Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

UPDATE! S-a dat startul programului „Rabla pentru electrocasnice”. Voucher de 500 lei pentru un laptop vechi!

Marți, 15 decembrie, de la ora 12.00, s-a lansat programul „Rabla pentru electrocasnice” dedicat persoanelor fizice. Cei care se vor înscrie în cadrul acestui program vor putea să primească un voucher care poate fi folosit pentru achiziționarea unor electrocasnice noi, cu condiția de a preda un aparat similar vechi.

Potrivit Agerpres, în acest an va fi posibilă utilarea caselor a cel puțin 100 000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie, care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric.

Românii se pot înscrie în acest program prin intermediul aplicaţiei informatice disponibilă pe site-ul AFM, la adresele www.afm.ro şi la secţiunea https://electrocasnice.afm.ro/.

Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte.

Solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții printre care se numără:

este persoană fizică cu domiciliu în România;
are vârsta de 18 ani împlinită oână la data completării cererii;
nu are obligații restante la bugetul de stat și bugetul locale;
își dă acordul cu privire la prelucrarea datelor personale;
se obligă se predea, în momentul achiziționării unui electrocasnic nou, unul uzat echivalent.

În cadrul programului, beneficiarii de vouchere vor putea achiziționa echipamente electrice și electronice de uz casnic cu eficiență energetică A+ și A++:

• 500 de lei pentru laptopuri;
• 400 de lei pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică A++;
• 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire A++;
• 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
• 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A
• 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
• 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
• 300 de lei pentru tablete;
• 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
Cei interesați pot cere și primi mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie de electrocasnice. Voucherul va fi valabil o perioadă de 15 zile de la data publicării listei beneficiarilor.

UPDATE! Au apărut probleme la doar câteva minute după startul programul „Rabla pentru electrocasnice”. Site-ul pe care românii se pot înscrie pentru vouchere a picat.

„Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior”, anunță Ministerul Mediului, într-un comunicat.
„Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru defășurarea în bune condiții a programului”, mai menționează sursa citată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?