Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO și FOTO! Ce faci la un cutremur de 7 grade? ISU Vrancea a desfășurat astăzi un amplu exercițiu privind gestionarea unei astfel de situații

Astăzi, în orașul Panciu, au răsunat sirenele pompierilor, poliției și ale ambulanțelor SMURD și SAJ. Din fericire, nu a fost vorba despre o situație de urgență, ci despre un amplu exercițiu cu tema: „Gestionarea situațiilor de urgență generate de un seism major la nivelul orașului Panciu‟, organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea, în colaborare cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vrancea.

Situația tactică generală: „astăzi, ora 10:55, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, la o adâncime de 120 de kilometri, cu epicentul în Munții Vrancei. Cutremurul a avut axa de deplasare spre direcția Focșani-Iași, Focșani-București. Cele mai afectate județe fiind: Bacău, Buzău, Galați, Iași, Prahova, Vaslui, Vrancea, Teleorman și Municipiul București. În urma cutremurului  s-au produs incendii și o serie de avarii la construcțiile și instalațiile utilitare. La nivelul județului Vrancea, din punct de vedere al victimelor și pagubelor produse, situația cea mai gravă s-a înregistrat în orașul Panciu‟.

Simularea la cutremur a avut loc în centrul orașului Panciu, în zona Cinematografului din str. Independenței nr. 1 și a Liceului Teoretic „Ioan Slavici‟ Panciu. La exercițiul pregătit timp de două săptămâni, au fost implicate mai multe forțe și mijloace după cum urmează: Ispectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea, Garnizoana Focșani, Inspectoratul Județean în Construcții, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Adjud, DEER-SDEE Focșani, CUP S.A. și SC GAZMIR S.A..

„Acest an, al pandemiei, a fost un exercițiu continuu‟

Exercițiul a debutat cu o prezentare grafică susținută în Sala de Ședințe a Primăriei Panciu, prezentare la care au participat reprezentanții tuturor forțelor și mijloacelor implicate în exercițiu. Preț de aproximativ o oră, orașul Panciu a fost centrul unui dezastru produs de un cutremur în urma căruia mai multe victime au fost surprinse fie printre dărâmăturile Cinematografului din str. Independenței, fie au fost victime ale unui incendiu izbucnit la acoperișul unui bloc din apropiere; toate acestea făcând parte din situația tactică generală. „Constat că acest an, al pandemiei, a fost un exercițiu continuu. Oamenii își desfășoară activitatea la un standard înalt și tot ceea ce am făcut astăzi este o continuare a tuturor exercițiilor pe care le-am făcut până acum. Aceste exerciții trebuie făcute pentru că, în momente de calamitate, în momente de tragedii, în momente în care  viața omului este afectată, omul se pierde și nu știe exact ce trebuie să facă. În acest context, noi, cei care suntem implicați și care trebuie să intervenim, trebuie să știm exact ceea ce avem de făcut. Lucrurile trebuie stabilite clar și desfășurate conform unui plan‟, a precizat dr. Dana Mariana Dincă, șefa Unității de Primiri Urgență (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon‟ Foșani.

Exercițiul a avut drept scop verificarea modului de operare și de coordonare a acțiunilor în teren. „În cazul producerii unui seism major, discutăm, de fapt, despre producerea unui dezastru. În cazul unui dezastru, situațiile de urgență sunt de o amploare deosebită și necesită o concentrare a forțelor și mijloacelor de la nivelul întregului județ. La nivelul ISU Vrancea și la nivelul CJSU Vrancea există proceduri de lucru și de intervenție, tehnică și specialiști pentru a asigura o astfel de intervenție. Unul dintre scopurile acestui exercițiu a fost să ne reverificăm capacitățile, modul de operare, de coordonare a acțiunilor în teren pentru că numai o coordonare integrată și unitară poate asigura principalul rol al acestor intervenții, și anume salvarea vieților omenești, în primă fază, și, ulterior, protejarea bunurilor materiale și a mediului. Consider că implicarea comandanților și a șefilor de dispozitive a fost pe măsură, dotarea instituțiilor este una corespunzătoare și că, într-o astfel de situație, putem face față primelor ore de intervenție; și aici discutăm, în mod deosebit, de primele 72 de ore de intervenție, urmând ca pe parcursul timpului, forțele și mijloacele de intervenție să fie suplimentate conform, Concepției naționale de răspuns post-seism, cu alte mijloace de intervenție la nivel național‟, a subliniat col. Flaviu Chiscop, inspectorul șef al ISU Vrancea.

Vrancea… seismică

Simularea cutremurului s-a desfășurat în mai multe etape astfel încât intervenția să se desfășoare cu rapiditate și în favoarea tuturor părților implicate (salvatori-victime). Zeci de forțe și mijloace de intervenție au fost angrenate în exercițiu, asfel; ISU Vrancea a intervenit cu: 2 AMOP (autospeciale pentru muncă operativă); 3 autospeciale de lucru cu apă și spumă; o autospecială de descarcerare; 1 ATPVM (autospecială de transport persoanal și victime multiple); 2 ambulanțe SMURD tip B2; 1 ACI cu container multirisc tip II; 1 ACI cu container iluminat IV – 450 kvA; 1 AISI (autospecială de intervenție și salvări de la înălțimi); 1 autoplatformă cu braț ridicător; SAJ Vrancea a intervenit cu 2 ambulanțe tip B, iar UPU-SMURD Focșani a mobilizat 2 cadre medicale completare încadrare ATPVM; IPJ Vrancea a trimis în teren 2 echipaje de poliție rurală și 1 echipaj ordine publică; IJJ Vrancea avenit în sprijinul colegilor cu 1 echipaj ordine publică; Garnizoana Focșani a acționat cu 1 ACI cu 1 pluton de militari; Inspectoratul Județean în Construcții a trimis 1 echipă experți; CLSU Adjud a trimis în teren:1 autospecială de lucru cu apă și spumă, 3 microbuze, 1 buldoexcavator, 1 tractor cu remorcă și 2 echipe de voluntari cu mijloace de primă intervenție; DEER-SDEE Focșani a intervenit cu o echipă, la fel și CUP S.A. și  SC GAZMIR S.A..

În urma producerii seismului au fost afectate mai multe clădiri din orașul Panciu, printre care cele mai grave distrugeri le-au suferit cinematograful aflat în reabilitare și Liceul «Al.I.Cuza», ambele situate pe B-dul independenței. Astfel, în urma prăbușirii unor elemente de construcție ale cinematografului  6 lucrători, posibil răniți, au fost surprinși în interior. Totodată, o persoană a fost surprinsă în interiorul unui bloc al cărui acoperiș a luat foc. Pentru înlăturarea efectelor negative produse și remedierea avariilor înregistrate a fost necesară activarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. Structurile profesioniste pentru situații de urgență, precum și celelalte instituții cu atribuții în domeniu au acționat pentru salvarea victimelor, evacuarea populației, deblocarea căilor de acces, acordarea primului ajutor de bază și restabilirea funcționării rețelelor de distribuție a utilităților publice (energie electrică, apă și gaze)‟, se arată în comunicatul de presă remis de ISU Vrancea.

Totodată, „în urma exercițiului au fost atinse obiectivele generale: consolidarea, dezvoltarea și integrarea capacităților operaționale, cunoștințelor colective, capabilităților și resurselor autorităților, instituțiilor și organizațiilor care compun Sistemul Național pentru Managementul Situațiilor de Urgență (S.N.M.S.U.) la nivel local; perfecționarea deprinderilor pentru executarea misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de producerea unui seism major; evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcții de decizie și al resurselor de intervenție stabilite în documentele operative existente; eficientizarea fluxului informațional decizional; viabilitatea măsurilor stabilite în documentele operative și dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns, inclusiv echipele care asigură sprijin. Această activitate a fost organizată în scopul pregătirii efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă asemănătoare, generate de un seism major, verificarea timpilor de reacţie a forţelor de intervenție, precum şi verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare‟, conform sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?