Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Pedeliştii reduc fondurile pentru viticultură


Viticultorii vrânceni vor primi mai puțini bani pentru reconversia și restructurarea plantațiilor viticole după ce Ministerul Agriculturii a publicat pe ascuns un ordin care reglementa plata banilor europeni pentru vii. În cadrul unei întâlniri cu viticultorii vrânceni, organizată la Focșani, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, a declarat că modificarea Ordinului 247 din 2008 a fost publicată de trei zile în Monitorul Oficial deși actul încă este în avizare internă, potrivit paginii de web a Ministerului Agriculturii. Noul act normativ le cere podgorenilor să întocmească munți de acte justificative pentru munca lor și a familiilor la plantarea unui hectar de vie. La întâlnire a fost prezentată și ultima metodă pentru stoparea falsificatorilor, amprenta izotopică a vinurilor realizată la Laboratorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare din Râmnicu Vâlcea.

Actul normativ publicat în Monitorul Oficial de oficialii din Ministerul Agriculturii a eliminat câteva dintre faci-litățile acordate micilor podgoreni prin Ordinul 247 din 2008. Ministerul condus de pedelistul Valeriu Tabără a decis ca podgorenii să pre-zinte documente justificative pentru cei 75% acordați pentru înființarea unui hectar de viță de vie. Decizia este cel puțin aberantă pentru că viti-cultorii nu au cum să întocmească documente justificative pentru munca proprie depusă la plantarea butașilor de vie sau pentru curățarea terenurilor.
Viticultorii prezenți la întâlnirea organizată de PNVV au arătat că modificarea făcută de Ministerul Agriculturii îi afectează doar pe micii producători deoarece firmele pot întocmi state de plată. În schimb, persoanele fizice nu pot angaja muncitori zilieri. „Dacă ne obligă pe noi, micii producători, să lucrăm cu firme atunci nu rezolvăm nimic. Nu așa se rezolvă problema patrimoniului viticol. Înseamnă că cineva are interes să ne distrugă pe noi, cei mici, și să rămână doar cei mari”, a afirmat Aurică Cosma, un podgorean din comuna Vîrteșcoiu. Viticultorii au acuzat și impozitarea subvențiilor europene. Astfel, persoanele fizice autorizate înființate pentru a accesa măsura 141 riscă să plătească impozit la stat deoarece nu au cum să evidențieze fondurile europene în contabilitate.

Patronatul se opune modificării „regulilor în timpul jocului”

Patronatul Național al Viei și Vinului ar putea contesta modificarea de către Ministerul Agriculturii a Ordinului 247 din 2008 referitor la aplicarea programelor de reconversie și restructurare a plantațiilor viticole. Directorul Ovidiu Gheorghe a declarat că PNVV nu este de acord cu câteva dintre modificările propuse de conducerea Ministerului, printre care „modificarea regulilor în timpul jocului” dar și cea referitoare la prezentarea de documente justificative pentru 75% din valoarea devizului unui proiect de replantare. „Noi am putea ataca acest ordin însă am prefera să discutăm direct la Minister. Patronatul a făcut propuneri conform legii transparenței decizionale iar ceea ce se întâmplă acum este nemaiîntâlnit deoarece proiectul este în avizare internă dar, în același timp, a fost publicat în Monitorul Oficial. Este o măsură care nu vine în sprijinul viticulturii”, a afirmat directorul general Ovidiu Gheorghe.

„Nu putem să ne batem joc de țărani la infinit”

La întâlnirea cu viticultorii au mai participat și reprezentanți ai administrației județene, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, și deputatul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu. Social democratul a avut o reacție vehementă când a fost lansată propunerea ministrului Agriculturii ca viticultorii să întocmească munți de acte pentru munca lor și a familiilor la plantarea unui hectar de vie. El a lucrat, în calitate de vicepreședinte al Senatului în perioada 1996-2000, la elaborarea legislației viei și vinului. „Deciziile luate de Ministerul Agriculturii, prin care se cer un munte de hârtii viticultorilor care depun proiecte pentru reconversie nu sunt decât un abuz grosolan la adresa celor care muncesc. Nu putem să ne batem joc de țărani la infinit. Åži așa prețul strugurilor este destul de mic, iar desfacerea vinurilor anevoioasă. Acum, acest Guvern vrea să-i împiedice pe cei care vor să depună proiecte pentru reconversia culturilor de viță-de-vie, să aducă o geantă de documente prin care să justifice că au muncit această vie. Nicăieri în Europa nu întâlnim această bătaie de joc la adresa viticultorilor”, a declarat deputatul vrâncean.
 
Amprenta vinului, certificatul care elimină falsificatorii

Președintele PNVV, Valeriu V. Cotea, a prezentat viticultorilor rezultatul unui proiect derulat din 2002 prin care a fost creată o bază de date cu vinurile din România. Cu ajutorul acesteia și printr-o analiză izotopică, la Institutul Național de Cer-cetare-Dezvoltare din Râmnicu Vâlcea se poate realiza o „amprentă” a vinurilor.
 Analiza arată originea botanică, anul de producție, originea geografică a vi-nurilor. Practic, este metoda cea mai sigură pentru depistarea falsificatorilor de vinuri, a celor care vând amestecuri de apă și zahăr sub denumirea de vin.
Analizele nu sunt ieftine, la un preț de circa 120 lei proba, cu reduceri pentru mai multe probe. Metoda, folosită inițial de francezi în 1981, este tot mai utilizată de firmele care exportă vinurile românești. Acestea solicită analiza vinurilor pentru a avea certitudinea că sunt vi-nuri curate și nu au fost falsificate cu apă sau zahăr. De altfel, după cum a precizat doctorul în fizică Diana Costinel, analizele arată dacă „ce scrie pe etichetă este și în sticlă”. Analizele sunt realizate cu un spectometru de masă unic în țară iar pentru o probă sunt suficienți 200 mililitri de vin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?