Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plt. maj. Costel Fântânaru, paramedicul poet și rugbyst din echipa ISU Vrancea

A copilărit într-o familie numeroasă, iar viața l-a învățat că fericirea și implinirea sufletească sunt două virtuți care creionează armonios caracterul unui om. Astăzi aflăm povestea plt. maj. Costel Fântânaru, paramedicul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea care, atunci când nu salvează vieți, compune poezii. „Provin dintr-o familie numeroasă. Suntem patru băieți și o fată, și, în general, copiii care provin din familii numeroase, au ce învăța de la frații mai mari și le pot da sfaturi celor mici. În general, vacanțele ni le petreceam în fața blocului, cu copiii din cartier, dar au fost și zile în care mergeam la țară, la Faraoanele, și-i ajutam pe părinți la muncile agricole‟, își amintește Costel Fântânaru.

Poezia nu este singura pasiune a vrânceanului, un loc aparte în sufletul lui ocupând și sportul. „Sunt absolvent al Liceului cu Program Sportiv din Focșani, iar sportul pe care l-am practicat a fost rugby. Unul dintre frații mei mai mari a fost cel care a deschis calea spre acest sport, eu aveam 16 ani când am început să-l practic, dar am rămas la nivel de juniorat. După ce am absolvit liceul, ca oricare tânăr, având nevoie de resurse financiare, am încercat diferite joburi, am lucrat și în domeniul tâmplăriei ca montator, dar și ca barman la o fostă discotecă din oraș. Fiecare meserie, oricât ar fi de ușoară sau grea, te învață să excelezi‟, mai adaugă Costel Fântânaru.

Diferența dintre viață și moarte o face omenia

Ce e mai frumos decât viața însăși?! Dorința cuiva de a avea grijă de cel mai prețios cadou primit de la Dumnezeu: sănătatea. În 2004, Costel Fântânaru, împreună cu fratele lui mai mare, au fost încorporați la Grupul de Pompieri Focșani, unde au satisfăcut stagiul militar obligatoriu de 12 luni, până în toamna anului 2005. „M-am angajat la ISU Vrancea în 2006. Prima dată am fost subofițer operativ principal și am lucrat din 2006 până în 2010 efectiv pe Descarcerare. Începând din februarie 2010, când s-a înființat Serviciul de Ambulanță, în urma cursurilor de prim-ajutor pe care le-am făcut la Iași în 2007, am fost încadrat pe ambulanță. Din 2010 și până în prezent, 99% din timp am intervenit doar pe ambulanță. Este solicitant, dar întotdeauna căutăm atât resurse psihologice, cât și fizice pentru că trebuie să facem față. Sunt cazuri multe și diferite. Nicio urgență nu se aseamănă cu alta. Nu mă las afectat emoțional, pentru că în momentul în care plec la misiune, se formează o barieră, un soi de scut care mă ajută să-mi îndeplineasc sarcinile cu profesionalism‟, subliniază Costel Fântânaru.

În timpul celor 12 luni de armată, Costel Fântânaru a fost unul dintre pompierii vrânceni care a participat la intervențiile de la inundațiile din 2005, când cele mai afectate localități au fost Vadu Roșca, Suraia, Lămotești și Milcovul. Anii au trecut, iar gravitatea situațiilor de urgență cu care s-a confruntat Costel Fântânaru nu a cunoscut limite. În 2016, în urma unei misiuni la care a participat alături de alți colegi pompieri, paramedicul focșănean a primit Emblema de merit „Acțiuni umanitare‟ clasa a III-a, acordată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). „În urmă cu câțiva ani, împreună cu doi colegi, mă întorceam de la un concurs de descarcerare și prim-ajutor care a avut loc la Snagov. Ajunsesem cu mașina la Oreavu de Buzău și, la un moment dat, am observat că mașinile înaintau lent. Colegul care conducea, avea stație pe mașină și a întrebat, prin stație, ce s-a întâmplat. Chiar în fața noastră se produsese un carambol cu 4 autovehicule implicate în urma căruia a rezultat decesul unei persoane și rănirea altora. După ce am aflat, am coborât din mașină și fiecare dintre noi a știut ce are de făcut. Am cerut, de la cetățenii care erau pe lângă noi, truse de prim ajutor din mașinile personale, am evaluat situația, ne-am apucat să-i facem masaj cardiac unui pacient intrat în stop cardio respirator, între timp venind și colegii de la Râmnic cu autospecialele de descarcerare și ambulanță. Se întâmpla în 2014, an în care am primit Emblema de merit «Acțiuni umanitare» clasa a III-a, acordată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Intervenția din acea zi a fost ca o luptă contracronometru. Masajul cardiac, în medicină, este rugăciunea «Tatăl nostru» în religie, trebuie să-l faci la timp și cum trebuie‟, consideră Costel Fântânaru.

Timișorean pentru un an: „Partea cea mai frumoasă din această aventură este nașterea fiului nostru, Teodor‟

Vine un moment când ne dorim să facem o schimbare în viața noastră, fie că vorbim de un look nou, un alt job sau un loc diferit pe care să-l numim „acasă‟. În 2019, după câteva discuții cu soția, Costel Fântânaru a hotărât să se mute în Timișoara, în celălalt capăt al țării. „Inițial am lucrat la Compartimentul Financiar din cadrul ISU Timiș, iar după 8 luni m-am transferat la Detașamentul 2 de Pompieri al Timișoarei, unde am lucrat pe intervenții. Acolo e puțin mai greu; misiunile sunt mai multe pentru că raionale de intervenție sunt mai mari, ISU Timiș fiind al doilea ca mărime din țară,  după ISU BIF (n.r. București-Ilfov), ca număr de intervenții. Partea cea mai frumoasă din această aventură a plecării noastre de la Focșani la Timișoara și înapoi, este nașterea fiului nostru, Teodor‟, spune, radiind de fericire, Costel Fântânaru.

După un an și jumătate departe de casă, Costel Fântânaru s-a întors în Focșani, fiind primit înapoi, cu brațele deschise, de colegii de la ISU Vrancea.

„Prima dată am scris câteva versuri «de stradă»

Ce s-a întâmplat cu sportul și cu poezia în tot acest timp?! „Am continuat să cochetez cu sportul prin prisma faptului că, la nivelul orașului Focșani, s-a înființat o echipă de Old Boys la rugby. Mergem pe banii noștri în diferite orașe și facem un fel de turneu. Pur și simplu este un fel de distracție. Cât despre pasiunea mea pentru poezie, aceasta a început undeva prin clasa a VI-a sau a VII-a. Fiind un ascultător de hip-hop, prima dată am  scris câteva versuri «de stradă»‟, spune pompierul. Pe măsură ce s-a maturizat din punct de vedere emoțional, tânărul Costel Fântânaru a început să scrie versuri „mai aproape de suflet‟.

În 2016, printr-o întâmplare, l-am găsit pe Facebook pe poetul Daniel Luca din Ploiești, un poet foarte îndrăgit care are foarte multe cărți scoase. Am luat legătura cu dânsul, i-am trimis câteva texte și mi-a dat o notă pozitivă, spunându-mi, în același timp, că mai am de lucrat. Am continuat să compun și, în prezent, am ajuns la un număr de 150 de poezii. O să vină și momentul când aceste poezii nu vor rămâne doar în calculatorul meu, ci vor fi publicate într-o carte. Iubirea însăși este cea mai mare muză a unui poet. În rest, găsesc inspirație în flori, copaci, adieri de vânt, lumina nopții, lumina lunii etc.‟, adaugă Costel Fântânaru.

Vrânceanul spune că s-a gândit deja cum se va intitula primul său volum de versuri: „Cartea se va intitula «Împreună», am și o poezie cu acest titlu: «S-a scris cu rădăcini de timp să fim noi Împreună,/ Să ne iubim la infinit nemărginiți de galaxii,/ Să croșetăm din flori dragostea într-o cunună/ Și s-o purtăm cu drag în ale noastre piepturi vii.», sunt doar câteva versuri din această poezie. Este un titlu sugestiv, pentru că, atunci când ne gândim la morfologia cuvântului «împreună», ne referim la două persoane care formează un cuplu, iar un cuplu, de obicei, se naște din iubire. Pe plan profesional, vreau să lucrez așa cum am lucrat și până acum, și să facem față tuturor intervențiilor și solicitărilor la care suntem chemați în sprijin‟, conchide Costel Fântânaru.

Îi urăm succes plt. maj. Costel Fântânaru în misiunile viitoare și inspirație!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?