Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Regina Maria, prima personalitate care dă numele unui concurs de șah în Vrancea

De-a lungul anilor, competițiilor șahiste din Vrancea li s-au dat diferite denumiri având conotații patriotice și naționale. Cu diferite prilejuri de importanță istorică sau locală, au fost organizate frecvent concursuri cu denumiri ca: 1 DECEMBRIE sau ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, 24 IANUARIE sau ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR, ZIUA ARMATEI, ZILELE MUNICIPIULUI FOCȘANI. Ocazional au mai fost și alte denumiri cu conotații patriotice și naționale ca PE AICI NU SE TRECE!, ZIUA EROILOR etc.

În ultimul deceniu, pe lângă aceste denumiri tradiționale sau ocazionale, au apărut, în special la concursurile de șah ale juniorilor și copiilor, diferite alte astfel de denumiri, unele mai frecvente, altele mai rar sau doar o singură dată: ZIUA INDEPENDENȚEI, ZIUA FORȚELOR TERESTRE, ZIUA AVIAȚIEI, ZIUA MARINEI, GENERAL EREMIA GRIGORESCU, CENTENARUL MARII UNIRI, ZIUA CULTURII NAȚIONALEetc. iar ZIUA EROILOR s-a transformat din concurs ocazional în concurs ce se desfășoară an de an. În premieră, în acest ultim an, în panoplia denumirilor de acest gen au fost incluseZIUA IMNULUI NAȚIONAL, ZIUA LIMBII ROMÂNE și am fost la un pas să introducem ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL, dar acest fapt rămâne să se împlinească anul viitor.

Dar niciodată denumirea unui concurs nu a purtat numele unei personalități, deși intenții au fost, cu ocazia unor aniversări sau comemorări importante. În premieră pentru județul Vrancea, ultimul concurs de șah, aflat încă în derulare, poartă numele unei personalități, REGINA MARIA. Denumirea dată ultimului concurs de șah, asupra căruia vom reveni cu rezultatele după premiere, nu a fost dată în primul rând și în mod special pentru omagierea celei mai îndrăgite și demne de considerație dintre personalitățile regale ale României. Au fost personalități cu merite mai mari și cu motive mai întemeiate pentru a fi omagiate: Mihai Eminescu, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Avram Iancu, George Enescu, Constantin Brâncuși și alții. Motivul principal îl constituie un eveniment istoric petrecut după încheierea Primului Război Mondial, eveniment inițiat de Regina Maria, pe care trebuie să îl rememorăm în fiecare an la 12 septembrie și pe care îl vom prezenta pe scurt în rândurile următoare.

La 12 septembrie 1919 Regele Ferdinand I a semnat – în baza raportului primit de la ministrul de război, generalul Arthur Văitoianu, în consens cu Biserica Ortodoxă Română – Înaltul Decret-Lege nr. 4106, prin care a fost înființată Societatea „Mormintelor Eroilor Căzuți în Război“. Prin aceasta se instituționaliza activitatea de cinstire a memoriei celor căzuți la datorie pe câmpurile de luptă, activitatea de îngrijire a mormintelor și monumentelor ca și educarea tinerei generații în spiritul recunoștinței pentru sacrificiile strămoșilor.

De cele mai multe ori istoria consemnează numele reprezentantului instituțiilor care patronează înființarea unor societăți, asociații, fundații, organizații etc. În cazul înființării Societății „Mormintelor Eroilor Căzuți în Război“ sunt consemnați regele, ministrul de război și mitropolitul (încă nu se înființase Patriarhia Română, acest lucru înfăptuindu-se la 1 noiembrie 1925). Numele reginei rămâne puțin în umbră, deși inițiativa, eforturile și dorințele ei pentru înființarea acestei societăți au fost cele mai însemnate. Această nouă denumire a ultimului concurs de șah se dorește o reparație morală pentru Regina Maria, al cărei nume a fost dat societății (la 1 august 1940) abia la doi ani după moartea ei (18 iulie 1938) cât și încurajarea tuturor celor bine intenționați pentru a face fapte mărețe chiar și dacă nu sunt recunoscuți și rămân în umbră pentru un timp sau chiar și până după moartea lor.

La 2 iunie 1927, numele Societați „Mormintelor Eroilor Căzuți în Război“ se schimbă în Societatea „Cultul Eroilor“ iar la 1 august 1940 numele devine Așezământul Național „Regina Maria“ pentru Cultul Eroilor. În toată această perioadă societatea și-a desfășurat activitatea în strânsă legătură cu Ministerul Apărării Naționale și Bisericia Ortodoxă Română.

După 1945, regimul comunist a intervenit nefast în viața și activitatea acestei minunate școli de educație patriotică și națională.La 30 decembrie, după abdicarea regelui Mihai, denumirea Așezământul Național „Regina Maria“ pentru Cultul Eroilor a fost ciuntită și transformată în Așezământul „Cultul Eroilor“, fiind smulse cuvintele Național și Regina Maria. La 8 iunie 1948, în baza Decretului nr. 48 al Marii Adunări Naționale din 29 mai 1948 și a Deciziei Consiliului de Miniștri nr. 297 din 8 iunie 1948, Așezământul Cultul Eroilor este desființat, patrimoniul său fiind trecut la Ministerul Apărării Naționale.

În perioada postdecembristă, la Cluj, a fost consemnată prima inițiativă de revenire la activitatea asociațiilor de sădire a sentimentului recunoștinței față de eroii patriei reușindu-se cala 21 martie 1991 să fie înființată Societatea Cultul Eroilor din Cluj. A urmat la 27 martie 1991 înființarea unei noi astfel de asociații în județul Neamț după care la 19 octombrie 1991 același pas l-a făcut județul Constanța. După o lună, la 19 noiembrie 1991 la București s-a înființat Comitetul Național pentru Restaurarea și Îngrijirea Monumentelor și Cimitirelor Eroilor sub patronajul Ministerului Apărării Naționale în parteneriat cu Patriarhia Română. Cele trei asociații înființate anterior în județele Cluj, Neamț și Constanța s-au afiliatla Comitetului Național sub egida căruia în următorii ani s-au înființat filiale în fiecare județ.

Județul nostru este printre primele care a înființat filială (26 februarie 1992, conform procesului verbal de constituire, 3 martie 1992, conform înregistrării la Comitetul Național pentru Restaurarea și Îngrijirea Monumentelor și Cimitirelor Eroilor), la doar trei luni și jumătate de la înființarea Comitetului Național.Încă de la început Filiala Vrancea a fost recunoscută ca una dintre cele mai active filiale din țară. Aceasta i-a avut ca președinți pe regretatul colonel Radu Tudorel, regretatul colonel Vasile Rumega, apoi maior Mihail Opaiț, plutonier adjutant șef Vasile Buruiană și actualul președinte căpitan comandor inginer de aviație Iulian Bașturea. Toți cinci au fost apreciați nu numai în județ ci și la nivelul conducerii centrale și în toată țara.

La 19 august 2014 prin sentință judecătorească și Hotărârea de Guvern nr.698 din 19.08.2014 s-a ajuns la actuala denumire, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria“, independentă dar tot sub umbrela benefică a Ministerului Apărării Naționale și Patriarhiei Române.Toate filialele județene au primit acest nume, unele dintre ele adăugând acestuia și un nume specific filialei județene respective, după numele unei personalități a județului sau un alt element semnificativ: „General Ștefan Gușă“ la Filiala Mureș, „Plăieșii“ la Filiala Suceava,„Frații Buzești“ la Filiala Dolj,„Mihai Viteazu“ la Filiala Dâmbovița etc. Filiala Vrancea aprimit numele „General de Corp de Armată Gheorghe R. Gheorghiu“, născut la Gologanu, participant cu merite deosebite în Al Doilea Război Mondial. De altfel, la Gologanu există și o școală care îi poartă numele.

Ca în toate celelalte situații de-a lungul istoriei, când armata și biserica au conlucrat, lucrurile au mers foarte bine. Lipsea însă o verigă. De foarte mult timp, principalii piloni pe care se sprijină societatea românească sunt școala, biserica și armata. Pentru rezolvarea verigii lipsă, școala, un prim pas uriaș s-a făcut în anul 2017 când, la inițiativa conducerii Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (denumirea de atunci), a fost aprobat Regulamentul de funcționare a cercurilor „Cultul Eroilor“ din învățământul preuniversitar, elaborat de generalii Visarion Neagoe, Radu-Șerban Dan, coloneii Gheorghe Mateescu și Ioan Todericiu, din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, și profesorii Alin-Cătălin Păunescu și Doru Dumitrescu, din partea Ministerul Educației Naționale.

În încheiere, dintre miile de pagini scrise la adresa Reginei Maria, doresc să prezint doar câteva gânduri ale istoricul Florin Constantiniu: „A fost cea mai de seamă dintre reginele României. Ea a întrupat voința de unitate națională a românilor și chiar când, sub povara adversităților, națiunea s-a încovoiat, ea a rămas dreaptă și a păstrat certitudinea victoriei. Suntem însă – vai! – prea nevrednici pentru a ține minte cât datorăm acestei regine“.

 

Anton SOARE

Prim vicepreședinte al Filialei Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?