Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Focșănenii și instituțiile racordate la ENET riscă să rămână fără căldură din cauza consilierilor PNL și USR

Focșănenii abonați la ENET, dar și instituțiile publice racordate la furnizorul de energie termică, riscă să rămână fără căldură și apă caldă din cauza consilierilor PNL și USR care nu au votat, ieri, majorarea capitalului social al societății ENET cu peste trei milioane lei pentru a fi achiziționate certificatele de emisie gaze CO2. Culmea, banii erau alocați chiar de Guvernul Orban printr-o hotărâre de guvern din 4 decembrie. Proiectul nu a trecut deoarece a fost votat doar de consilierii PSD. Primarul Cristi Misăilă a avertizat, ulterior votului, că se poate ajunge în situația ca municipiul Focșani să rămână fără apă caldă și căldură în plin sezon rece. „Dacă focșănenii vor rămâne fără apă caldă și căldură atunci îi vom trimite la consilierii care nu au votat acest proiect”, a spus primarul Cristi Misăilă.

De asemenea, consilierul local Mihai Nedelcu a atras atenția că este inacceptabil ca, în plin sezon rece, focșănenii să rămână fără apă caldă și căldură. „Sper ca cetățenii să fie fericiți că le-ați tăiat apa caldă și căldură în această iarnă”, a spus consilierul Mihai Nedelcu.

Reprezentanții ENET au arătat că pentru anul 2020 trebuie achiziționate 49000 certificate CO2, cu o valoare de 6,4 milioane lei. În caz contrar va trebui plătită o amendă de 100 euro pe certificat nerestituit, adică aproximativ 23,7 milioane lei iar societatea riscă falimentul. „Neachiziționarea și restituirea în termen de certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră dar și neplata în termen a tuturor obligațiilor datorate de ENET SA pot conduce la declararea falimentului”, precizează reprezentanții ENET.

Situația investițiilor în sistemul de termoficare din Focșani, administrată de ENET a fost discutată și la alte proiecte de hotărâre. Primarul Cristi Misăilă a subliniat că aceste investiții trebuie continuate deoarece sunt benefice pentru funcționarea societății. Edilul a arătat că situația financiară a societății ENET este afectată de datoriile istorice din anii 2000 când au fost contractate credite neperformante garantate de stat. Ori, după intrarea în procedură de insolvență, cei de la ENET au reușit să achite facturile și impozitele la stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?