Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO și GALERIE FOTO: Povestea focșănencei Rovena Balaban, asistent medical la Spitalul „Grigore Alexandrescu‟ București și voluntar al Asociației „Taxiul cu bomboane‟

Cu un zâmbet larg și o voce blândă, o focșăneancă pe care Bucureștiul a „adoptat-o‟ în 2016, reușește, pas cu pas, să le alunge suferința micuților internați în secția de Chirurgie Plastică și Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu‟ București. Numele ei este Rovena Balaban și este fiică, soră, soție, mamă, asistent medical, poet în devenire și voluntar în cadrul Asociației „Taxiul cu bomboane‟, proiect lansat de Cristian Roman.

De curând, Rovena Balaban a apărut în cadrul emisiunii lui Mugur Mihăescu, „Meriți‟, difuzată de Metropola TV. Ulterior, am luat și noi legătura cu Rovena Balaban pentru a-i afla povestea. Așa am aflat că, după ce a absolvit Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza‟ din Focșani, profil Filologie, pasionată fiind de medicină, Rovena Balaban s-a înscris la Școala Postliceală Sanitară „Christiana‟ din orașul natal.

În copilărie, atunci când nu era înconjurată de cărți, Rovenei Balaban îi plăcea să „lecuiască oameni‟. „La joacă, dacă cineva se lovea, eram prima care încerca să-i ofere primul ajutor. Niciodată nu mi-a fost frică de sânge. Probabil Dumnezeu m-a ajutat, și mă ajută de fiecare dată să fac față oricărei provocări. Îmi aduc aminte că într-una din zile, un vecin și-a tăiat trei degete. A mers la spital, unde fusese suturat la urgențe, însă, ajungând acasă, a văzut că nu-și putea mișca așa cum trebuie degetele. A venit la mine, i-am desfăcut suturile și

l-am resuturat, ajutându-l astfel să-și recapete mobilitate în două dintre cele trei degete amputate. Aveam 20 de ani și eram încă studentă la postliceală. Dumnezeu m-a ajutat și atunci‟, consideră aceasta.

Pe parcursul celor trei ani în care a fost studentă a Școlii Postliceale Sanitare, Rovena Balaban spune că „fără să mă împingă cineva de la spate, răspundeam solicitărilor cunoscuților și prietenilor și făceam tratamente și pansamente la domiciliul acestora, în funcție de diagnosticul fiecaruia. Am făcut practică medicală pe secția de Chirurgie Plastică a Spitalului Județean de Urgență din Focșani, apoi am făcut practică pe triaj Chirurgie, actualmente UPU,  și pe Chirurgie Generală. Mă bucuram foarte tare atunci când reușeam să fac un bine‟.

Viața a învățat-o să fie puternică și asta pentru că, la vârsta când Rovena Balaban era adolescentă, i-a murit tatăl, astfel că tânăra a trebuit să o ajute pe mama ei, având grijă de cele două surori mai mici.  După finalizarea studiilor postliceale sanitare, Rovena Balaban spune că în viața ei a urmat un torent. S-a căsătorit, a născut primul copil, a fost, pe rând, asistent medical într-un cabinet stomatologic, gestionară la un magazin de instalații, apoi, după ce a divorțat, a deschis o societate de instalații împreună cu actualul soț și, până să revină la „prima dragoste‟ (n.r. asistent medical), a lucrat într-un cabinet al unui lichidator judiciar. „Având în vedere că nu am profesat o perioadă mai mare de 5 ani, a fost nevoie să mă reatestez și, ulterior, am început să particip la concursuri în diverse locuri pentru postul de asistent medical. Norocul a făcut ca în 2016, în urma unui concurs, să obțin post la Spitalul «Grigore Alexandrescu» din București. Acesta a fost un motiv bun pentru a începe o nouă viață. Sunt omul momentului și cred că nimic nu se întâmplă pur și simplu, ci Dumnezeu le așează pe toate‟, spune focșăneanca.

De cele mai multe ori, pentru ca lucrurile bune să se întâmple, cineva trebuie să ia atitudine și să ceară ajutor. Așa s-a întâmplat și în cazul Rovenei Balaban care, după ce a dotat secția de Chirurgie Plastică și Arsuri a spitalului în care tocmai se angajase, cu cearșafuri noi, a obținut sponsorizare pentru televizoare și calculatoare noi pentru aceeași secție. „În urma unei postări pe care am făcut-o pe un spațiu al comunității din Otopeni, cei care au reacționat au fost cei din poliția de acolo. Mi-a plăcut că au fost foarte receptivi la nevoie și dornici de a ajuta. Au pus mână de la mână și campania a avut un real succes datorită faptului că acțiunea s-a finalizat cu sponsorizarea cu 18 televizoare pentru întreaga secție de Chirurgie Plastică și Arsuri a spitalului. Prin intermediul unei alte campanii, am dotat cabinetele de pe secția în care lucrez, cu calculatoare și imprimante noi pentru a optimiza timpul de lucru‟, mai spune Rovena Balaban.

„Taxiul cu bomboane‟

De cele mai multe ori, atât copiii, cât și adulții, asociază spitalul cu un loc în care frica-și croiește drum printre ace, seringi, perfuzii și medicamente. „Încă din prima lună în care am început să lucrez la spital, am fost foarte surprinsă ca în fiecare miercuri seara, la spital să vină un personaj foarte colorat, foarte carismatic, zâmbitor și iubitor, pe numele său Roman Ion Cristian, de la «Taxiul cu bomboane», care spunea că a venit să ofere o poveste și un măr copiilor de pe secție. Rar se întâmplă ca cineva să vină dezinteresat și să bucure atâtea suflete. Adoram să-i văd pe copii zâmbind, motiv pentru care, imediat, i-am spus domnului Roman că vreau să fac parte din echipa dumnealui. Ulterior, mi-am implicat întreaga familie în această misiune‟, spune Rovena Balaban.

În timpul programului, Rovena Balaban este asistenta care, cu o poezie, un cântecel și o vorbă bună reușește să-i liniștească pe micuții pacienți internați pe secția de Chirurghie Plastică și Arsuri, iar în fiecare miercuri seară, revine la serviciu, costumată în diverse personaje și, alături de „Gașca colorată‟, le oferă copiilor porția de … fericire. Odată cu revenirea la profesia pe care o iubește încă din copilărie, Rovena Balaban s-a reîntors la o altă pasiune descoperită în adolescență: poezia. „Datorită oamenilor minunați pe care-i întâlnesc în fiecare săptămână și alături de care fac voluntariat, am început să compun poezii. Nu mai compusesem poezii din timpul liceului, dar fericirea pe care o simțeam alături de acești magnifici mesageri ai binelui, m-a determinat să scriu din nou‟, spune ea.

De la un simplu cuvânt, până la un gând profund, vrânceanca reușește să compună poezii pentru copii, și nu numai: „Doi ochi mici, plini cu sclipici,/ Mă întreabă cu mirare: – Cu ghemul  ce-l ai aici,/ Aș putea să mă joc, oare? / – Și ce poftă mi s-ar face,/ De stăpâna ar putea/ Și cu mine să se joace,/ Dar și de m-ar dezmierda./ -Așa bine-i torc în poală/ Când n-am șoareci de vânat./ Am blănița neagră, smoală,/ Și-s motanul răsfățat‟.

Tot printr-o poezie, Rovena Balaban ne explică cum reușește să compună astfel de versuri: „Mintea mea e îmbuibată/ De idei ce vin, năvală./ Și nu seacă niciodată/ Deci, voi scrie cu migală./ Împletesc într-una versuri/ Ce descriu în amănunt/ Caractere, fenomene,/ Tot ce mișcă pe pământ./ Avalanșă de cuvinte/ Se răstoarnă-n armonie,/ Ce se conturează-n minte,/ Voi așterne pe hârtie./ Curg ca apa, multe stihuri/ Abundent și repetat/ Înfloresc încet prin rânduri/ Poezii de neuitat‟.

Momentan, toate poeziile Rovenei Balaban stau „cuminți‟ în două dosare de plastic, așteptând să ia forma unui volum de poezii. Aceasta este doar o parte a poveștii Rovenei Balaban, „soldatul în armură roz‟ care răspândește fericire în jurul ei, căreia mama i-a dat un nume anglo-saxon, inspirat din cartea „Ivanhoe‟ scrisă de Walter Scott, care înseamnă chiar „fericire‟.

Rovena Balaban este sora Cristinei Pîrvu, plutonier major la ISU Vrancea, în cadrul Compartimentului Informare şi Relaţii Publice. Și plt.maj. Cristina Pîrvu s-a implicat în diverse acțiuni caritabile ale pompierilor vrânceni. Cele două surori au adus chiar „Taxiul cu bomboane” la ISU Vrancea, de unde a plecat la copiii internați în Spitalul Județean Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?