Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Meșterul popular Manole Enache din Spulber păstrează vie tradiţia făuririi buciumelor și arta meșteșugului autentic

Meșterul popular Manole Enache din Spulber, județul Vrancea, a învăţat meşteşugul îmbinării lemnului şi al făuririi de instrumente de suflat (buciume) de la bunicul său, renumitul meşter popular Cristea Tulache.

Lemnul folosit pentru buciume este lemn de arin sau de cireş, transformat în doage. Acestea se obţin prin tăierea lemnului şi curăţarea interiorului celor două jumătăţi. Doagele lipite formeză tubul care se înveleşte cu coajă de cireş. Coaja de cireş se taie în spirală şi este lăsată să se usuce pe toată lungimea tubului.
Secretul funcţionării unui bucium este ca doagele din care este alcătuit să fie cât mai subţiri.

Talentul şi însuşirea unor cunoştinţe nu au fost însă suficiente pentru ca meşterul Manole Eanche să ajungă la performanţele din prezent. Un rol hotărâtor l-au avut pasiunea şi spiritul întreprinzător necesar pentru a se impune într-o piaţă a obiectelor de artă populară aflată într-o continuă dinamică.

Din 2015 este artist plastic, la secţia externă de Artă Populară din Spulber, specialitatea Instrumente populare, din cadrul Serviciului Școlii Populare de Artă din Focşani.
Meșterul își dorește ca tinerii pe care îi pregătește acum, să promoveze la rândul lor tradiţiile şi să devină meşteri populari consacraţi.

De-a lungul timpului a participat la numeroase târguri şi expoziţii, în cadrul cărora instrumentele populare create cu multă migală şi pasiune au fost extrem de apreciate.
Participări/concursuri: Premiul II (2016), Premiul I (2017), Premiul I (2018), Expoziţia – Concurs de Artă Tradiţională cu Tematică Pascală De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră, Secțiunea Instrumente populare; Premiul I (2016), Premiul I (2017), Premiul I (2018), Expoziţia – Concurs de Artă Tradiţională Tradiţii pascale la români, Secțiunea Instrumente populare, Crângul Petreşti; Premiul II (2016), Premiul II (2017), Premiul I (2018), Expoziţia Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale Pavel Terţiu, Focşani.

sursă foto și text: Centrul Cultural Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?