Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Ziua Mondială a Cărții, sărbătorită la Școala „Duiliu Zamfirescu” Focșani

CARTEA, LUMINA DINTRE RAFTURI

La inițiativa UNESCO, începând din 1996, la data de23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor. Cu acest prilej în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a tuturor celor implicați în producerea, promovarea și distribuirea cărții.

Ideea marcării acestei sărbători a fost oferită de Spania, unde, încă din1616 are loc în ziua de San Jordi (Sf. Gheorghe) și Festivalul Trandafirilor, o manifestare care prilejuiește oferirea celor mai frumoase daruri: fetele și femeile primesc flori, iar bărbații — cărți.

Să dăruieşti o carte a fost dintotdeauna și este încă un gest deosebit, care dovedește educația celor doi implicați: cel care dăruiește și cel ce primește. Primul despre care se știe că a făcut un asemenea gest a fost Marc Antoniu, care a dăruit reginei Cleopatra a Egiptului întreaga colecție a Bibliotecii din Pergam însumând cca 200 000 cărţi rarisime.

Stabilirea zilei de 23 aprilie ca aniversare a cărții și autorilor lor este pe deplin motivată de destinul a doi titani din literatura universală: William Shakespeare (1564-1616), care s-a născut și a murit într-o zi de 23 aprilie, și Miguel de Cervantes (1547-1616), creatorul primului roman modern „Don Quijote de la Mancha”.

În acest an, la inițiativa UNESCO, în jurul sloganului Ok. Deci următoarea ta carte este …? s-a gândit și construit un întreg program dedicat cărților ce se concentrează pe utilizarea tehnologiilor moderne ca instrumente puternice pentru promovarea lecturii în rândul tinerilor. Acest program cuprinde mai multe activități importante, la scară largă și durabile, care implică biblioteci din întreaga lume, festivaluri de carte pentru copii, proiecte digitale de ultimă generație pentru transformarea cărților în jocuri și multe altele.

Plecând de la premisa că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, din anul 2005 se celebrează în țara noastră, odată cu Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor,și Ziua Bibliotecarului din România. Aceste două evenimente, gândite ca un tot unitar, au drept scop promovarea lecturii, a cărților și a nobilei profesii de bibliotecar. Cu această ocazie au loc la nivel național acțiuni culturale dintre cele mai diverse: lecturi publice, lansări de carte, expoziții de carte, dezbateri pe tema lecturii, a accesului la carte, a importanței cărții pentru formarea tinerilor, discuții pe marginea politicii editoriale, a avantajelor diferitelor suporturi de carte, întâlniri profesionale ale bibliotecarilor, schimburi de idei de bune practici, decernarea de titluri precum „Cartea anului” sau „Cititorul anului”, dar și donații de carte.

Cu acest prilej, deși pentru școlarii de ciclu primar și cei de la clasele V-VII este vacanță, la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, în perioada 21-23 aprilie s-au derulat online, sub îndrumarea bibl. Gabriela Harea, activități diverse, cum ar fi: ședință de Cerc de lectură cu tema „Ce am mai citit în vacanța aceasta”, „Cartea, lumina dintre rafturi”, „Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor”. De asemenea, biblioteca a găzduit și o expoziție virtuală dedicată celor două mari sărbători ale cuvântului frumos scris.

Anul acesta, mai mult ca oricând, trebuie conștientizat rolul cărții, al informației corecte și coerente, în contextul răspândirii COVID-19. Trebuie promovată lectura pentru toți deoarece aceasta poate deschide noi lumi, în timpurile distanțării sociale. Trebuie evidențiat în egală măsură și rolul bibliotecarului, un profesionist care a ieșit de mult dintre rafturi și care, adaptându-se permanent lumii dinamice a informației, poate ghida pe cititor în căutarea, evaluarea și alegerea informațiilor corecte.A fi bibliotecar înseamnă să trăieşti intens în viitor, pentru viitor, prin viitor, să fii un mare optimist și să crezi că, negreșit, cartea va rămâne în capul mesei.

Mulți ani frumoși, prin și printre cărți, tuturor celor care iubesc și promovează lectura!

A consemnat bibliotecar Gabriela Harea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?