Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: O familie cu trei copii din Mirceștii Noi are nevoie de ajutorul nostru: „Într-o săptămână ne-a intrat apa în casă de două ori‟

Ploile care s-au abătut asupra județului nostru la sfârșitul săptămânii trecute au făcut ravagii, și nu doar la Biliești, localitatea cea mai afectată de inundații din Vrancea, ci și în satul Mirceștii Noi din comuna Vânători, unde o familie cu trei copii minori a rămas la mila vecinilor. Aurel Vasilache spune că a muncit timp de șapte ani la o stână, timp în care a strâns bani și a reușit să renoveze o casă modestă construită pe un mal. În urmă cu șase ani a cunoscut-o pe Lenuța Enache, pe atunci o mamă singură cu patru copii minori. Deși toată viața au muncit cu ziua, cei doi au reușit să transforme o cămăruță insalubră, într-o casă micuță cu două camere și un hol.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, liniștea familiei a fost tulburată de râul Putna care le-a inundat și curtea, și casa. „Vineri noapte, la ora 03:00 au început problemele. S-a trezit soția să-i dea apă fetei, și când a vrut să iasă afară, a răbufnit apa în casă. A venit gârla mare și a înghițit grădina cu totul. Soția a țipat, ne-am trezit și eu, și copiii. Am luat copiii în brațe, i-am scos în deal, la asfalt, și m-am dus în grajd să scot calul, restul animalelor mi-au murit, păsări, pui, rațe…‟, povestește Aurel Vasilache. Deși la acea oră toți vecinii din apropierea casei lor dormeau, cei doi au reușit să-l trezească pe un prieten pe care l-au rugat să vină să aibă grijă de cei mici, cât timp ei încercau să-și mai slaveze câteva bunuri din casa cuprinsă de mâl și apă.

Am muncit cu ziua pe unde am putut ca să facem căsuța asta și, după ce că eram necăjiți, a mai venit și beleaua asta pe capul nostru. Aurel nu este primul meu soț. Cu primul soț am dus-o mai greu, mă bătea și am stat pentru că aveam doi copii cu el. În total am 5 copii: am fata de 19 și băiatul de 17 ani, care au rămas cu primul bărbat, am băiatul de 11 ani,  fata de 6 ani și fata mică de 5 ani care este cu Aurel. Am avut o viață grea, tata a murit când avea 65 de ani, mama a murit când avea 45, iar eu am rămas cu un frate care mă bătea. Eu munceam cu ziua, și fratele mă bătea să-i dau banii să-și ia băutură‟, povestește Lenuța Enache.

„Lumea din sat îi știe de oameni muncitori‟

Sâmbătă dimineață, câțiva vecini au sărit în sprijinul celor doi soți pentru a-i ajuta să scoată apa din casă. „Normal că am venit să-i ajutăm pentru că, deși nu știu carte, lumea în sat îi știe de oameni muncitori. Am muncit toată ziua să scoatem apa din casă, și, după ce a plouat din nou,  și s-a ridicat nivelul apei, a inundat din nou casa‟, povestește un vecin. „De două ori mi-a intrat apa în casă. Grădina mi-a distrus-o, mobila mi-a distrus-o, pereți, parchetul, totul este stricat. Vineri noapte am scos ce am putut din casă: covoare, hainele copiilor, ghiozdanele cu care merg la școală, aragazul. De când sunt aici, n-am avut niciodată probleme, dar acum, pentru că s-a umflat Putna, n-a mai putut să se ducă în gârlă și a venit aici‟, povestește Aurel Vasilache.

Deși ploile s-au oprit, în curtea acestei gospodării nu poți intra nici măcar dacă ești încălțat cu cizme de cauciuc înalte până la genunchi, mâlul te înghite cu totul. În căsuța cu două camere, aerul începe să fie din ce în ce mai greu de respirat, iar muștele care s-au aduant în jurul cadavrelor animalelor moarte, zboară frenetic deasupra hainelor jilave scoase pe o măsuță afară. Imaginea de la fața locului pare desprinsă dintr-un film de groază, un film în care protagoniștii sunt doi adulți și trei copii care privesc neputincioși spre ziua de mâine. „ Noaptea dormim la un vecin, dar ziua venim aici, la noi acasă, și încercăm să mai reparăm câte ceva. Când se va usca tot mâlul, fiind și camerele joase, va fi un miros aici de nu poți sta. Nu vreau să îmbolnăvesc copii, dar nu știu încotro să mă duc. Nu am furat niciodată, nu am stat niciodată degeaba. A venit nenorocirea asta pe capul meu‟, se plânge continuu Lenuța Enache.

În ultimele zile, oamenii din sat s-au mobilizat și au ajutat familia cu hăinuțe pentru copii și mâncare, spune Aurel Vasilache. „Noi vrem acum să ne refacem casa. Dacă s-ar putea, am vrea un loc la șosea, pentru că, dacă investim din nou bani aici și ne ia gârla, am muncit degeaba. Nu cerem nimic, dacă vor oamenii să ne ajute, să ne ajute cu ce consideră fiecare. Nici frații mei nu au putere să mă ajute pentru că au și ei familie, copii… le e și lor greu‟, spune Aurel Vasilache. „Lumea, poate că o să-i judece, dar sunt doi oameni amărâți cu care viața nu a fost așa blândă. Deși îi vedeți așa, să știți că mereu îi trimit pe copii îngrjiți la școală, baiatul de 11 ani, care a trecut în clasa a VI-a acum, are bursă, fetele sunt la grădiniță. Au grijă de ei, doar că acum va fi mai greu, până își repară casa‟, spune o vecină.

Cei care vor să dea o mână de ajutor acestei familii, pot merge în satul Mirceștii Noi din comuna Vânători, la locuința celor doi din strada I.L. Caragiale nr. 16 pentru a vedea cu ochii lor în ce condiții sunt nevoite să supraviețuiască cele cinci suflete, sau pot ajuta financiar donând în contul deschis la BRD pe numele Enache Lenuța: RO67BRDE 400SV 4076969 4000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?