Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Guvernul PNL-USR-UDMR taie prima de comercializare promisă agricultorilor

Agricultorii vrânceni au fost mințiți cu nerușinare și nonșalanță de liberali care au amânat acordarea primelor de comercializare de sute de euro promise fermierilor în campaniile electorale de anul trecut. În ziarele electorale, în pozele de pe facebook postate anul trecut, candidații liberali le zâmbeau fermierilor și le promiteau că le vor oferi câte două sute de euro pentru fiecare tonă de produse agricole pe care urmau să le vândă de la 1 ianuarie 2021. După ce s-au văzut la guvernare, au uitat de promisiuni. În mai puțin de o lună de la alegerile parlamentare, la 31 decembrie, premierul liberal Florin Cîțu a semnat ordonanța de urgență prin care a fost prorogat la 1 ianuarie 2022 termenul la care urmează să intre în vigoare legea 236 din 2020 privind stimularea producatorilor agricoli.

Motivul invocat este lipsa banilor necesari pentru acordarea acestei noi subvenții. Mai mult, chiar dacă guvernul PNL-USR-UDMR a avansat un nou termen de aplicare a legii, nici acesta nu este sigur deoarece trebuie notificată Comisia Europeană despre această măsură de sprijin a fermierilor. Abia după ce oficialii europeni își vor da acordul ar urma să fie aplicată această măsură de susținere a agricultorilor. Dacă va mai fi aplicată. „Având în vedere că Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producatorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 și raportat la faptul că fondurile pentru plata primei de comercializare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar acest aspect are implicații majore asupra bugetului de stat, pentru fiecare exercițiu financiar de aplicare a legii, în considerarea faptului că măsurile dispuse prin Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producatorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură sunt susceptibile unei scheme de ajutor de stat și ar fi necesară parcurgerea etapelor procedurale prealabile aplicării acesteia prin notificare la Comisia Europeană, se impune prelungirea termenului de intrare în vigoare a legii până la data de 1 ianuarie 2022, se arată în OUG 225 din 2020. Consecințele negative menționate de liberali sunt „riscul imposibilității asigurării resurselor financiare necesare pentru plata primei de comercializare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu consecințe negative în percepția generala a potențialilor beneficiari cu privire la acordarea acestei forme de sprijin; – riscul unor posibile sancțiuni din partea Comisiei Europene în condițiile unei decizii nefavorabile privitoare la caracterul acestei forme de sprijin acordat producatorilor agricoli”.

Deciziile guvernului PNL-USR-UDMR i-au luat prin surprindere pe fermierii din județ, care așteptau această subvenție pentru a trece cu bine în acest an dificil din cauza pierderilor de anul trecut. Un fermier care lucrează câteva sute de hectare în localitățile de lângă Focșani ne-a explicat că în 2020 a avut pierderi de câteva sute de mii de lei din cauza pagubelor provocate de secetă. Dacă nici 2021 nu va fi un an bun pentru agricultură, va fi greu ca fermierii să își revină după doi ani cu pierderi financiare. „Am fost mințiți cu nerușinare când ne-au promis în campania electorală că vor plăti acest sprijin de două sute de euro pentru fiecare tonă de produse agricole. Era un ajutor binevenit, ne reduceau din pierderile pe care le-am avut anul trecut din cauza secetei, puteam să achiziționăm imputurile de care aveam nevoie pentru acest an agricol. Acum, după ce au văzut că au fost votați, s-a terminat cu această subvenție”, ne-a spus un fermier care lucrează câteva sute hectare de teren lângă Focșani.

Valoarea primei de comercializare stabilită prin legea 236 era de 200 euro pentru fiecare tonă/10000 ouă pentru produsele primare, produsele pescărești și de acvacultură comercializate către unități de procesare. Valoarea primei nu putea depăși 20 mii euro anual. În cazul produselor agricole livrate pentru consum, valoarea primei era de 100 euro/tonă/10000 ouă și nu putea depăși 10000 euro /beneficiar. De exemplu, dacă un producător de legume vindea 5 tone de roșii către o fabrică primea 1000 euro. În schimb, dacă vindea aceleași 5 tone în piață sau la magazine, primea 500 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?