Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Ce facem când copiii noștri sunt agresați de alți copii? Răspunsul polițiștilor vrânceni

La începutul acestei luni, întreaga Românie a fost șocată de cazul bărbatului din Hunedoara, care a trântit cu putere un copil. El a fost filmat, s-a auzit rumoarea, dar nimeni nu a intervenit. Bărbatul s-ar fi enervat după ce copilul lui s-ar fi certat cu băiatul pe care, ulterior, l-a trântit de pământ. După apariția în spațiul public a imaginilor, bărbatul a fost reținut și arestat.

Copiii se ceartă de multe ori, inclusiv la locurile de joacă, ajung chiar să se lovească. Ca părinți, poate instinctiv dorim să ne apărăm copilul, dar în niciun caz nu trebuie să acționăm violent. Atunci când un conflict spontan nu poate fi rezolvat pașnic, trebuie să apelăm la cei îndreptățiți să aplice legea, pentru că „agresorii răspund, după caz, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, prevăzută de articolul 193 Cod Penal numai dacă leziunile produse în urma agresiunii nu conduc la o altă încadrarea juridică mai gravă, respectiv vătămare corporală sau altele, sens în care va fi atrasă răspunderea lor penală, în conformitate cu prevederile articolului 113 Cod penal – prezumție relativă de răspundere penală 14-16 ani/ prezumție de răspundere penală peste 16 ani.

          În cazul minorilor, poate fi antrenată și răspunderea civilă a părinților, întemeiată pe răspunderea civilă delictuală pentru fapta minorului aflat în creșterea și ocrotirea acestora, pentru care se exercită autoritatea părintească. Dacă fapta constituie contravenție, conform Legii 61/1991, pot fi sancționați și părinții pentru nerespectarea obligației de a supraveghea minorii sau de a-i împiedica de la comiterea de fapte antisociale, precizează inspectorul de poliție Paula Enache din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, într-un răspuns transmis Monitorul de Vrancea.

Pe scurt, indiferent de vârsta teribiliștilor, cineva va răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat. De la înjurături, amenințări și până la loviri, există pârghii legale care pot fi folosite. Constanta este una singură: indiferent cine este victima agresiunii, că suntem noi ca adulți sau copiii noștri, nu trebuie ripostat. Pentru că din victimă ne putem transforma în agresori, iar uneori consecințele unor acțiuni pot fi chiar grave.

Oamenii legii ne sfătuiesc să nu acționăm niciodată pripit, ci să cerem ajutor, chiar dacă atunci când vine vorba de amenințări la adresa copiilor noștri putem reacționa mult mai impulsiv. Pentru a nu risca ca un eventual conflict să degenereze în acte de violență, este recomandat să solicitați intervenția poliției prin intermediul SNUAU 112. Nu vă faceți singuri „dreptate”, lovind adversarul. Aceste gesturi pot avea uneori consecințe grave, nebănuite. De la o palmă sau îmbrânceală, victima se poate dezechilibra și lovi în cădere, iar riscul unor complicații nu este de neglijat, a detaliat inspectorul de poliție.

Totodată, în cazul în care agresiunea a avut consecințe grave, e mai important să ne preocupăm de cei care au avut de suferit, pentru că, până la sosirea echipajului de poliție, este recomandat să se acorde primul ajutor persoanelor agresate și să se solicite concomitent intervenția unui echipaj medical și ajutorul unor cetățeni.

Inspectorul de poliție Paula Enache ne mai sfătuiește sănurăspundem provocărilor venite din partea agresorilor.„De asemenea, nu este recomandat să încercați să împiedicați agresorii să părăsească zona, întrucât riposta acestora se poate materializa în acte de violență care pot conduce la vătămarea integrității corporale, se mai arată în răspunsul IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?