Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Anul 2021 începe cu scumpiri la energia electrică și carburanți. Salariile bugetarilor sunt înghețate

Vrâncenii vor plăti facturi la energia electrică mai mari cu 15% de la 1 ianuarie 2021 dacă nu și-au schimbat furnizorul de electricitate și beneficiază în continuare de tariful universal. Calcul a fost făcut de Asociația Energie Inteligentă care arată pericolul trecerii la piața concurențială în condițiile în care furnizorii de electricitate nu au fost obligați de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să îi informeze pe consumatori că piața urmează să fie liberalizată și să le prezinte ofertele cu tarifele diferențiate. Asociația arată că, de la 1 ianuarie, ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Practic, consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 15% (cazul de la Vrancea unde furnizarea este asigurată de Electrică Muntenia Nord) fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

Într-o scrisoare deschisă a celor de la Asociația Energie Inteligentă se arată că ANRE a realizat legislația secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate și transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieței, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-și aleagă o ofertă cu un preț avantajos până la data de 1 ianuarie 2021. Deși ANRE susține că nu este obligatoriu ca un consumator să-și schimbe furnizorul de electricitate de a 1 ianuarie 2021, nu spune că orice zi după 1 ianuarie înseamnă un cost mai mare pentru fiecare consumator de electricitate. „Prețurile pe care sunt obligați consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât prețurile din piață, se arată în scrisoarea deschisă a celor de la Asociația Energie Inteligentă.

Documentul transmis Guvernului și Parlamentului solicită luarea de măsuri urgente pentru a fi protejați consumatorii de energie electrică. Una dintre măsurile urgente este amânarea cu șase luni a liberalizării pieței de energie electrică. În consecință, pentru respectarea legii solicităm: Parlamentului României, analizarea în regim de urgență a situației dezavantajoase create, pentru cca. 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare și a celor vinovați de această situație și aplicarea legii, astfel încăt consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite prețuri rezonabile la energie electrică. Amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieței de energie electrică astfel încăt să se evite situația intolerabilă la care sunt supuși majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forțați să achite prețuri mult mai mari prin acțiunile întreprinse de ANRE și să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieței de energie electrică pentru români. Apreciem că liberalizarea pieței de energie electrică și gaze naturale nu trebuie să fie acțiuni întreprinse doar pentru a fi bifate ca fiind realizate, cu desconsiderare românilor, se arată în scrisoarea deschisă a celor de la Asociația Energie Inteligentă.

Scumpiri la carburanți și țigări

Carburanții se vor scumpi cu circa 6 bani pe litru de la începutul anului 2021 din cauza majorării accizelor. Potrivit Codului Fiscal, „nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”. Astfel, conform anunțului Ministerului Finanțelor Publice, de la 1 ianuarie, acciza la benzina fără plumb crește cu 54 de lei/1000 litri, sau 5,4 bani pe litru, iar acciza la motorină crește cu 49 de lei/1000 litri, sau 4,9 bani pe litru. Pentru benzina cu plumb, nivelul accizei creşte de la 2085,97 lei/1000 litri la 2149,09 lei/1000 litri, ceea ce înseamnă o creştere de 63 lei. Cei de la economica.net arată că, la pompă, unde prețul include și TVA, impactul va fi de 6,4 bani pe litrul de benzină și 5,8 bani pe litru la motorină. Noile niveluri ale accizelor sunt de 1827 lei pentru 1000 litri de benzină fără plumb și de 1674 lei pentru 1000 litri de motorină. Nivelul accizelor este acum de 1773 lei pentru 1000 de litri de benzină fără plumb și de 1625 lei pentru 1000 de litri de motorină.

Tot de la 1 ianuarie se vor scumpi și țigările. Acciza va crește cu 30 lei la 1000 țigarete. Astfel, acciza la ţigări urcă de la 1 ianuarie la 533,97 lei/1000 țigarete, după ce la 1 ianuarie 2020 acciza a fost fixată la 503,97 lei/1000 țigarete. Începând cu data de 1 aprilie 2021, nivelul accizei la ţigarete va fi de 563,97 lei/1000 de ţigarete.

Salariile bugetarilor vor fi înghețate

Valul de scumpiri care vine în 2021 și creșterile de prețuri din acest an nu i-au convins pe liberali să asigure o creștere a veniturilor românilor. Primele măsuri anunțate de premierul liberal Florin Cîțu au fost de înghețare a salariilor în sectorul bugetar. Prim-ministrul PNL a declarat, miercuri, că salariile şi sporurile de care beneficiază personalul din administraţia publică centrală şi locală, inclusiv cel care ocupă funcţii de demnitate publică, se vor menţine anul viitor la nivelul celor din decembrie 2020.

În ceea ce privește salariul minim, decizia PNL-USR-UDMR este de majorare cu numai 70 lei. Potrivit anunțului oficial, Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Adică aproape 40 de lei net sau 2 lei pe zi.

Membri ai Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) „Cartel ALFA” au participat marţi la pichetarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, solicitând Guvernului majorarea salariului minim brut la 2.400 de lei. „Guvernul actual anulează deciziile altor guverne de dinainte legate de procedura de stabilire a salariului minim, care trebuia să fie 2.400 de lei, ceea ce dădea pe net aproximativ 100 de lei în plus faţă de ceea ce există. 41 de lei, cât rezultă acum, dacă decizia va fi de 2.300 de lei, înseamnă că nici măcar cheltuielile sanitare pentru mască, dezinfectanţi, nu sunt suficiente pentru un lucrător care zi de zi trebuie să meargă la muncă. Adică 2 lei pe zi de creştere a salariului în plus pentru 8 ore de muncă ni se pare neoperabil sau neacceptabil. (…) Dacă se continuă această politică a salariului minim, efectul nu va fi decât o creştere a gradului de migrare, ceea ce este defavorabil”, a precizat liderul sindical, Bogdan Hossu.

Majorarea cu 40 de lei a salariului minim pe economie nu ține cont nici măcar de nivelul coșului minim de consum pentru un trai decent anunțat în septembrie 2020. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 6194 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4597 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2818 lei pe lună. Adică o creștere cu 134 lei pentru o persoană adultă singură față de 2019 când valoarea coșului a fost de 2684 lei.

Potrivit unui comunicat al Fundației Friedrich Ebert Stifung, cea mai mare creștere în structura de cheltuieli a coșului a fost înregistrată la capitolul locuință. Cheltuielile pentru locuință au crescut cu +8.8% în septembrie 2020 față de septembrie 2019. Prin comparație, în 2019 creșterea cheltuielilor legate de locuință era de doar +2,3% față de septembrie 2018. De asemenea, creșteri mai mari decât anul precedent s-au înregistrat la capitolul cheltuieli pentru alimentație, cu +5,5% mai mult în septembrie 2020 față de septembrie 2019 (comparativ cu +3,8% în septembrie 2019

față de septembrie 2018). Din luna august a anului curent este în vigoare Legea 174/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar. Conform acestei legi, coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?