Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO şi GALERIE FOTO: Vrancea este sub un nou COD GALBEN de ninsori, autorităţile fac inventarul utilajelor de deszăpezire


Utilajele de deszăpezire au fost scoase pe drumurile naționale și județene de la prima zăpadă din această iarnă. Peste o sută de utilaje sunt pregătite de intervenții pe infrastructura rutieră a județului Vrancea. Situația detaliată pentru drumurile naționale și cele județene a fost prezentată, ieri, la ședința Colegiului Prefectural. Pentru drumurile naționale, utilajele de desăzăpezire au fost închiriate de la firma care prestat servicii și iarna trecută, Flor Construct din Suceava. Åžeful Secției de Drumuri Naționale Focșani, Marian Paraschiv a arătat că au fost închiriate 52 de utilaje la care se adaugă cele 18 utilaje proprii ale secției. Printre acestea se află și cele patru freze noi, achiziționate în acest an. Tot în cadrul pregătirilor de iarnă au fost montate și 13 kilometri de parazăpezi, urmând ca firma suceveană să monteze încă 20 kilometri de parazăpezi. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, de care aparține SDN Focșani, a emis de luni ordinul pentru ca 24 de utilaje să fie prezente în bazele de intervenție din județ. Ultimele utilaje au ajuns în cursul zilei de ieri.
    Åžeful SDN Focșani a arătat că este un deficit atât de personal dar și de utilaje raportat la rețeaua de peste 500 kilometri de drumuri naționale din județ. De exemplu, SDN Focșani are doar un singur schimb pentru cele opt freze. Pentru fiecare asemenea utilaj este nevoie de doi oameni pentru fiecare schimb, respectiv un șofer și un însoțitor. Ori, aceste freze sunt utilaje care trebuie să fie folosite în trei schimburi pentru a putea sparge cât mai rapid un drum blocat de nămeții de zăpadă. De asemenea, secția are o dotare tehnico-mecanică precară, subdimensionată iar multe utilaje sunt uzate, cu o vechime chiar și de 50 de ani.
    Pentru drumurile județene a fost încheiat un contract pe o perioadă de patru luni de zile, cu posibilitatea de prelungire. Prefectul Nicușor Halici a spus că prin contract trebuie asigurate 45 de utilaje care să intervină pentru curățarea zăpezii de pe drumurile județene. În continuare se fac demersuri pentru montarea parazăpezilor și asigurarea stocurilor de nisip și sare.

Un nou COD GALBEN de ninsori, de astăzi

    Vrancea este din această dimineață sub un nou cod galben de ninsoare și lapoviță. Potrivit site-ului Administrației Naționale de Meteorologie, de astăzi, începând cu ora 06.00 și până vineri, la ora 09.00, se va depune un nou strat consistent de zăpadă. „Local în Moldova și Transilvania și pe arii extinse în zona montană vor fi mai ales ninsori și lapoviță, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, cu precădere în Carpații Meridionali și Orientali. În regiunile sudice și sud-estice vor predomina ploile, iar cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 35 l/mp. Totodată, în aceste regiuni, dar și la munte, vântul va avea intensificări temporare, pe arii restrânse depășind la rafală 50…55 km/h”,  se arată în informarea ANM. Ieri, la ora 14.00, Vrancea a ieșit de sub un alt cod galben de ninsoare, care intrase în vigoare marți, începând cu ora 16.00. De altfel, în tot județul și la Focșani a nins ieri, până la orele prânzului. Ninsoarea de ieri a fost un prilej de bucurie pentru copii, care s-au bulgărit cu zăpada strânsă de pe mașini. Însă, stratul subțire de zăpadă, care s-a depus la Focșani, s-a topit la scurt timp după oprirea ninsorii. 

 În schimb, pe DN 2D de exemplu, unele mașini au derapat din cauza stratului de zăpadă așternut pe drum. Un șofer care a circulat pe traseul Focșani – Tulnici – Târgu Secuiesc ne-a spus că un Range Rover cu numere de Italia a ajuns în șanț undeva mai sus de Greșu și a fost scos de un utilaj. 

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?