Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Proaspetele mămici Covid pozitive sunt transferate la Adjud. Bebelușii rămân la Focșani sau, la cererea mamelor, pot fi și ei transferați

          Deja a trecut un an de la confirmarea primelor cazuri de coronavirus în România și în județul nostru. De un an, în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani sunt păstrate aceleași reguli: viitoarele mămici sunt testate înainte de a naște, iar procedurile sunt diferite în funcție de rezultatul testului Covid. În cel mai „negru” scenariu, mămica depistată pozitiv este tratată urgent, iar apoi este transferată la Spitalul Municipal Adjud. Firește, în cazul în care rezultatul testului vine după naștere, bebelușul poate rămâne în grija cadrelor de la Secția de Neonatologie, însă situațiile diferă în funcție de starea de sănătate a mamei. Există totodată și posibilitatea ca bebelușul să fie transferat împreună cu mama, la cererea acesteia, la Adjud, mai ales atunci când vorbim despre necesitatea unei perioade mai lungi de spitalizare.

În cazul în care mama nu își exprimă această dorință și totul decurge bine, nou-născutul rămâne la Spitalul Județean și poate fi externat după trei zile, de familie. De-a lungul acestei perioade au existat totodată și cazuri în care după o naștere naturală și după o perioadă de refacere bună, mama depistată pozitiv s-a putut externa după două zile împreună cu cel mic, anunțându-se în prealabil Direcția de Sănătate Publică Vrancea.

Din ce explică specialiștii, măsurile sunt necesare pentru siguranța mamelor, dar și pentru bebeluși. Grupurile de experți internaționali și naționali sunt de acord că gravidele reprezintă o populație cu risc înalt, alături de pacienții cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, boli cardiace etc, toți dezvoltând forme severe de Covid 19. Aceasta cu atât mai mult cu cât gravida poate avea oricare dintre aceste comorbidități. Conform metodologiei privind definiția de caz privind sindromul respirator acut cu noul coronavirus Covid 19, actualizat în 24 februarie 2021, gravidele care prezintă criterii clinice sau epidemiologice sunt testate în secția Obstetrică Ginecologie a spitalului. Cu acordul departamentului SPIAAM al spitalului, pacientele testate Covid 19 sunt așezate în zona „gri”, până la venirea rezultatelor testării, se arată într-un răspuns adresat redacției noastre, semnat de medicul șef al Secției de Ginecologie, medicul Rodica Ifrim.

Rezultatele testării sunt disponibile în aproximativ 12 – 24 de ore, iar în funcție de rezultat, medicii decid se ce întâmplă în continuare. Astfel, din ce se arată în același răspuns, pacientele cu testare RT-PCR SARS-COV 2 negativ vor fi spitalizate în zona „albă”. Gravidele cu testare pozitivă vor beneficia de tratament de specialitate în urgență și ulterior vor fi transferate la spitalul suport Covid Adjud pentru monitorizare. Gravidele diagnosticate pozitiv Covid 19 care nu prezintă urgență obstetricală la momentul examinării vor fi externate la domiciliu sau vor fi îndrumate/ transferate către alte spitale supăort din regiune pentru evaluare, monitorizare și tratament de specialitate.

Acestea nu sunt însă singurele măsuri luate în această perioadă. Dacă în anii trecuți, spre exemplu, nou-născuții puteau fi îmbrăcați imediat după naștere cu hăinuțe aduse de familie, acum acest lucru nu mai este posibil. În prezent, pentru evitarea oricărui contact cu mediul exterior, hăinuțele de acest fel pot fi folosite doar în momentul externării. Totodată, de peste un an, vizitele aparținătorilor sunt strict interzise, însă cadrele medicale din spital asigură că mămicile pot primi pachete din partea familiei, prin intermediul gardianului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?