Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: A fost inaugurată Piațeta Teatrului din Focșani: spectacole, premierea cuplurilor de aur, expoziție de sculptură

Primăria Focșani a inaugurat duminică, 8 august, noua Piațetă realizată în fața Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”. Evenimentul a fost marcat cu un spectacol organizat de instituțiile culturale focșănene, respectiv Corul Pstorala, Ansamblul Folcloric Țara Vrancei și actorii Teatrului Municipal Maior Ghe. Pastia. De asemenea, a avut loc premierea cuplurilor de aur din Focșani.

Primarul Cristi Misăilă a arătat că lucrările de reabilitare la Piațeta Teatrului ”Maior Gh. Pastia” au demarat pe 7 august 2020, făcând parte dintr-un proiect de reabilitare mai amplu care cuprinde și reabilitarea Piațetei Milcovul. Conform unui comunicat al Biroului de presă al Primăriei Focșani, proiectul aparține arhitectului Cristian Nicolae și a presupus reabilitarea a 3.539 mp, realizarea unei intrări în piațetă prin marcarea cu două șiruri de corpuri de iluminat și realizarea unei alei a personalităților locale din zona artei. În Piațeta Teatrului s-a creat și o zonă expozițională unde artiștii sunt invitați să expună sculpturi.

Duminică, la inaugurarea Piațetei Teatrului ”Maior Gh. Pastia” a fost organizată o expoziție realizată de Liceul de Artă ”Gh. Tattarescu”. Fiind Oraș al Unirii, Piațeta Teatrului din Focșani găzduiește poate cea mai amplă expoziție de acest gen realizată vreodată. În premieră, a fost realizat și primul bust al celebrului țăran Moș Ion Roată, deputat în Divanul Ad-hoc. Mai sunt realizate busturile celebrului Alecu Russo, militant pașoptist, cel care a cules ”Miorița” la Soveja, dar și busturile altor artizani ai Unirii Principatelor Române: Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu, precum și bustul Domnitorului Al. I. Cuza.

Lucrările sunt realizate de: prof. Gabriel Tăicuțu, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Buzău. Este autorul bustului Maior Gh. Pastia din Piațeta Teatrului, al bustului poetului Dumitru Pricop din comuna Negrilești și nu numai; prof. Claudia Lăscan, sculptor – a participat la mai multe expoziții de grup la Sala ”Artes”, Iași și în Bacău; prof. David Tăicuțu, sculptor – autorul lucrării ”Lacrima de Odobești”, participă la expoziții de grup la Palatul BCR și Palatul Știrbei; Laura Mihai, elevă a Liceului de Artă ”Gh. Tattarescu”; Brândușa Mărăscu, elevă a Liceului de Artă ”Gh. Tattarescu”; Ioana Cernica, elevă a Liceului de Artă ”Gh. Tattarescu”. „Primăria Municipiului Focșani felicită realizatorii, le mulțumește pentru implicarea în dezvoltarea simțului artistic al comunității și îi asigură de sprijin și pentru proiectele viitoare”, se arată în prezentarea evenimentului cultural.
În Piațeta Teatrului a fost gândită și o zonă de spectacol în aer liber cu o capacitate de aproximativ 500 de locuri. Mobilierul urban a fost schimbat, au fost montate panouri de afișaj, iar trecătorii din piațetă beneficiază de wi-fi gratuit pus la dispoziție de Primăria Municipiului Focșani.
Proiectul a prevăzut și reabilitarea zonelor verzi, într-o amenajare de scuar urban care a sporit cu 34% spațiul verde din piațetă. Au fost plantați și puieți de tei și prun negru. În forma nereabilitată existau 670 metri pătrați de spații verzi, după reabilitare rezultând 900 metri pătrați de spații verzi.
Cu ocazia inaugurării Piațetei Teatrului ”Maior Gh. Pastia” a fost realizat, de către Centrul  Național de Informare și Promovare Turistică un pliant cu informații despre expoziția temporară din piațetă dar și informații tehnice privind reabilitarea acesteia.
Primăria Municipiului Focșani intenționează să reabiliteze și Parcul Teatrului Maior Gh. Pastia, demersurile pentru realizarea documentației fiind demarate în august 2020 când a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reabilitare și extindere Parc Teatru”.
Investiția de la Piațeta Teatru putea fi realizată mai repede dacă nu ar fi fost fost întârziată din cauza votul negativ, din Consiliul Local, al majorității consilierilor PNL-USR PLUS, care nu au fost de acord cu finanțarea investițiilor din creditul bancar contractat de municipalitate. Abia la mijlocul lunii aprilie au fost reîncepute lucrările de reabilitare la Piațeta Teatru, cu o întârziere de câteva luni.  Situația a fost deblocată abia după ce societatea care execută lucrările în cadrul proiectului „Reabilitare și modernizare Piațetă Teatru și Milcov” a transmis Primăriei Focșani o notificare de plată privind o factură care trebuia achitată încă din februarie. Societatea în cauză avertiza municipalitatea că termenul de plată a facturii fusese depășit cu 52 de zile și exista posibilitatea să se ajungă la proces pentru achitarea sumelor restante dar și a penalităților prevăzute prin contractul încheiat, aceasta în condițiile în care majoritatea PNL și USR-PLUS s-a opus proiectului privind asigurarea finanțării din creditul bancar a investiției deja începute, inclusiv la ultima ședință a Consiliului Local Focșani. Mai mult, avocatul constructorului avertiza că pentru penalitățile pentru neplata la termen a facturilor urma procedura angajării răspunderii personale a consilierilor locali care nu aprobau alocarea fondurilor pentru un contract aflat în derulare cu administrația locală. Desigur, duminică, la inaugurare, au fost prezenți și consilieri PNL-USR Plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?