Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Alice Elena Ciontu, șefă de promoție la CNU Focșani: „Am ales Medicina, vreau să las o amprentă a trecerii mele prin această lume”

Tineri precum Alice Elena Ciontu sunt adulții de mâine cărora le încredințăm viitorul nostru. Povestea absolventei de liceu începe cu primii ani de formare educațională pe băncile Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ din Foșcani și continuă cu aventura ultimilor 3 ani de liceu petrecuți în sânul colectivității Colegiului Național „Unirea‟ din Focșani. Alice Elena Ciontu este una dintre cele două șefe de promoție de la CNU Focșani, viitor medic anestezist sau viitor chirurg… timpul urmând să decidă care dintre aceste specializări medicale i se va potrivi mai bine. „În clasele V-VIII am fost elevă la «Cuza». Am descoperit acolo profesori extraordinari care mi-au fost foarte dragi și cărora le voi fi mereu recunoscătoare pentru ce m-au învățat. Unul dintre ei este domnul profesor Tiberiu Oprea, celălalt mi-a fost și mentor, și anume domnul profesor Tudor Gogancea care, din păcate, nu mai este printre noi.

Datorită dumnealui mi-am descoperit pasiunea pentru fizică. Domnul Gogancea m-a încurajat să particip la olimpiadele de Fizică, unde am și reprezentat județul trei ani la rând la fazele naționale, obținând bronz și mențiune. Tot în gimnaziu mi-am descoperit și spiritul competitiv și am participat la numeroase concursuri și olimpiade naționale. Am avut o copilărie normală, nu pot spune că mi-am petrecut tot timpul învățând, pentru că am făcut și 8 ani de karate, iar pasiunea mea de mică a fost muzica, motiv pentru care am făcut și cursuri de canto‟, povestește Alice Ciontu.

„Îmi doream foarte mult să devin pilot militar‟

Micuța Alice Ciontu se visa pilot militar, cu toate că, spune ea, are mai mulți medici în familie care îi sugerau să le calce pe urme. „Nu am fost hotărâtă de la început să dau la Medicină, cu toate că am mai mulți medici în familie care mi-au sugerat această carieră. Îmi doream foarte mult să devin pilot militar și să urmez cursurile Academiei Forțelor Aeriene din Brașov, însă o problemă de sănătate apărută în clasa a VIII-a m-a obligat să-mi regândesc viitorul, și o discuție destul de convingătoare cu doamna doctor Mădălina Vasilache, m-a încurajat să îmbrățișez această carieră. Mi-a spus să-mi scot avioanele din cap și să dau la Medicină pentru că va avea și ea nevoie la bătrânețe de niște medici pe care să se poată baza‟, spune Alice Ciontu.

În clasa a X-a, Alice Ciontu a ales să se transfere la CNU Focșani. „La «Unirea» am fost primită cu brațele deschise, ca într-o mare familie, am fost apreciată, m-am desăvârșit ca elev și, ca un mic explorator, am descoperit spiritul unirist și am participat la absolut toate activitățile asupra cărora acest colegiu știe să-și pună amprenta. Orice elev va găsi aici profesorii de care are nevoie, profesori foarte dedicați, profesioniști, echidistanți.Datorită profesoarei mele de Biologie, doamna Corina Ciucu, am început să iubesc această materie. Dumneaei mi-a deschis drumul către acest univers al Medicinei și-i voi fi mereu recunoscătoare pentru asta.

Profesorii pe care i-am  avut, m-au învățat și m-au motivat mereu să-mi urmez idealurile, să lupt pentru ceea ce-mi doresc, să nu renunț niciodată și pot spune că în anii de liceu, mi-am consolidat spiritul competitiv, cultivat încă din gimnaziu, și am învățat că ambiția și perseverența reprezintă cheia succesului. În timpul predării online, profesorii mei au știu cum să treacă de ecranele device-urilor și să ajungă la sufletele noastre, iar pasiunea și dedicarea lor ne-au făcut și pe noi să rămânem la fel de implicați la orele de curs, chiar dacă erau ținute online și nu fizic. Cred că un profesor care este dedicat și implicat la clasă, găsește metode de a-și desfățura orele și online, iar elevii care sunt conștiincioși și la clasă, sunt conștiincioși și online‟, consideră tânăra.

Perseverența, cheia succesului unui elev de 10

Pentru Alice Ciontu, faptul că a fost numită șefă de promoție nu a fost o supriză și asta pentru că încă de la grădiniță și-a propus să fie printre cei mai buni. „Când eram la grădiniță am văzut pe una dintre școlile din Focșani un banner pe care era scris numele olimpicilor și ale elevilor de 10, și i-am spus mamei: «Mama, într-o zi voi fi și eu pe acel panou!». Mama a luat-o ca pe o glumă, eu, în schimb, am luat-o ca pe o provocare. Nu pot spune că a fost o surpriză faptul că am terminat cu 10 liceul, pentru că a fost un drum lung, un drum pentru care am muncit 12 ani, titlul de șefă de promoție fiind o încunuare a muncii mele din toți acești ani‟, a spus Alice Ciontu.

În pofida faptului că timp de aproximativ doi ani, Alice Ciontu a trecut prin experiența școlii online, tânăra spune că această adaptare la nou i-a ajutat pe cei din generația ei să fie mult mai puternici: „Suntem o generație atipică, o generație care a trebui să se confrunte cu un dușman invizibil. Suntem o generație care a trebuit să se adapteze la foarte multe schimbări, dar cred că vom fi o generație foarte puternică pentru că acest context ne-a învățat să fim mai puternici, să depășim orice obstacol, și, în primul rând, ne-a învățat să păstrăm vii aceste conexiuni interumane dincolo de rețele de socializare sau de platformele pe care comunicăm, ne-a învățat să fim uniți‟.

Covid-ul era la un pas de a-i răpi cea mai dragă ființă lui Alice Ciontu, iar această experiență i-a întărit și mai mult convingerea că Medicina este alegerea potrivită pentru ea. „Când am ales acest drum, l-am ales cu dorința de a salva cât mai multe vieți și de a contribui la dezvoltarea domeniului medical, de a lăsa o amprentă a trecerii mele prin această lume. Mama mea a avut o formă severă de COVID-19 în luna mai și eu am fost cea care a găsit-o inconștientă, cea care a trebuit să sune la urgențe, și cea care a trebuit să o resusciteze. Acel moment cred că m-a motivat și mai tare să urmez această carieră pentru că am văzut cât de fragilă este viața unui om și cât de mult contează să aibă lângă el persoanele potrivite, medicii potriviți care să-l ajute să depășească acele momente.

Cred că foarte mulți dintre oamenii buni aleg să plece din țară, probabil, având iluzia faptului că plecarea din țară le garantează o carieră mult ma bună, însă eu nu cred acest lucru. Dacă pleacă toți oamenii buni, toți medicii, toți inginerii, toți cercetătorii, în țară nu va mai rămâne nimic. Pandemia m-a făcut să apreciez viața pentru că în această goană cotidiană către ziua de mânie, uităm uneori să punem preț pe lucrurile cu adevărat importante și chiar am învîțat să prețuiesc fiecare secundă și să fiu un om mai bun‟, este de părere Alice Ciontu.

Îi urăm succes la examenul de Bacalaureat lui Alice Ciontu, încurajându-i totodată și pe toți absolvenții claselor a XII-a din acest an care se pregătesc să susțină examenul maturității! Urmați-vă visurile și nu vă pierdeți încrederea în forțele proprii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?