Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Tribunalul Vrancea a dat dreptate consilierilor PSD și a suspendat hotărârea prin care consilierii PNL-USR au mutat banii de investiții în vouchere

Primă decizie în instanță, în cazul hotărârii votate în bloc de grupul PNL-USR PLUS, prin care mare parte din excedentul bugetar fusese transformat în 30.000 de vouchere cadou a câte 200 de lei fiecare. Tribunalul Vrancea a dat dreptate grupului PSD din Consiliul Local Focșani, care solicitase suspendarea și mai apoi anularea hotărârii prin care majoritatea PNL-USR PLUS a decis ca 6 milioane de lei din excedentul anului 2020, bani destinați investițiilor din municipiu, să fie cheltuiți pe vouchere. Potrivit soluției tribunalului, a fost dispusă suspendarea executării actului administrativ, iar procesul pe fond – legat de anularea hotărârii, continuă la finalul lunii. Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea executării Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Focşani nr. 9/04.02.2021 până la soluţionarea definitivă a cauzei. Executorie de drept, se arată în hotărâre, care poate fi atacată cu recurs în 5 zile de la comunicare.

Deși atât primarul Cristi Valentin Misăilă, secretarul general al municipiului, cât și grupul PSD din CL Focșani au arătat că hotărârea adoptată în bloc de consilierii PNL și USR PLUS încălca legea, aceștia și-au susținut ideea până în pânzele albe. Iar după două săptămâni de la adoptarea hotărârii, chiar și prefectul PNL Gheorghiță Berbece a fost nevoit să admită că ceea ce fac colegii săi de partid încalcă prevederile Legii 273/2006 privind finanțele publice locale și a transmis primăriei că hotărârea din 4 februarie ar trebui supusă reanalizării, în vederea revocării.

Până se va întâmpla acest lucru, instanța a întărit încă o dată că ceea ce voiau să facă aleșii PNL-USR PLUS era nelegal. Mai ales că decizia de a transforma excedentul în daruri costisitoare a fost luată pe ultima sută de metri, nefiind discutată în cadrul comisiei de specialitate. Pur și simplu, în timpul ședinței de CL Focșani, penelistul Cristian Zîrnă a făcut amendamente pe proiectul unde era explicat în clar ce investiții urmau să fie finanțate din excedent și a venit cu propunerea de a achiziționa cele 30.000 de vouchere.

          „În cadrul Comisiei de specialitate care s-a întrunit cu jumătate de oră înaintea ședinței de plen, a fost avizată forma propusă de primarul municipiului Focșani, nefiind luat în discuție amendamentul de modificare în sensul alocării sumei de 6 milioane lei în vederea achiziționării a 30.000 vouchere în valoare de 200 lei. În cadrul ședinței de plen, grupurile de consilieri PNL și USR- PLUS au depus un amendament prin care forma proiectului a fost radical modificată. Modificările propuse încalcă dispozițiile imperative ale legii în ceea ce privește utilizarea excedentului bugetar, situație care se impunea reanalizarea acestuia, atât prin întocmirea unui raport de către direcția de specialitate, cât și avizarea în cadrul comisiei de specialitate.

          Amendamentul semnat de consilierii locali din grupurile PNL și USR-PLUS a fost prezentat direct în cadrul dezbaterilor pe proiect și adoptat prin votul inițiatorilor fara a fi însoțit de documentele obligatorii prevăzute de Codul Administrativ (raportul direcției de specialitate și avizul comisiei de specialitate).

          Prin actul administrativ atăcat, suma de 6.000 mii lei reprezentând excedent al anului 2020 a fost retrasă de la clasificațiile bugetare stabilite în conformitate cu legea 273/2006 privind finanțele publice locale, pentru a  fi utilizată în vederea achiziționării a 30.000 vouchere în valoare nominală de 200 lei. Prin hotărârea nr. 9/04.02.2021, primarul municipiului Focșani este desemnat să întocmească în luna februarie un regulament de acordare acelor 30.000 de vouchere, pentru care, în calitate de ordonator principal de credite, urmează să execute în concret plățile, fiind obligat astfel să execute hotărârea adoptată cu încălcarea flagrantă a legii.

          Subliniem faptul că adoptarea hotărârilor este atributul exclusiv al consiliului local, reprezentând acte administrative executorii pentru autoritatea executivă, în speță pentru primarul municipiului Focșani. Hotărârea nr. 9/04 februarie 2021 privind aprobarea utilizării, în anul 2021, a excedentului bugetului local rezultat la încheierea exerciţiului bugetar a anului precedent nu a fost contrasemnată de legalitate, fiind depus în acest sens Raportul rr. 14073/09.02.2021 întocmit de secretarul general al UAT Focșani, doamna Marta-Carmen Ghiuță, se arată în acțiunea introdusă la tribunal de consilierii PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?