Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Tupeu de manager habarnist la Spitalul Județean. Vrea o nouă hotărâre de C.J. pentru a cheltui banii deja alocați de administrația județeană

Managerul interimar al Spitalului Județean Focșani, stomatologul de la Păunești, liberala Elena Codruța Neagu, verișoară a prefectului PNL-ist Gheorghiță Berbece, a încercat să dea vina pe Consiliul Județean pentru faptul că unitatea spitalicească nu a cheltuit banii alocați în luna martie 2020 pentru a fi folosiți în lupta cu COVID-19. Aceasta a prezentat joi plenului Consiliului Județean, reunit în ședință ordinară, o așa zisă situație a modului în care au fost cheltuiți banii alocați de Consiliul Județean. Este vorba de suma de peste 11 milioane de lei alocați Spitalului Județean prin Hotărâre a Consiliului Județean, adoptată în ședința extraordinară din data de 30 martie 2020. Practic, Codruța Neagu a citit de pe un caiet în care își notase o înșiruire de motive pentru care nu au fost cheltuiți banii alocați de Consiliul Județean și chiar a susținut că banii nu au putut fi cheltuiți deoarece „ar fi mai trebuit o hotărâre a Consiliului Județean“.

De reținut că suma ar fi trebuit să fie folosită pentru achiziționarea de materiale sanitare, dezinfectanți, medicamente dar și aparatură medicală, toate folosite în lupta cu coronavirus, respectiv concentratoare de oxigen, aparate de ventilație, un aparat Real Time PCR și a kiturile aferente în vederea testării permanente a cazurilor conform procedurilor.

Numai că liberalii din conducerea Spitalului Județean nu au fost în stare să cheltuiască banii alocați, iar acum arată cu degetul chiar către Consiliul Județean, instituția care a pus la dispoziția Spitalului Județean o sumă impresionantă de bani în condițiile în care această unitate medicală se află în directa coordonare a Ministerului Sănătății și nu a administrației județene.

Din aceste considerente, chiar președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, i-a atras atenția managerului Spitalului Județean că nu era nevoie de încă o hotărâre a Consiliul Județean pentru a cheltui banii alocați. „Vreau să vă atrag atenția că nu trebuia nicio hotărâre de Consiliu Județean. Odată dată o hotărâre a Consiliului Județean și suma alocată, se pot face cheltuielile stabilite inițial. Aș vrea o informare scrisă, detaliată pe cheltuielile pe care dumneavoastră le-ați făcut ca urmare a primirii acestor sume, în baza acestor hotărâri ale Consiliului Județean“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Încercarea managerului interimar al Spitalului Județean liberala Elena Codruța Neagu de a da vina pe Consiliul Județean pentru neperformanțele sale manageriale nu a trecut neobservată în rândul consilierilor județeni. „După câte înțeleg, se pare că este vina Consiliului Județean că nu s-au cheltuit banii alocați. Sau cel puțin așa a rezultat din expunerea doamnei manager. Oricum, am luat act și așteptăm cu nerăbdare informarea scrisă“, a afirmat consilierul județean Cristi Onia.

Reacție a avut și vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cel care în momentul în care s-a alocat suma de peste 11 milioane de lei Spitalului deținea funcția de președinte și era inițiatorul acestei hotărârâri de ajutorare financiară a unității de urgență. Marian Oprișan a afirmat că rămâne surprins „de tupeul managerului Spitalului Județean“. „Rămân surprins de tupeul pe care îl are doamna manager al Spitalului Județean, spital aflat în totală subordonare și totală coordonare nu a Consiliului Județean Vrancea, ci a Ministerului Sănătății. Noi (Consiliul Județean Vrancea-n.r.) am solicitat în mod repetat Ministerului Sănătății să transfere managementul Spitalului Județean dar Ministerul Sănătății nu a fost de acord. De asemenea, când umblăm cu promisiuni neonorate, aici nu suntem nici în campanie electorală și nici în politică, doamna manager. Dumneavoastră nu ați primit banii respectivi pentru că vi s-a cerut în scris să justificați proveniența materialelor achiziționate și să justificați modul în care ați cheltuit banii din bugetul Consiliului Județean, deci banii vrâncenilor care v-au fost alocați, însă dumneavoastră ați refuzat acest lucru. Dacă o să continuați cu o asemenea atitudine, eu voi propune plenului CJ la prima ședință o nouă hotărâre a Consiliului Județean care să vă retragă banii respectivi. Pentru că nu sunt la dispoziția dumneavoastră, banii sunt pentru uzul și pentru funcționarea în parametrii normali, reprezintă aportul cetățenilor și al Consiliului Județean Vrancea la funcționarea cu brio a acestui spital“, a precizat vicepreședintele Marian Oprișan.

Consilierii județeni au mai solicitat ca la următoarea ședință să fie invitați și directorii Direcției de Sănătate Publică Vrancea și Casei de Asigurări de Sănătate care să prezinte plenului situațiile privind pandemia de coronavirus în județul Vrancea și sumele alocate pentru combaterea acesteia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?