Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Ziua internațională a nonviolenței în școli, marcată prin activități online ale Poliției, în unități de învățământ vrâncene

 

POLIȚIȘTII ÎI PREGĂTESC PE ELEVI PENTRU REÎNTOARCEREA ÎN SIGURANȚĂ PE BĂNCILE ȘCOLILOR

Pentru a marca ziua de 30 ianuarie, ’’Ziua Internațională Pentru Nonviolență În Școală’’, în contextul pregătirii pentru reîntoarcerea elevilor la clase, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au inițiat proiectul ÎMPREUNĂ PENTRU NONVIOLENȚĂ ÎN ȘCOALĂ.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și a fost implementat în următoarele unități de învățământ: Colegiul National Emil Botta Adjud, Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu, Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu, Școala Gimnazială Nicolae Iorga, Școala Ștefan cel Mare Focșani, Centrul Școlar pentru Educație Incluziva Elena Doamna precum și în mediul rural la școlile din comunele: Mera, Ciorăști, Gologanu, Pufești și Suraia.

În contextul actual, se impune informarea continuă a minorilor și a tinerilor asupra adoptării unei conduite preventive, care să elimine riscurile de victimizare și implicațiile în fenomene infracționale, scopul proiectului fiind creșterea nivelului de informare, sensibilizare și conștientizare a elevilor și a cadrelor didactice cu privire la fenomenul violenței în școală.

Proiectul s-a concretizat într-o serie de activități informativ-preventive desfășurate pe platforme online, în perioada 20 – 30 ianuarie 2021, la care au participat peste 500 de elevi și 20 de cadre didactice.

Activitățile au fost interactive și au pornit de la vizualizarea unui clip video pe tema prevenirii bullying-ului, fiind urmate de prezentarea legislației în vigoare și de discuții libere cu elevi și cu cadrele didactice.

Întrucât tiparele de a reacționa în situații dificile se formează în copilărie/ în familie, pentru a reduce numărul cazurilor de violență asupra copiilor, propunem câteva sfaturi pentru adulți astfel încât să îi sprijinim pe cei mici în gestionarea unor conflicte:

Fiți mereu împotriva agresiunii și mențineți poziția în acest sens!

Încurajați limbajul și comunicarea ca fiind cea mai bună metodă de rezolvare a conflictelor!

Stabiliți standarde și limite, impuneți anumite reguli și coduri comportamentale încă de când e foarte micuț!

Fiți un model pentru el!

Mergeți întotdeauna pe principiul ”ce ție nu îți place, altuia nu îi face”!

De asemenea, polițiștii recomandă elevilor să evite disputele verbale și implicarea în conflicte de orice fel, să nu dea curs provocărilor altor persoane, întrucât de cele mai multe ori de la violența verbală la cea fizică nu este decât un pas. Un limbaj controlat fără jigniri previne întotdeauna escaladarea conflictelor.

COMUNICAT DE PRESĂ al IPJ Vrancea, 30 ianuarie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?