Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

STAREA DE ALERTĂ se prelungește cu încă 30 de zile. Cum vom sărbători Crăciunul și Revelionul, în aceste condiții

Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând de luni, 14 decembrie. Este a 8-a lună de stare de alertă, perioadă începută din 15 mai, când românii au ieșit din starea de urgență.
Hotărârea a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial și a fost adoptată conform propunerilor aprobate joi, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Hotărârea prevede ca, la restricțiile existente deja, să se adauge doar o măsură referitoare la operatorii de transport pe cablu de pe pârtiile de schi, pe sistem telecabină, scrie Mediafax.
Așadar, nu vor fi condiţii suplimentare introduse, decizia păstrând restricţiile existente.
Asta înseamnă că sărbătorile de iarnă vor fi celebrate de români în condiții de stare de alertă, fiind în vigoare aceleași reguli ca până acum – cea mai importantă în acest sens fiind circulația după ora 23:00, doar cu motiv întemeiat. Este clar că nu vor fi organizate petreceri în stradă în noaptea dintre ani.

Secretarul de stat Raed Arafat: „Evitați colindatul de Crăciun, chiar dacă e o tradiție”

„De sărbători, gândiți-vă la sănătatea dumneavoastră, a familiei dumneavoastră și a celor în vârstă. Încercați cât de mult posibil să limitați numărul celor cu care vă întâlniți”, a spus joi, Raed Arafat, după ședința CNSU.
Întrebat ce se va întâmpla totuși de revelion, dacă românii vor putea ieși măcar în fața casei sau a blocului, secretarul de stat a răspuns:
„Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe.
Petreceri în stradă, nu. Pârtiile sunt deschise, dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor, la restaurante, hoteluri, distanțarea fizică”.
Totodată, Arafat a anunțat că stațiunile de schi vor fi deschise, inclusiv telecabina, dar cu număr redus de persoane, iar rezervările pentru vacanțe vor fi permise, însă „cu respectarea regulilor” din starea de alertă.
În privința colindatului de Crăciun, Raed Arafat a spus: „Sfatul este să evitați acest lucru, chiar dacă e o tradiție mersul din casă în casă. Mai intri în casă, mai stai un pic, riscul de infecție crește mult”.
Despre tăiatul porcului, el a afirmat că nu este „scris nicăieri” că această activitate este interzisă.
Întrebat în continuare dacă românii vor sta în case de Revelion, secretarul de stat citat de Mediafax a intervenit: „Nu vor fi festivități. Putem să punem multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol. Recomandarea este să se evite aceste acțiuni”, făcând referire la posibilitatea ca oamenii să poată ieși la miezul nopții pe stradă.
”În casa omului nu poți să pui un număr maxim de participanți. Recomandabil este însă ca lumea să rămână în rândul familiei, cu rudele imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice fel de problemă”, a spus Raed Arafat, potrivit libertatea.ro.
Acesta a mai precizat că, în cazul în care la petreceri sunt invitați și prietenii, trebuie respectate regulile de distanțare, însă „e greu în casă, știm foarte bine”.

În ce condiții se fac mese festive la restaurant

În ceea ce privește mesele festive organizate de Crăciun și Revelion în unitățile de cazare a turiștilor, Arafat a spus că acestea pot funcționa la o anumită capacitate, dată de incidența cazurilor de infectare cu Covid din localitatea respectivă.
”La o incidență de sub 1,5 la mie, capacitatea este de 50%. Între 1,5 și 3 la mie, capacitatea este de 30%. Peste 3 la mie, rămân numai cei cazați în hotel”, a precizat Raed Arafat, care a adăugat că în orice caz, capacitatea acestor spații nu poate depăși sub nicio formă procentul de 50%, informează Antena3.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?