Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Coronavirusul ne-a lăsat și anul acesta fără „Boteitul oilor“

Pandemia de coronavirus a dus pentru al doilea an consecutiv la întreruperea unei manifestări cultural artistice care își are originea în negura timpului și anume Boteitul oilor. În fiecare an, pe data de 21 Mai, de Sfinţii Constantin şi Elena, în comuna Negrileşti, turmele de oi ale satului plecau însoțite de ciobani în transhumanţă – deplasare alternativă și periodică a turmelor între două regiuni cu climat diferit, vara la munte, în căutarea celor mai bune pășuni, obicei cunoscut în Vrancea sub numele de Boteitul oilor.

Boteitul oilor începe cu târguiala dintre proprietari și ciobani care promit să aibă grijă de oi până la toamnă. La această tocmeală sunt prezente și nevestele ciobanilor care își aduc aportul în favoarea alegerii ciobanului (soțului). La întoarcere, ciobanii trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză promisă, care a fost făcută din laptele oilor.

Odată înţeleşi, proprietarul predă oile ciobanului, care le-a adus în faţa bisericii din centrul comunei. Acolo preotul ține o slujbă menită să ferească oile și pe ciobani de animale sălbatice, dar și de furia naturii, în aceste luni cât stau pe munte, reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru.

După slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani pornesc spre munte, în aplauzele locuitorilor comunei. „De aproape două decenii, pentru a sărbători noul ciclu pastoral și pentru a marca plecarea oilor la munte, la data de 21 mai, organizam împreună cu autoritățile din comună un spectacol folcloric, denumit Boteitul oilor care se desfășura la Căminul Cultural Negrilești, spectacol în care sunt promovate tradițiile și obiceiurile din Vrancea“, se arată într-o prezentare a Centrului Cultural Vrancea.

În cadrul acestui eveniment, performează grupuri și formații de dansuri populare din diferite zone ale județului: formația de buciumași din comuna Spulber, Ansamblul folcloric Chipărușul din Nereju, formația de dansuri bărbătești Brâul de la Jitia, grupul de Cimpoieri din Nistorești, grupul Fluierașii din Paltin.

Obiceiul „Boteitul oilor“ a fost promovat şi prin intermediul proiectului „Vrancea turistică“, implementat de Consiliul Judeţean Vrancea în perioada 17.02.2011 – 17.06.2013 și finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Obiectivul general al proiectului a fost creşterea importanţei turismului, ca factor ce stimulează dezvoltarea economică prin promovarea produselor turistice specifice zonei montane a judeţului (resurse naturale şi antropice) din localităţile Boloteşti, Vidra, Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber, Vrîncioaia, Păuleşti, Nistoreşti, Nereju, Bîrseşti, Negrileşti și Tulnici. În anii trecuţi, manifestările de la Negrileşti au fost urmărite şi de străini care au venit în Vrancea special pentru acest eveniment.

Autoritățile locale speră ca această frumoasă tradiție, care încă se mai păstrează în Negrilești, să fie reluată de anul viitor cu condiția ca pandemia de coronavirus să se fi încheiat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?