Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Afișe cu informații despre obligațiile comercianților, amplasate în piețe

Administratorii piețelor din județ vor informa persoanele care vin la cumpărături despre modul de comercializare a produselor. Obligația de informare intră în vigoare din luna septembrie, conform unui ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. La punctele principale de acces în piațe, la loc vizibil, trebuie amplasat un panou/afiș cu un text redactat într-o culoare contrastantă care cuprinde informații referitoare la modul de comercializare a produselor în zona piețelor și pentru consilierea operatorilor economici. ANPC a stabilit și dimensiunea caractelor de pe acest afiș, respectiv o înălțime minimă admisă a literelor de 30 mm iar grosimea literelor trebuie să fie de 5 mm.

Conform ordinului ANPC, textul care trebuie tipărit este următorul:

„În atenția operatorilor economici și a consumatorilor :

– Este important ca mijloacele de măsurare să respecte cerințele de metrologie aplicabile, conform tipului și specificului produsului.

– Este important ca prețul produselor să fie afișat vizibil și înscris într-o formă clară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

– Este important ca denumirea produselor ce se comercializează să fie afișată în limba română, fără a exclude prezentarea acesteia în alte limbi.

– Este important ca produsele să se comercializeze în cadrul datei durabilității minimale, conform informațiilor înscrise pe ambalaj/etichetă și/sau conform informațiilor transmise de furnizor sau producător, după caz.

– Este important ca, după caz, produsele ce se comercializează să aibă înscrise pe ambalaj (produse preambalate) sau pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ, după denumirea fiecărui/fiecărei produs alimentar/băuturi (produse comercializate în vrac), componentele cu efecte alergene.

– Este important ca laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peștele, ouăle să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare și condițiile de depozitare stabilite de producător, precum și orice condiții specifice stabilite prin actele administrative de autorizare emise de autoritățile competente.

– Este important ca vinul să fie comercializat exclusiv în spații comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menținerea caracteristicilor fizico-chimice și organoleptice ale vinului.

– Este important să vă adresați pentru consiliere administratorului pieței sau direct structurilor teritoriale pentru protecția consumatorilor de pe raza de funcționare a pieței”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?