Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Aproximativ 250.000 de seringi şi 100.000 de ace au fost aduse din Qatar cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române

Aproximativ 250.000 de seringi şi 100.000 de ace, necesare campaniei de vaccinare, au fost aduse sâmbătă în România din Qatar cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. „O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a executat sâmbătă un zbor pentru aducerea, în România, a unor materiale sanitare din Qatar necesare campaniei de vaccinare, constând în aproximativ 250.000 de seringi şi 100.000 de ace. Materialele au fost achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la solicitarea Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Ministerul Apărării Naţionale. Potrivit sursei citate, distribuirea echipamentelor va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU către centrele de vaccinare comunitare.

Pe de altă parte, a cincea tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech, care constă în 87.750 de doze, va ajunge luni în România, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă. Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, fiind distribuite 87.750 de noi doze, după cum urmează:

* Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti – 33.930;

* Centrul Regional de Distribuţie Braşov – 11.700;

* Centrul Regional de Distribuţie Cluj – 9.360;

* Centrul Regional de Distribuţie Constanţa – 8.190;

* Centrul Regional de Distribuţie Craiova – 7.020;

* Centrul Regional de Distribuţie Iaşi – 10.530;

* Centrul Regional de Distribuţie Timişoara – 7.020 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti, precizează sursa citată.

În data de 15 ianuarie a debutat etapa a II-a a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului-cheie care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale. În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare şi adresa se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă. În ceea ce priveşte calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunţat revenirea la programul iniţial de livrări către Uniunea Europeană începând cu săptămâna 25 ianuarie, cu cantităţi crescute începând cu săptămâna 15 februarie.

Peste 200.000 de persoane care se încadrează în etapa a II-a s-au programat pentru vaccinare, până duminică, la ora 11,00, dintre care mai mult de 100.000 folosind platforma online, a informat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). „În perioada 15 ianuarie, orele 15,00, până duminică, 17 ianuarie, orele 11,00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapa a II-a de vaccinare (115.954 adulţi peste 65 ani, 46.806 persoane cu afecţiuni cronice şi 46.510 angajaţi din domenii esenţiale)”, precizează STS într-un comunicat transmis AGERPRES.

Din punctul de vedere al modalităţii de accesare a platformei, arată sursa citată, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

* Individual direct în platformă – 104.655 de persoane

* Prin intermediul medicilor – 13.343 de persoane

* Telefonic, prin Call Center – 29.825 de persoane

* Prin intermediul angajatorului – 61.447 de persoane din domenii esenţiale.

Având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, STS recomandă cetăţenilor să acceseze periodic aplicaţia pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariţia locurilor disponibile pentru vaccinare.

Persoanele cu afecţiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:

* Individual, direct în platformă

* Prin intermediul unui aparţinător – pot fi înscrise şi programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin ‘Adaugă beneficiar’

* Prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială.

„Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecţiunii. Dacă persoana nu se regăseşte în evidenţă, este necesară contactarea medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice şi furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare”, precizează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

De asemenea, programările se pot efectua prin intermediul medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice. Acesta poate înscrie şi programa persoane cu afecţiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP şi să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS. Totodată, programările se pot face telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?