatrimVen

Cetățenii nu vor mai fi puși pe drumuri pentru obținerea adeverințelor de venit pentru că toate instituțiile vor fi obligate să se înroleze în sistemul informatic PatrimVen. Termenul de înregistrare este 1 martie 2022 pentru toate autorităţile publice, instituţiile publice sau de interes public. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea arată că PatrimVen este „un depozit de date în care sunt colectate şi agregate date obţinute de Ministerul Finanţelor Publice/A.N.A.F, în condiţiile legii, de la autorităţile/instituţiile publice şi de interes public, din administraţia publică centrală şi locală ori de la contribuabili/plătitori şi care sunt puse la dispoziţia autorităţilor publice, instituţiilor publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală, precum şi altor persoane juridice de drept privat, în beneficiul cetăţenilor şi în scopul realizării atribuţiilor stabilite de normele juridice care reglementează activitatea instituţiilor, autorităţilor ori persoanelor juridice de drept privat care primesc respectivele informaţii şi/sau documente”.

Finanțiștii precizează că utilizarea PatrimVen conduce la eficientizarea activităţilor instituţionale precum şi la îmbunătăţirea activităţilor de administrare şi vine în sprijinul cetăţenilor care nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze la sediul Fiscului pentru obţinerea documentelor/adeverinţelor de venit necesare şi depunerea lor la primăria de domiciliu sau chiar la unităţile şcolare. „Accesul la sistemul informatic PatrimVen se face numai după depunerea formularului protocolului de aderare (PASS) reglementat de Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 2.632/2016 pentru dezvoltarea serviciilor Ministerului Finanţelor Publice puse la dispoziţia autorităţilor şi instituţiilor publice prin sistemul informatic propriu şi aprobarea accesului la serviciile disponibile în cadrul sistemului informatic PatrimVen. Pentru înrolarea administratorilor de interoperativitate este necesară prezenţa acestora, o singură dată, la un ghişeu teritorial al ANAF pentru înregistrarea cu un minim de documente, respectiv cartea de identitatea persoanei în original, fişierul de export al certificatului digital calificat deţinut de persoană pe suport electronic, cererea de numire sau revocare administrator de interoperabilitate, pentru gestionarea drepturilor de acces ale utilizatorilor din partea autorității/instituţiei publice semnată şi ştampilată de reprezentantul legal al acesteia”, arată AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?