Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Dezastrul cauzat de consilierii PNL- USR, adus la cunoștința premierului Cîțu de primarul Misăilă. „A înțeles gravitatea situației în care ne aflăm!”

Primarul Cristi Misăilă a făcut un apel public către consilierii locali PNL-USR PLUS pentru a încerca deblocarea situației critice în care se află instituțiile publice din Focșani după ce bugetul local a fost suspendat de instanța de judecată. Primarul a anunțat public că este deschis discuțiilor și colaborării cu consilierii locali pentru a fi aprobat un nou buget al municipiului, unul legal și funcțional. La acest moment, Focșaniul nu are buget local până la data de 24 august, termenul stabilit de instanța de judecată pentru recursul în procesul prin care Sindicatul funcționarilor publici și personalului contractual din Primăria Focșani „SINTAX 2010” a atacat în instanță Hotărârea de aprobare a bugetului local pe anul 2021.

Funcționarii au ajuns la această formă legală de a-și proteja drepturile salariale după ce proiectul de buget inițiat de primarul municipiului a fost măcelărit de consilierii PNL-USR PLUS care au tăiat la cheltuielile de personal, cheltuielile de funcționare atât pentru Primărie dar și pentru instituțiile subordonate. Mai mult, tăierile de fonduri au fost făcute fără nicio rațiune iar bugetul local nu a putut fi încărcat pe aplicația informatică de la Ministerul Finanțelor Publice din cauza erorilor, respectiv a faptului că banii alocați erau mai puțini decât cei cheltuiți deja de către administrația locală.

În schimb, consilierii PNL-USR PLUS au mutat banii în fondul de rezervă al municipiului. A fost nevoie de intervenția președintelui PNL Vrancea, Cătălin Toma, pentru ca majoritatea PNL-USR PLUS să înțeleagă că este nevoie de o rectificare bugetară prin care să fie acoperite golurile lăsate iar bugetul să fie încărcat la Ministerul Finanțelor. La acest moment, singura soluție pentru a debloca activitatea administrației locale din Focșani este aprobarea unui buget al municipiului, care să respecte toate condițiile legale. Un nou buget ar lăsa fără obiect procesul deschis de Sindicatul  „SINTAX 2010” și ar permite reluarea funcționării instituțiilor publice. SINGURA soluție este cea pe care eu am propus-o consilierilor locali PNL-USR încă de la început abrogarea Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost MĂCELĂRIT bugetul și aprobarea unui nou buget al Municipiului Focșani, conform prevederilor legale în vigoare și fără a mai sta să așteptăm decizia instanței de judecată. De altfel, această soluție a fost discutată și agreată, inclusiv de către fostul Ministru de Finanțe, domnul Alexandru Nazare. Atât eu cât și aparatul de specialitate al Primăriei Municipiului Focșani suntem deschiși discuțiilor și colaborării, astfel încât, după abrogarea HCL 101/2021, noul buget să fie unul atât legal, cât și funcțional, arată primarul Cristi Misăilă.

Situația de la Focșani a fost prezentată premierului Florin Cîțu, la ședința de ieri a Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România. A înțeles gravitatea situației în care ne aflăm!, a spus Cristi Misăilă. Primarul Focșaniului a solicitat actualizarea prevederilor legii finanțelor publice locale și ordonanței de urgență referitoare la funcționarea sistemului național de verificare, monitorizare, raportare  şi control al situațiilor financiare, angajamentelor legale şi bugetelor entităților publice deoarece oricând poate interveni o suspendare în timpul executării unei hotărâri de consiliu local de aprobare a bugetului și trebuie evitate aceste situații de blocaj și să se permită continuarea furnizării serviciilor publice locale.

Edilul Focșaniului a arătat că, din cauza blocării bugetului local, nu poate fi asigurată continuarea furnizării serviciilor publice de interes local cu impact major asupra comunității locale :

– Municipiul Focșani se află în imposibilitatea de a asigura hrana și îngrijirea celor 43 de bătrâni, dintre care mai bine de jumătate sunt imobilizați la pat, beneficiari ai serviciului social ”Cămin Persoane Vârstnice”
– cei 234 de beneficiari ai cantinei de ajutor social, din care 196 copii, nu mai beneficiază de hrana zilnică întrucât stocurile de alimente au fost epuizate, iar achiziții noi nu pot fi realizate
– sunt afectați și cei 110 copii din cele două creșe care funcționează în municipiu, pentru care nu mai pot fi asigurate serviciile specifice
– nu mai pot fi plătite drepturile salariale ale celor 460 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav, nu mai pot fi încheiate noi contracte de muncă pentru asistenții personali nou încadrați, nu pot fi prelungite contractele de muncă ale celor încadrați pe perioade determinate
– cele 440 de persoane cu handicap din municipiu care beneficiază de indemnizații de însoțitor și care nu pot fi plătite, vor rămâne fără sprijin în activitățile necesare traiului de zi cu zi (ajutor în administrarea medicației, suport în procurarea și pregătirea hranei zilnice, ajutor în menținerea igienei corporale și a locuinței)
– este afectată activitatea instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat din municipiu, pentru că nu pot fi achitate drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale, nici bursele sociale, de studiu și de merit ale elevilor. Pe lângă aceste impedimente, unitățile școlare sunt în imposibilitatea efectuării lucrărilor de igienizare și pregătire a anului școlar viitor, neputând angaja cheltuieli în condițiile unui buget suspendat prin hotărâre judecătorească
– nu pot fi realizate nici activitățile de întreținere și gospodărire a orașului,  respectiv întreținere spații verzi, dezinsecție, deratizare a domeniului public, salubritate stradală, ecarisaj, asigurarea iluminatului public, etc. Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani nu mai poate presta servicii de dezinsecție, toaletarea copacilor, cosirea ierbii etc; Există riscul ca iluminatul stradal din oraș să fie oprit de către Electrica, ca urmare a neplății facturilor
– municipalitatea nu poate asigura continuarea celor 20 de proiecte cu finanțare europeană asumate prin contractele de finanțare încheiate în valoare totală de 267,72 milioane lei
– nu pot fi continuate nici lucrările de investiții proprii, cu finanțare din bugetul local și din împrumuturile contractate special cu această destinație.

Primarul Cristi Misăilă a anunțat că a convocat o nouă ședință de Consiliu Local pentru joi, 15 iulie 2021, de la ora 13.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?