Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Sergent major Simona Adelina Ungureanu, handbalistă, rugbistă și jandarm la IJJ Vrancea

I-a plăcut dintotdeauna sportul, așa că, de cele mai multe ori, când ajungea acasă de la școală, își lăsa în grabă ghiozdanul, se schimba și alerga fericită spre teren pentru a juca fotbal cu băieții. Nu a fost niciodată genul de fetiță care visa să devină prințesă, ci a ales mingea. Ea este Simona Adelina Ungureanu, o tânără de 27 de ani originară din comuna Câmpuri, în prezent sergent major în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vrancea. În spatele trăsăturilor fizice creionate cu grija unui artist, Adelina Ungureanu ascunde o fire puternică, curajoasă și pasionată de… fotbal, handbal și rugby. La finalul clasei a VIII-a, deși mama ei nu era întru totul împăcată cu această idee, Adelina Ungureanu a ales să-și continue studiile la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Focșani.

Inițial, voiam să vin pe secția de Fotbal fete, dar, pe atunci, nu exista această secție, așa că am ales handbalul. Când i-am spus mamei prima dată că vreau la fotbal, am avut parte de o serie de discuții prin care mama încerca să mă convingă să aleg un alt liceu pentru că sunt fată, și nu băiat, iar eu îi spuneam că voi merge la LPS pentru că asta îmi doresc să fac pe viitor. La țară, când eram mică, jucam foarte mult fotbal cu băieții. Când ajungeam acasă de la școală, nu-mi făceam temele, plecam pe teren să joc fotbal. Am fost mai băiețoasă. Am avut o copilărie foarte frumoasă, mai ales că mi-am petrecut-o la țară‟, spune Adelina Ungureanu.

Medalii și performanțe an după an, la rugby

Începând cu clasa a IX-a, deși încă visa să facă performață în „sportul rege‟, Adelina Ungureanu a descoperit regulile de joc ale handbalului, sport pe care l-a practicat pe parcursul anilor de liceu. Clasa a XI-a a venit însă la pachet cu o surpriză plăcută pentru tânără. „În clasa a XI-a, a venit la noi domnul Ionel Viorel și ne-a spus că vor să înființeze o catedră de rugby și, văzându-ne pe câteva dintre noi mai masive, ne-a întrebat dacă nu vrem să jucăm un meci și să vedem dacă ne place. Am spus «da» și așa am ajuns ca, într-o perioadă scurtă de timp, să participăm la un meci la Constanța unde am câștigat locul I în fața unor echipe care aveau o experiență mult mai mare decât noi în acest sport. Aceea este cea mai dragă amintire a mea din timpul liceului, pentru că am reușit să câștigăm nu datorită experienței, ci perseverenței noastre‟, consideră Adelina Ungureanu.

Anii au trecut, iar Adelina, alături de echipa ei, a adăugat în palmares multe medalii de la competițiile la care a participat. „În anul 2014 am luat locul I, în 2015 am luat locul II, în 2016 am  luat locul I și la Campionat și la Cupa României, în 2017 am obținut locul II la Cupa României, ajungând vicecampioană națională, în 2018 tot locul II am ocupat, iar în anii 2019 și 2020 am luat locul III‟, enumeră tânăra sportivă. Beneficiile sportului nu sunt doar în legătură directă cu un aspect fizic asemănător cu cel al sculpturilor grecești, sportul contribuie și la o dezvoltare corectă și armonioasă a minții, ajutându-l pe cel care îl practică să îmbrățișeze ordinea, disciplina și rigoarea. „Când eram mică, fiind și mai băiețoasă, îmi doream să urmez o carieră în poliție sau jandarmerie. Tatăl meu a fost polițist, însă nu acesta este motivul pentru care îmi doream o carieră militară, ci pur și simplu datorită faptului că îmi place să fiu corectă față de celilalți și îmi place să ajut oamenii‟, spune tânăra.

Din păcate însă, din cauza unei accidentări destul de grave, Adelina Ungureanu nu a putut să mai susțină probele de admitere la Academie, așa că a trebuit să aleagă un alt drum, cel puțin pentru acel moment. „Am vrut să îmbrac uniforma de când am terminat liceul dar, din păcate, am avut o accidentare la picior, mi-am rupt ligamentul și, când trebuia să dau probele sportive, nu am mai putut să mă prezint. Am avut o perioadă de recuperare de doi ani, trecând printr-o operație de ligament destul de complicată. Părinții mi-au spus că nu pot sta doi ani degeaba, așa că m-am înscris la facultate în București, unde am terminat studiile de licență și master. Am studiat la USAMV București, Facultatea de Ingineria și Protecția Mediului. Visul meu de a îmbrăca haina militară a devenit real abia în luna decembrie a anului trecut când au fost scoase posturi la concurs, pe perioadă determinată, la IJJ Vrancea. M-am prezentat fără să ezit și, cu toate că suntem angajați pe perioadă determinată, sper că se va organiza un examen/concurs și voi rămâne în sistem‟, spune Adelina Ungureanu.

„Am găsit asupra unei domnișoare un cuțit de 10 cm‟

Mulți ani de acum înainte, Adelina Ungureanu își va aduce aminte cu drag de luna decembrie a anului 2020 pentru că atunci Moș Crăciun i-a „adus‟ unul dintre cele mai frumoase cadouri: posibilitatea de a face parte din echipa IJJ Vrancea. „Am mers la un stagiu de pregătire la Gheorgheni. Mi-a plăcut foarte mult; a fost ceva nou pentru noi, am învățat multe lucruri, tehnici și tactici de autoapărare, misiuni de asigurare a ordinii publice, am învățat ce trebuie să facem la un meci, la un miting, la un concert, ce facem dacă însoțim galeria unei echipe de fotbal, cum trebuie se intrăm într-o clădire, cum se intră într-un mijloc de transport în comun, cum se fac legitimări, cum se însoțește o coloană, și nu numai‟, poveștește Adelina Ungureanu.

De-a lungul anilor, Adelina Ungureanu a reușit să găsească un echilibru între forța masculină și cea feminină, lucru care o ajută în prezent în timpul misiunilor la care participă alături de colegii ei jandarmi. „Prima misiune la care am participat a fost chiar pe timpul stării de alertă la protestele pe care le-am avut la sfârșitul lunii martie. A fost ceva nou pentru noi, am avut chiar și o speță cu un grup de protestatari din Piața Unirii care se comportau agresiv, adresau injurii Jandarmeriei, motiv pentru care, împreună cu domnul ofițer, șeful dispozitivului, am luat decizia să acționăm cu privire la aceste persoane. A trebuit să imobilizăm persoanele respective, le-am extras din mulțime și i-am adus la autospecială pentru a le face control corporal. Am găsit asupra unei domnișoare un cuțit de 10 cm, motiv pentru care a fost adusă la bază, i s-au întocmit documentele de sezizare penală care au fost înaintate organelor abiltiate‟, mai spune Adelina Ungureanu.

Vrânceanca spune că a fost întrebată frecvent de prietenii ei cum este pentru o fată să lucreze la Jandarmerie, un job, spun ei, dominat de bărbați: „și le răspund că și rugby, sportul pe care-l practic în momentul de față, este un sport dominat de bărbați căruia i-am făcut față cu brio întotdeauna. La IJJ Vrancea am descoperit niște oameni extraordinari, niște colegi foarte ok, care m-au primit foarte bine și de la care am învățat foarte multe lucruri. Am învățat că trebuie să fii corect, să oferi sprijin cetățeanului și să fii acolo când e nevoie. În profesia noastră nu au loc orgoliile. Trebuie să fim uniți și să ne ajutăm unul pe celălalt. Punctul forte în Jandarmerie este să știi să lucrezi în echipă, să știi să te coordonezi și să știi să discuți cu colegul. De altfel, activăm într-un domeniu în care trebuie să fii sportiv și să ai un tonus bun, motiv pentru care mișcarea este foarte importantă‟, spune Adelina Ungureanu.

După 6 ani în care a activat la CS Agronomia București, vrânceanca Adelina Ungureanu s-a transferat la  echipa de rugby feminin Universitatea Cluj. „O să mă întrebați cum mă antrenez. Este mult mai greu pentru că nu suntem toate acolo să ne antrenăm împreună, dar suntem din zone diferite, Cluj, Bucureși, Iași și formăm o echipă. Ne întâlnim la etape dar, înainte de etape, ne întâlnim cu o săptămână/ două înainte pentru a ne pune la punct tactica, jocul și strategia. Ultima competiție am avut-o la București, în iunie anul acesta, fiind prima etapă din campionat, urmează în septembrie să avem a doua etapă‟, spune tânăra. Adelina Ungureanu spune că nu va renunța niciodată la sport, cum nu va renunța nici la cariera sa militară, motiv pentru care, în viitorul apropiat, vrânceanca își dorește să se înscrie la Facultatea de Drept sau la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza‟ din București.

Îi urăm mult succes Adelinei Ungureanu atât în plan profesional, cât și sportiv!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?