Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO și GALERIE FOTO: Oamenii din Biliești retrăiesc coșmarul din 2005. „Totul e în apă. Toate sunt pline de noroi. Ce să mai salvezi?!‟

Zeci de persoane salvate din calea apelor, locuințe și gospodării inundate, animale moarte și multă neputință. Este rezultatul unui weekend cu ploi torențiale în Vrancea, ploi care au lovit din nou și comuna Biliești. Nici după aproximativ două zile de muncă intensă, pompierii nu au reușit să evacueze în totalitate apa din toate locuințele și curțile afectate de potop. Luni am mers la Biliești pentru a vedea ce au reușit să salveze oamenii din calea apelor, iar imaginile de pe teren vorbesc de la sine. „Cât să mai luptăm. Omul se ridică o dată, se ridică de două ori, dar până când?! În 2005 ne-a inundat, acum ne-a inundat… Ce să mai facem?!‟, se plânge o femeie care încearcă neputincioasă să scoată apa din casă. „În acest moment, 48 de pompieri militari intervin cu 10 motopompe, din care 4 de capacitate mărită, pentru evacuarea apei din 70 de curți și 35 de locuințe. În localitatea Biliești, până la acest moment, au fost evacuate 57 de persoane‟, a precizat, luni, cpt. Florin Olaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea.

Prezent la fața locului, prefectul penelist Gheorghiță Berbece împărțea baxuri cu apă în fața… selfie-urilor. Da, când oamenii se luptau să-și țină în frâu supărarea, pentru a face față situației, reprezentantul Guvernului în teritoriu zâmbea în fața camerelor și… cam atât. „A venit să ne aducă apă după două zile. Două zile în care nu ne-a întrebat nimeni dacă am mâncat ceva, dacă avem nevoie de ceva…‟ , strigă o femeie care încerca să mai salveze câteva electrocasnice din casa inundată.

În 2005, când au fost inundațiile,  ne-am urcat în pod și am stat acolo 3 zile

Duminică dimineață, râul Putna a răbufnit, iar localnicii din Biliești s-au trezit, la propriu, cu apa în case. O femeie de 82 de ani, care locuia singură în casă, a avut norocul ca, în noaptea de duminică spre luni, să-i bată Poliția la ușă. „Duminică, în jurul orei 04:00, un echipaj de poliție al Secției 1 Poliție Rurală Golești a intervenit în comuna Biliești, acolo unde, o femeie în vârstă de 82 de ani se afla în locuința inundată. Unul dintre polițiștii aflați în serviciu pe timpul nopții a fost șeful de post al comunei Biliești care, cunoscând faptul că femeia locuia singura, a mers să verifice situația în care se află aceasta. Echipajul de poliție a constatat că atât în curtea locuinței cât și în interiorul acesteia cantitatea de precipitații acumulată atingea circa 100 cm, femeia aflându-se, astfel, într-o reală situație de pericol. Imediat, au pătruns în interior, unde au găsit femeia în vârstă de 82 de ani, dormind. Doamna Profira a fost evacuată, pe brațe, de către cei doi polițiști și ulterior a fost condusă la o familie din vecinătate, unde este în siguranță‟, potrivit comunicatului de presă remis duminică de IPJ Vrancea.

Luni, apa din curtea bunicii Profira se menținea aproape la același nivel ca în noaptea de dinainte, însă două dintre nepoatele ei s-au încumetat să intre în locuință pentru a vedea dacă și ce mai pot salva. „În noaptea aceea, la 04:00 dimineața, noi nu am știut absolut nimic. A venit poliția și a trezit-o pe bătrână. Are 82 de ani. Stătea singură pentru că îi sunt plecați copiii în străinătate să facă și ei ceva. Și, după cum puteți vedea, le-a luat apa toată munca… Bătrâna a reușit să ia telefonul și să mă anunțe, dar nu aveam cum să o scoatem noi de acolo. A luat-o poliția pe brațe, a scos-o și un vecin a adus-o la noi, la Suraia. Dacă nu era poliția, nu mai era nici dânsa la ora actuală‟, povestește ruda femeii.

Și în urmă cu 16 ani, casa bunicii Profira a fost cuprinsă de apă, însă atunci nu locuia singură. „În 2005, la fel s-a întâmplat, dar eram acasă cu dânsa. Dormeam, și când m-am trezit, apa era cât patul. S-a trezit uluită și a trebuit să mă rog de dânsa să deschidă ușa să o pot scoate afară. Până la urmă ne-am urcat în pod și am stat acolo 3 zile‟, povestește aceasta. Ce nu a distrus apa, vor distruge mâlul și mucegaiul, pentru că vor trece multe zile, poate chiar săptămâni, până când casa Profirei va arăta ca înainte de inundații. „Am venit și duminică aici dar nu am reușit să facem absolut nimic. Apa era deja de un metru când a luat-o din casă. Nu ne-au mai dat voie să venim aici în momentul acela pentru că apa venea din ce în ce mai multă. Am venit acum (n.r. luni), am dat  drumul la uși să mai iasă apa, să se usuce pereții… A rămas mult mâl în casă, cred că sunt pe puțin 2 centimetri… N-am salvat nimic. A avut în jur de 40 de găini, toate s-au dus, la fel și puișori…‟, mai spune femeia.

„Totul e în apă. Toate sunt pline de noroi. Ce să mai salvezi?!‟

Un ochi râde, altul plânge. Aceasta este situația de la fața locului. În antiteză cu bucuria copiilor care au ieșit să se joace prin apă, adulții muncesc cot la cot cu pompierii pentru a-și scoate din locuințele inundate haine, acte, mobilă, electronice și electrocasnice și alte bunuri. „Filmați aici! Totul e în apă. Toate sunt pline de noroi. Ce să mai salvezi?! Pereții sunt umflați, mobila este umflată. De două zile ne luptăm cu situația asta. Astăzi s-a mai retras un pic apa și am putut să intrăm ca să curățăm ce putem. Azi dimineață am mutat sacii de nisip de la ușă, la poartă ca să nu mai vină apa. Am venit să o ajut pe cumnata mea‟, spune o femeie.

Intrăm în curtea inundată și vedem rezultatele dezastrului: grădina inundată, casa plină de mâl, haine jilave, pereți umflați, mobilă distrusă. Proprietara, o femeie singură, spune că în 2005 apa ajungea până la jumătatea peretelui, iar acum este nevoită să reia munca pe care a depus-o atunci. „În 2005, apa a fost de 80 de centimetri în casă, a trebuit să schimbăm tot, acum o iau de la capăt. Zilele astea am stat la frați, la copil… ce să fac?! Sunt o persoană singură, trebuie să mă descurc! Toată munca de-o viață este distrusă. Acum, autoritățile nu sunt pe stradă, nu sunt… abia acum a venit (n.r. prefectul) cu un bax de apă… după două zile. N-au adus un sandvici, n-au adus absolut nimic. Trec pe stradă, dar nu vine nimeni să facă nimic.

De dimineață nu am mâncat nimic, suntem 4 persoane, trebuie să plecăm să ne aprovizionăm de unde putem.  Eu una n-am putut să dorm, m-am dus la fratele meu, dar n-am putut să dorm. Cred că de data asta mai am puterea să o iau de la capăt, dar altă dată nu mai reușesc. Am o vârstă… asta e situația. Ce pot să fac?! Ce-am recuperat?! Câteva hăinuțe… Am avut găinușe, dar n-am reușit să le salvez. Atunci, la 04:00 dimineața, am ieșit cu ce am avut pe mine, am pornit mașina și am plecat‟, povestește proprietara locuinței cu ochii în lacrimi.

Plecăm din Biliești și lăsăm în urmă imagini dureroase, oameni cu moralul la pământ, case și curți inundate, animale moarte și pompieri care se luptă cu apa. În locurile în care apele s-au retras, rămân porți rupte, garduri îndoite, mult mâl și oameni obosiți. Vor trece multe zile până când acești oameni vor reveni la normal, însă până când vor fi în siguranță?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?