Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Bolotești. Contractul pentru modernizarea sistemului de iluminat stradal, scos la licitație

Primăria Bolotești a scos la licitație un contract pentru modernizarea sistemului de iluminat stradal în comună, valoarea calculată fiind de 748.678,24 lei fără TVA. Banii vin din fonduri bugetare și, din ce se arată în documentație, durata contractului este de 4 de luni, însă se poate prelungi până la data finalizarii obiectivului de investiții, fără costuri suplimentare. Modernizarea sistemului de iluminat se dorește a fi realizată prin utilizarea unor aparate de iluminat de ultimă generație cu sursă de lumină cu LED, montarea acestora urmând a se realiza pe toți stâlpii existenți. „Iluminatul public reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale civilizației moderne. Aceasta are rolul de a asigura atât orientarea și circulația în siguranță a pietonilor și vehiculelor pe timp de noapte, cât și crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumină. Realizarea unui iluminat corespunzător determină în special reducerea cheltuielilor indirecte, reducerea numărului de accidente pe timp de noapte, reducerea riscului de accidente rutiere, reducerea numărului de agresiuni contra persoanelor, îmbunătățirea climatului social și cultural prin creșterea siguranței activităților pe durata nopții”, se arată în proiectul întocmit.

În același timp, în document s-a calculat că „asigurarea unui iluminat corespunzător poate conduce la o reducere cu 30% a numărului total de accidente pe timp de noapte pentru drumurile urbane, cu 45% pe cele rurale și cu 30% pentru autostrăzi. Totodată, iluminatul corespunzător al trotuarelor reduce substanțial numărul de agresiuni fizice, conducând la creșterea încrederii populației pe timpul nopții”.

Lucrările vor fi realizate în intravilanul comunei Bolotești, în Vităneștii de sub Măgură, Pietroasa, Grăgești, Bolotești, Putna și Ivănești, cu mențiunea că perioada de exploatare a noului sistem de iluminat stradal va fi cuprinsă undeva între 12,5 și 25 de ani, în condițiile în care perioada de garanție, solicitată în contract, este de 3 ani de la data semnării procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Îmbunătățirea sistemului de iluminat public poate crea cadrul de dezvoltare al unei localități moderne prin sporirea siguranței traficului, a cetățenilor, prin creșterea confortului și orientării în teren, prin creșterea beneficiilor aduse de intensificarea activității umane în exterior dincolo de lăsarea întunericului. Utilizarea corpurilor de iluminat cu LED conduce la reducerea cheltuielilor de întreținere, deoarece nu mai este necesară înlocuirea periodică a sursei de lumină, singurele intervenții necesare fiind pentru curățarea periodică a părții optice (care trebuia făcută și în cazul corpurilor clasice) și eventualele intervenții la sistemul de alimentare cu energie electrică, se mai arată în proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?