Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare pentru VIOL, urma să fie liberat după numai 2 ani, dar nu i-a achitat femeii violate despăgubiri

Ar fi vrut să iasă din penitenciar cu un an mai repede, însă calculele unui vrâncean condamnat în 2019 pentru viol nu s-au potrivit, din cauză că nu și-a achitat obligațiile pe care instanța le stabilise ca despăgubiri pentru victima sa. Este vorba despre un bărbat acum în vârstă de 34 de ani din Corbița, care în urmă cu doi ani a abuzat de o septuagenară. Acesta a fost reținut în ziua în care a fost anunțată fapta, pe 3 februarie 2019, împreună cu co-autorul faptei, un minor care pe atunci avea 17 ani. Condamnat ulterior în iunie 2019, la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru viol, ar fi putut fi liberat într-adevăr mai devreme, însă instanța i-a respins până acum două solicitări făcute de deținut în acest sens, pe considerentul că putea depune minime diligențe pentru a achita, cel puțin parțial, o parte din despăgubirile civile la care a fost obligat prin sentința penală de condamnare. Concret, este vorba 20.000 lei, sumă care trebuia achitată în solidar cu celălalt inculpat.

Ultima dată, condamnatul a fost refuzat definitiv chiar pe 9 august, la Tribunalul Vrancea, când instanța i-a respins ca nefondată contestația împotriva sentinţei penale pronunţate de Judecătoria Focşani. De la data încarcerării și până la data de 15.06.2021 condamnatul a executat în total 864 zile de închisoare, ca urmare a aplicării Legii nr. 169/2017 un număr de 60 zile, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiționate, acesta trebuie să execute 2/3 din pedeapsă, respectiv 851 zile închisoare. I se consideră executate ca urmare a muncii prestate 94 zile, iar totalul zilelor câștigate și executate fiind de 1018 zile de închisoare. Prin procesul-verbal nr. 194/15.06.2021, Comisia pentru acordarea liberării condiționate a apreciat că petentul nu poate fi liberat condiționat conform art. 100 NCP, propunându-se o amânare de 2 luni, respectiv până la data de 14.08.2021.

Cu privire la obligațiile civile, petentul a depus la dosar înscrisuri, respectiv ,,Adeverință de Venit pe anul 2021” din care rezultă că nu figurează în evidențele fiscale cu venituri și o adresă emisă de Primăria Comunei Corbița din care rezultă că nu figurează cu bunuri mobile sau imobile. Instanța, din oficiu, a solicitat Penitenciarului Focșani atașarea fișei nominale contabile a petentului. Analizând fișa nominală contabilă a petentului (…), instanța constată că acesta, până la data de 15.06.2021, a avut un rulaj total de 8.650 lei. Având în vedere aceste disponibilități bănești consemnate în fișa nominală contabilă, instanța apreciază că petentul putea depune minime diligențe pentru a achita, cel puțin parțial, o parte din despăgubirile civile la care a fost obligat prin sentința penală de condamnare, a reținut instanța de fond, potrivit motivării preluate de rolii.ro.

Totodată, în motivare se mai arată și că acesta prezintă risc de perseverență infracțională, nu anticipează consecințele faptelor sale (…). Deși petentul își asumă fapta, acesta minimalizează consecințele acțiunilor sale, cu toate că fapta comisă este de o gravitate foarte mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?