Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Viorel Huşanu (SANITAS): Angajaţii vor ieşi în faţa spitalelor în revolte spontane

Dacă Guvernul nu deblochează negocierile cu sindicatele din sănătate, angajaţii din sistem vor ieşi în faţa spitalelor în revolte spontane împotriva recomandărilor liderilor sindicali, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, în timpul manifestaţiei organizate de sindicat în faţa Parlamentului. „Dialogul social cu Guvernul nu există, dialogul social este zero. Noi de câteva luni de zile am făcut tot ce ne permite legea ca mişcări sindicale. Mai mult, eu şi colegii lideri sindicali din ţară i-am oprit în unele cazuri pe salariaţi să se revolte şi să iasă spontan în faţa spitalelor. În momentul în care vom vedea că bugetul este votat în forma actuală, cu aceste restricţii pentru sănătate, cu siguranţă nu vom mai fi nici noi motivaţi să oprim astfel de acţiuni spontane. Şi atunci cred că va fi un haos în sănătate, care este un domeniu esenţial. Nu înţeleg cum Guvernul nu înţelege că Sănătatea (…) în acest an de pandemie ar trebui să fie finanţată corespunzător. (…) Au fost în ultimele luni foarte multe situaţii în care în special personalul TESA, muncitorii, cei de la RUNOS, economiştii, au vrut să facă acele greve spontane, mişcări de protest spontane, iar noi le-am recomandat să nu se întâmple acest lucru, şi nu s-a întâmplat. Dar cât îi putem ţine aşa? Pentru că dacă sindicatele nu sunt primite la masa negocierilor, atunci oamenii se vor revolta în mod spontan şi va fi haos într-un domeniul esenţial ca Sănătatea. Şi nici noi, sindicaliştii nu vom mai fi motivaţi să-i ţinem pe oameni la locul de muncă dacă ei vor să iasă în faţa spitalelor”, a afirmat Viorel Huşanu.

Liderul Sanitas Bucureşti a explicat că acţiunea de protest organizată marţi de sindicatul din sănătate a avut rolul să atragă atenţia parlamentarilor să majoreze bugetul alocat Sănătăţii. „Astăzi ar trebui să se voteze bugetul şi vrem să atragem atenţia şi parlamentarilor – pentru că Guvernul nu ne-a băgat în seamă deloc – că cel puţin cu privire la sănătate nu este ok ca într-un an cu pandemie şi la un an de la pandemie să taie din bugetul Sănătăţii. Noi ne aşteptam la o creştere a procentului pentru Sănătate, din păcate constatăm că bugetul e cu 11% mai mic. Ori acest lucru nu va contribui la stoparea acestei pandemii. Oamenii aveau speranţe că bugetul va fi îndestulător, pentru că după un an de zile în care în spitale s-a tratat doar covid pacienţii nu mai pot aştepta şi probabil că spitalele se vor umple şi de bolnavii cu alte afecţiuni. Ori asta ar însemna fonduri suplimentare”, a menţionat Viorel Huşanu.

Liderul Sanitas Bucureşti a estimat că angajaţii din sănătate vor reacţiona după prima lună în care vor simţi pierderile de venituri. „Pe lângă asta, s-au tăiat voucherele de vacanţă, se taie sporurile, pentru că în legea bugetului se vorbeşte de sporuri până la nivelul anului trecut. Acest ‘până la nivelul anului trecut’ ne duce cu gândul că vor urma tăieri de sporuri, ori noi nu putem accepta aşa ceva. Noi am aşteptat până la 31 decembrie acel supliment promis încă din starea de urgenţă şi am stat, am muncit, am ratat concedii şi aşa mai departe, am lucrat pe 30 şi ceva de grade în combinezoane, aşteptând să se întâmple un lucru bun cu sănătatea. În momentul de faţă, când bugetul este tăiat, când premierul spune că vor urma şi mai multe sacrificii, nu ne este tocmai comod să stăm să vedem ce se întâmplă. Deci atragem atenţia acum tuturor parlamentarilor, pentru că dacă va urma votul în Parlament vrem şi noi să ne facem auziţi şi să vedem cine şi şi cum votează. Oamenii noştri sunt dezamăgiţi, nu ştim ce se întâmplă, probabil că vor aştepta prima lună în care vor simţi pe pielea lor aceste pierderi de venituri. Deocamdată sistemul bugetar de sănătate nu resimte atât de mult pierderile voucherelor de vacanţă pe cât o resimt cei din turism, care trăiau din aşa ceva. Probabil în lunile de vară, când salariaţii din sănătate se aşteptau şi la aceste beneficii, probabil atunci vor fi mai vocali. Dar în momentul de faţă ei încă au speranţe că în sănătate nu se va întâmpla nimic rău”, a precizat Viorel Huşanu.

Reprezentantul organizaţiei sindicale a arătat că liderii de sindicat din spitale nu sunt remuneraţi pentru această activitate. „Mai nou domnul premier incită populaţia, prin presă, să nu mai creadă în sindicate. Dă exemplu nişte salarii ale unor lideri de sindicat. Nu e ok ce se întâmplă, dar marea majoritate a liderilor de sindicate nu au acele salarii, poate le au doi-trei preşedinţi de confederaţii, şi nu ştiu cum au ajuns la acele venituri. Dar noi, în Bucureşti cel puţin, liderii de sindicat din spitalele bucureştene nu sunt remuneraţi, nu câştigă nici măcar un leu. Nu poţi să generalizezi acest lucru astfel încât lumea să creadă că sindicaliştii o duc bine, şi tu să distrugi sindicatele”, a adăugat Viorel Huşanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?