Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Călătorie în istorie, la expoziția dedicată lui Alexandru Ioan Cuza

Primul Protocol al Comisiei Centrale de la Focșani este expus în premieră la Muzeul Unirii din municipiu în cadrul unei expoziții dedicate Domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza. Expoziția pregătită de muzeografii vrânceni cuprinde obiecte care au aparținut familiei domnitorului Al. I. Cuza, membrilor Comisiei Centrale, documente inedite precum legea rurală redactată în 1860 și concretizată în 1864, proiectul Constituției Moldovei și Țării Românești, coduri de legi.

Vernisajul expoziției a avut loc, ieri, în prezența elevilor Colegiului Național „Al Ioan Cuza” coordonați de profesoarele Gabriela Obodariu, Lămîița Șerban și Mihaela Oprea. Atmosfera epocii și rolul Domnitorului în modernizarea Principatelor Unite au fost prezentate de directorul instituției, Romeo-Valentin Muscă și de profesorul Cătălin Mocanu – inspector de specialitate la ISJ Vrancea. Născut la 20 martie 1820, domnitorul Al. I. Cuza a transformat Principatele Unite într-o țară europeană prin reformtele realizate în cei șapte de domnie. În cadrul vernisajului a fost prezentată importanța Domnitorului Unirii pentru dezvoltarea statului român. Prin reformele făcute în scurta domnie a lui Al. I. Cuza, a făcut primul pas pentru modernizarea României.

Au fost oferite informații nespuse în cărțile de istorie, precum relațiile domnitorului Unirii cu personajele puternice ale perioadei, precum Costin Catargiu, tatăl prințesei Elena Maria Catargiu, cunoscută în epocă pentru relația extraconjugală cu domnitorul Al. I. Cuza. În urma relației au rămas doi copii, crescuți de doamna Elena Cuza. Boier antiunionist cu o moșie de șase mii hectare în Vrancea, Costin Catargiu avea un conac în Mărășești, unde domnitorul a făcut o escală înainte de vizita la Focșani în 5 februarie 1859.

Obiectele expuse au fost prezentate de muzeograful Laura Dinu iar muzeograful Cristina Handra a realizat un slide cu momentele și imaginile Epocii Unirii. Elevii au demonstrat încă o dată inteligență și răbdare, comportându-se admirabil în situația în care evenimentul s-a desfășurat în condițiile restrictive cerute de lege. Vă mulțumim, dragi elevi și distinși profesori și vă așteptăm să (re-)descoperiți istoria Orașului Unirii prin marile momente care au implicat această urbe!, a transmis directorul Muzeului Vrancei, Romeo-Valentin Muscă. Expoziția de la Muzeul Unirii va rămâne deschisă până pe 24 martie. Accesul în sală se va face cu respectarea normelor impuse de legislația pentru prevenirea și combaterea pandemiei.

Sursa foto: Facebook/Muzeul Vrancei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?