Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția a 64-a a Berlinalei: Recompense pentru Asia


    Cea de-a 64-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinala) a recompensat sâmbătă continentul asiatic și, în special, China, decernând Ursul de Aur și premiul pentru cel mai bun actor lungmetrajului chinez Black Coal, Thin Ice, comentează AFP. I-au fost necesare câteva momente bune regizorului Diao Yinan, în pragul lacrimilor, pentru a se exprima. ‘Este foarte greu de crezut că un vis a devenit realitate’, a spus el. ‘Criticile nu au fost teribile’, a reamintit el în fața presei, după care a povestit că a fost ‘foarte fericit când actorul principal a obținut premiul pentru interpretare’. ‘Mi-am spus: asta e! Nu mă gândeam că filmul va ajunge mai departe’, a mai afirmat Diao Yinan.

    Black Coal, Thin Ice este un amestec elegant de film noir și film de artă, cu crime în serie și o neașteptată poveste de iubire. Rolul principal îl deține Liao Fan, răsplătit cu Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, care a mulțumit Berlinalei pentru minunatul cadou pe care i l-a făcut la împlinirea vârstei de 40 de ani. China a mai obținut Ursul de Argint pentru contribuție artistică deosebită în categoriile pentru pelicula Blind massage, semnată de Lou Ye.
    Japoneza Haru Kuroki a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță pentru The Little House, în regia veteranului Yoji Yamada. Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit fără prea multe surprize americanului Richard Linklater, pentru Boyhood, odă timpului care trece. Linklater, onorat cu un Urs de Argint în 1995 pentru ‘Before sunrise’, a explicat că a ‘acceptat premiul în numele celor aproape 400 de persoane are au lucrat la acest film și, îndeosebi, al actorilor’. Terminat în numai 39 de zile, Boyhood îi are ca protagoniști pe Patricia Arquette și Ethan Hawke.
    Compatriotul lui, Wes Anderson, a obținut Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint, pentru The Grand Budapest Hotel, în a cărui distribuție se află nume consacrate ale cinematografiei: Ralph Fiennes și Tony Revolori în rolurile principale, alături de F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Tom Wilkinson și Owen Wilson.
    Franța a fost recompensată cu Premiul Alfred Bauer pentru noi perspective în arta cinematografică, acordat filmului Aimer, boire et chanter, în regia veșnic tânărului (chiar și la 91 de ani) Alain Resnais. Doi tineri francezi, Caroline Poggi și Jonathan Vinel, au primit la rândul lor Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru ‘Tant qu’il nous reste des fusils a pompe’. Ursul de Argint la această categorie i-a fost atribuit unui alt francez, Guillaume Cailleau, care trăiește în Franța, pentru ‘Laborat’.
    Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu le-a revenit germanilor Ana și Dietrich Brüggemann, pentru Kreuzweg / Stations of the cross, un film sufocant despre o tânără adolescentă prizonieră a fundamentalismului religios catolic. Alonso Ruizpalacios, din Mexic, a obținut Premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut, pentru Güeros. Juriul internațional l-a avut ca președinte pe producătorul american James Schamus (‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’, ‘Brokeback Mountain’), iar ca membri pe Barbara Broccoli, Trine Dyrholm, Mitra Faharani, Greta Gerwig, Michel Gondry, Tony Leung și Christoph Waltz. Ediția cu numărul 64 a Berlinalei i-a adus un omagiu regizorului britanic Ken Loach, în vârstă de 77 de ani, care a primit un Urs de Aur onorific.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?