Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Vaccinare anti-Covid fără programare, de sâmbătă. Persoanele care se prezintă la vaccinare după ora 22.00, exceptate de la restricţiile de deplasare

Persoanele cu vârste de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze împotriva COVID şi au documente de identitate valabile se vor putea prezenta fără programare, începând de sâmbătă, la centrele de imunizare pe tot parcursul intervalului orar de funcţionare, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

Potrivit CNCAV, populaţia generală cu vârsta de până în 60 de ani care doreşte să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare după ora 14,00, fără programare. „Important de reţinut este faptul că prezentarea persoanelor se poate realiza la orice centru de vaccinare, indiferent de tipul vaccinului administrat, iar imunizarea efectivă şi timpul de aşteptare pot fi condiţionate de capacitatea centrului respectiv şi de numărul persoanelor programate la vaccinare în acel centru. Menţionăm că persoanele care optează pentru această modalitate extinsă de înscriere în procesul de imunizare vor fi înregistrate direct în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV) şi vor primi adeverinţa de vaccinare, conform procedurilor”, precizează aceeaşi sursă.

Persoanele programate prin platformă şi care au locuri rezervate conform planificării deţin prioritate la vaccinare. Suplimentar, în funcţie de capacitatea de vaccinare a centrului şi disponibilitatea dozelor de vaccin, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare.

Pentru susţinerea ritmului de vaccinare, în perioada 4 – 11 mai, în şapte spitale militare din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara se desfăşoară maratonul vaccinării, 24 de ore din 24, astfel că orice persoană care doreşte să se vaccineze se poate prezenta direct în aceste centre, cu actul de identitate valabil, pentru imunizare cu vaccinul produs de compania BioNTech/Pfizer.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 se pot deplasa şi după ora 22,00, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul campaniei de imunizare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.  „Există o menţiune expresă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti, chiar astăzi am vorbit cu domnul prefect, practic persoanele care se prezintă la vaccinare după ora 22,00 sunt exceptate de la această restricţie şi se pot prezenta la vaccinare. Nu ştiu dacă este nevoie neapărat de o adeverinţă în acest sens, dar, cu siguranţă, dovada de vaccinare va reprezenta acel document care atestă faptul că ai mers să te vaccinezi”, a explicat şeful CNCAV.

Întrebat dacă după ora 22,00 persoanele care merg să se vaccineze anti-COVID au nevoie de declaraţie, el a răspuns: „În acea hotărâre este specificată această exceptare, dar nu aş putea să vă spun dacă este nevoie sau nu de acea declaraţie”.

Coordonatorul campaniei de imunizare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că „foarte probabil” majoritatea centrelor de vaccinare AstraZeneca vor avea alocat, începând de sâmbătă, ser de la compania Pfizer. Şeful CNCAV a precizat că în toate centrele AstraZeneca se va continua activitatea pentru a se asigura rapelul persoanelor deja vaccinate. El a adăugat că în fiecare judeţ va exista cel puţin un centru de vaccinare AstraZeneca, „preferabil” în oraşe, în municipii, pentru cei care doresc să le fie administrat acest ser.

„Foarte probabil că majoritatea centrelor de vaccinare care au vaccin de la compania AstraZeneca vor avea alocat, începând de sâmbătă, vaccin de la compania Pfizer, unde avem un număr suficient de doze încât să putem acoperi necesarul din aceste centre. Urmează ca până mâine să primim din partea Direcţiilor de sănătate publică care sunt centrele care primesc vaccin de la AstraZeneca care vor rămâne în activitate în fiecare judeţ, în funcţie de nivelul de adresabilitate. Aş menţiona faptul că în toate centrele de vaccinare cu AstraZeneca unde s-a început activitatea de vaccinare ea se va continua pentru a se asigura rapelul persoanelor deja vaccinate şi în fiecare judeţ va exista cel puţin un centru de vaccinare cu vaccin de la AstraZeneca, preferabil în oraşe, în municipii, pentru a da posibilitatea tuturor celor care doresc să se vaccineze cu acest tip de vaccin să se poată vaccina”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, miercuri, până la ora 15,00, peste 180 de persoane erau vaccinate în cabinetele medicilor de familie cu serul produs de compania Johnson&Johnson. „În ceea ce priveşte activitatea de vaccinare cu vaccinul de la compania Johnson&Johnson, pot să vă spun că, astăzi, în 14 judeţe, la care se adaugă municipiul Bucureşti, au fost activităţi de vaccinare în cabinetele de medicină de familie. Până la ora 15,00, erau peste 180 de persoane vaccinate astăzi. Sunt convins că, în perioada următoare, numărul celor care se vor putea vaccina prin cabinetele de medicină de familie va fi din ce în ce mai mare şi numărul colegilor care vor începe efectiv să vaccineze va fi, evident, mai mare. Este o perioadă care presupune o distribuire a materialelor sanitare, a numărului de doze de vaccin”, a afirmat preşedintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a avut miercuri o şedinţă cu reprezentanţii Prefecturilor şi ai Direcţiilor de sănătate publică privind campania de vaccinare anti-COVID.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?