Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Echipele de robotică ale colegiilor Unirea și Cuza din Focșani, calificate la etapa națională a competiției de robotică BRD First Tech Challenge România

Motiv de bucurie pentru echipele de robotică din Vrancea, de la Colegiul Național „Unirea‟ (CNU) din Focșani și Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ (CNAIC) Focșani: calificarea la etapa națională a competiției de robotică BRD First Tech Challenge (FTC) România, organizată de ONG-ul „Nație prin Educație‟. Orele de muncă după programul de la școală, profesionalismul, dedicarea și perseverența au făcut ca cele două colegii din Focșani să-și trimită reprezentanții echipelor de robotică în etapa națioanlă a FTC România, lucru care îi încurajează atât pe mentori, cât și pe membrii echipelor să dea tot ce este mai bun pentru câștigarea competiției.

Este un rezultat așteptat, echipa se află la schimbul de ciclu. Premiul Inspire, premiul I care i-a calificat pe primul loc este cel mai important. Sunt mai multe tipuri de premii, însă câștigătorul acestui premiu ne poziționează pe locul I în clasamentul regional. Putem spune că prin intermediul Liceului «Unirea» a ajuns robotica în județul Vrancea, lucru care se întâmpla cu aproximativ 5 ani în urmă. Suntem foarte bine cotați datorită echipei de robotică în această lume a roboticii naționale pentru că echipa a avut reprezentat și în Statele Unite ale Americii, anul trecut, și, tot prin intermediul unui reprezentant am mers la Liceul american din Paris unde acesta a ținut cursuri de robotică în cadrul proiectului «România-Franța». Am încredere în toți absolvenții noștri și sunt convins că vor face o figură frumoasă în luna august, când va avea loc naționala‟, a transmis prof. Cornel Noană, directorul CNU Focșani.

Într-o postare pe Facebook a directorului Cornel Noană, se arată că performanța obținută de cele două echipe de robotică, Brickbot CNU și Infinity Edge, se datorează mentorului Adrian Colin, cuvinte de laudă fiindu-i adresate și profesoruluiTiberiu Oprea, mentorul echipei de robotică a CNAIC Focșani. „Două echipe, Brickbot CNU și Infinity Edge, două premii, un singur mentor, Adrian Colin + calificarea de pe primul loc la etapa națională a competiției de robotică First Tech Challenge. Felicitările sunt induse și însoțite de urarea de succes la finală. Felicitări în egală măsură și echipei Colegiului «Al. I. Cuza» coordonate de Tiberiu Oprea. Faptul că din cele 6 echipe calificate, două sunt din Focșani e încă o dovadă că, de cele mai multe ori, concurența e benefică!‟, scrie profesorul Noană.

„AICitizens, more than robots‟

Am stat de vorbă și cu prof. Tiberiu Oprea, cel care încă din toamna anului 2019 este mentorul echipei de robotică a CNAIC Focașni, „AICitizens‟. Cu toate că la început nici profesorul și nici elevii nu aveau cunoștințe bine întipărite despre robotică, orele de studiu și micile experimente au făcut ca în prezent să vorbim despre o echipă de robotică ce, cu 1413 puncte, are al treila punctaj pe țară din cele trei regionale desfășurate până în prezent.

Povestea a început la 1 noiembrie 2019, programul acesta fiindu-ne prezentat de colegi noștri de la «Unirea» care era deja de 3 ani în această competiție. Mentorii echipei suntem eu și soția mea, eu fiind pe partea tehnică și soția, care este profesor de Istorie, este pe partea non-tehnică. Unul dintre sloganurile acestei competiții este «more than robots» (n.r. « mai mult decât roboți»). Echipa noastră de robotică este împărțită în mai multe departamente: departamentul de programare, departamentul de mecanică, departamentul de proiectare și printare 3D și departamentul de PR și Marketing plus 2 driveri care conduc practic robotul pe teren‟, explică prof. Tiberiu Oprea.

Etapa regională a concursului s-a desfășurat online după un regulament stabilit de „Nație prin Educație‟. „Fiecare echipă și-a înregistrat meciurile la el acasă, folosind câte 3 sau 4 camere video. Fiecare echipă a avut câte doi arbitri instruiți de «Nație prin Educație» care înregistrau scorul meciurilor pe platforma din SUA A FTC. S-au jucat șase meciuri, iar la final, în urma verificării rezultatelor, ne-au mai fost acordate 5 puncte. Aceasta este prima secțiune. Cea de-a doua este secțiunea de jurizare în care se punctează: un caiet tehnic, prezentarea mecanismelor robotului, au loc interviuri cu 5 membri ai echipei, se mai punctează activitățile pe care echipa le-a avut în comunitate și, la această secțiune, se acordă 7 tipuri de premii în funcție de motivația pe care a avut-o echipa, designul robotului, inovația, modul în care a fost  programat și mai există și premiul Inspire care le include pe toate celeleate, acesta fiind cel mai râvnit premiu la categoria jurizare‟, explică prof. Tiberiu Oprea.

Mentorul AICitizens spune că rezultatul obținut la etapa regională a FTC România este încununarea orelor intense de muncă și a seriozității întregii echipe de robotică formată din: Paul Prodan (căpitanul echipei), Ștefan Simion, Robert Pavel, Andrei Mardare, Ionuț Nicolae, Alexandru Ciobanu, Diana Pădurescu, Ioana Damian, Diana Iancu, Theodor Manolescu, Alexandra Diac, Ana Maria Alexe, Darius Dinu și Eugen Zdrîncu și mentorii Mihaela și Tiberiu Oprea.

Ce mesaj am pentru viitorii boboci?! Dacă vrei să te descoperi, dacă vrei să afli cât mai multe despre roboți și nu numai, alege «Cuza». Cât despre elevii noștri, am încredere în ei că sunt foarte bine pregătiți și că întotdeauna  vor viza perfomanța pentru că i-am învățat și i-am îndrumat să fie în top și să nu spună niciodată «nu pot». Când simți că nu mai poți, cu siguranță mai poți un pic!‟, a mai transmis prof. Tiberiu Oprea.

Îi felicităm pe toți membrii echipelor de robotică ale CNU și CNAIC Focșani, urându-le succes la etapa națională a BRD First Tech Challenge România care urmează să aibă loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?