Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și GALERIE FOTO: Soprana Gabriela Băncilă, originară din Focșani, performanțe pe scenele din Italia, dar și pe scena „Românii au talent”

„Micuța Maria Callas”, așa a fost denumită soprana Gabriela Băncilă, cea care, în 2018, a impresionat juriul emisiunii „Românii au talent” cu melodia „O Mio Babbino Caro”. Gabriela Băncilă s-a născut la Focșani, și, pentru o scurtă perioadă, a locuit în cartierul Bahne. Ulterior s-a mutat la Vidra, unde a stat doar un an, pentru că, din clasa I și până în clasa a VI-a, a învățat la Școala Gimnazială nr. 7 „Ion Creangă” din Brăila, orașul în care locuia mama ei. Pasionată încă din copilărie de muzică, în special de cea folclorică, la vârsta de 8 ani, Gabriela Băncilă a urmat cursurile Școlii Populare de Arte din Brăila, în același timp făcând parte și din ansamblul de dansuri populare „Mugurașul”, ca dansator profesionist. „Eram nelipsită de la serbările școlare”, spune, cu zâmbetul larg, soprana Gabriela Băncilă.

Talent descoperit de primul maestru și pianist al tenorului Andrea Bocelli

La 12 ani, Gabriela Băncilă, împreună cu fratele ei mai mic, au plecat în Italia, acolo unde, de ceva timp, locuia mama lor. Această nouă etapă a vieții ei n-a împiedicat-o însă pe Gabriela Băncilă șă-și urmeze visul de a deveni o cântăreață cunoscută și apreciată. Într-o zi, pe când era la liceu, portarul a anunțat-o pe Gabriela că în școală se află primul maestru și pianist al celebrului tenor italian Andrea Bocelli. Adolescentei nu i-a venit să creadă atunci când l-a văzut pe maestrul Giovanni Meozzi. Făcea preselecții la mine la liceu, eu nu știam, dar mi-a spus doamna care se afla la intrarea în liceu: «Vezi că este maestrul lui Andrea Bocelli, aici». N-am crezut-o! L-am întâlnit în incinta liceului, m-a ascultat apoi cum cânt și a rămas impresionat. Ulterior m-a comparat chiar cu Maria Callas”, povestește Gabriela Băncilă.

În 2008, Gabriela Băncilă s-a înscris la Școala de canto „Perossi” din Pisa, Italia, la clasa de canto modern, continuându-și ulterior studiile muzicale la Academia de muzică din Pisa „Stefano Strata”. „Mai apoi, am frecventat Conservatorul «Pietro Mascagni» din Livorno, intrând cu nota maximă, iar la examenul de admitere comisia mi-a spus că sunt cea mai bună voce care a intrat în acel conservator în ultimii 20 de ani, fiind un conservator cu pretenţii”, mai spune tânăra soprană.

„Găbiţa o să ajungă o mare artistă!”

Așa se lăuda prin sat, bunica micuței Gabriela Băncilă. Din păcate însă, bunica tinerei a trecut la cele veșnice înainte să-și vadă nepoata pe marile scene. Când am întrebat-o despre copilărie, Gabriela a răspuns că: „Deși am avut o copilărie tristă, pentru că am crescut departe de părinți, am amintiri frumoase. Imaginea pe care o am cel mai des în minte, atunci când mă gândesc la copilărie, este aceea când mergeam prin satul Şerbeşti din comuna Vidra, cu mamaia de mână şi ea era tare mândră de mine și se lăuda la vecini că nepoata ei, Găbiţa, o să ajungă o mare artistă. Cântam mereu, iar ei îi plăcea să mă asculte, însă, din păcate, nu a mai trăit încă un an să mă vadă pe marile scene, pentru că a decedat în mai 2009. Pe atunci cântam doar muzică uşoară. În 2010,  la doar 16 ani, am avut debutul pe teritoriul Italiei prin comunitatea românească, cântând muzică populară alături de marii artiști care veneau din România”.

Desoperind din ce în ce mai mult tainele muzicii, Gabriela Băncilă a început să compună piese, dând frâu liber emoțiilor și creativității. „În 2016 am scos pe piața din România,  la o casă de discuri din Târgu Jiu, două piese, stilul Viorica de la Clejani, scrise de actriţa Jeny Nicolau, care au prins foarte bine la public, deşi a fost pentru  prima dată când am cântat acest gen de muzică. Apoi am scos o piesă de muzică uşoară, compusă de mine cap coadă, care se numește «Canta» şi care a fost pe CD-ul Sanremo 2016. Am scos ulterior 12 piese de muzică populară, toate compuse de mine. Una dintre cele mai îndrăgite piese de românii din Italia se numește «Trăiesc în ţară străină».

Versurile sunt scrise de o scriitoare din Roma, tot focşăneancă, doamna Stănica Vânători, iar melodia îmi aparţine. Este o piesă operă-vals pe care, de fiecare dată când o cânt, stârnește emoții puternice în rândul ascultătorilor mei. Apoi am mai scos două piese, una în italiană, cealaltă în română. Cea în  italiană este pop şi se numeşte «Amore»,  iar cealaltă este un blues-opera şi se numeşte «De când ai apărut tu în viaţa mea». Amândouă sunt compuse de mine cap coadă”, mai spune Gabriela Băncilă. Nu s-a oprit din compus nici în pandemie și speră ca melodiile pe care le-a pregătit în această perioadă să le poată lansa cât de curând.

Despre emisiunea „Românii au talent”

Publicul din Italia era deja familiar cu „micuța Maria Callas” din Focșani, însă cel din țara natală nu prea a avut ocazia să o descopere pe deplin. Până în 2018, când, o persoană foarte dragă vâncencei, a înscris-o pe Gabriela Băncilă la emisiunea-concurs „Românii au talent”. „De mică mă uitam la aceea emisiune şi multă lume îmi zicea să merg şi eu acolo  pentru că am talent. Având în vedere însă că eram în Italia, nu credeam că e posibil. Apoi am crescut şi am început să călătoresc singură şi să cunosc oameni minunați, printre care se află şi prietena şi mama mea de suflet de la București, doamna Elena Tiucă. Dumneaei m-a sunat într-o noapte, la ora 2:00 să-mi ceară buletinul spunându-mi că m-a înscris la «Românii au talent». Am rămas mască! Am cântat prin aproape toate teatrele din Italia, la evenimente importante, dar nu am cântat publicului din țara mea. Îmi doream să cânt în ţara în care m-am născut”, recunoaște tânăra.

Gabriela Băncilă a fost la preselecții în luna august a anului 2018, la București. „Totul a decurs foarte bine şi mi-au spus că merg mai departe. M-am întors pentru filmări în luna octombrie. Ne-au cazat pe toți concurenţii la acelaşi hotel, așa mi-am făcut o mulțime de prieteni. Emoțiile mă copleşeau. Nu-mi aduc aminte să fi avut atât de multe emoții în viața mea. Emoțiile erau şi din cauza faptului că eram puţin bolnavă, aveam crize de fiere destul de dese şi puternice, iar frica mea a fost să nu mă apuce vreo criză în timp ce cânt. Pentru prima şi ultima oară în viaţa mea, mi-am dorit să cobor cât mai repede de pe scenă. Îmi era frică de faptul  că nu puteam să duc piesa până la capăt.

Dar nimeni din regie nu ştia prin ce trec pentru că nu le-am spus acest lucru. Menirea mea este să aduc zâmbete pe chipul oamenilor, nu tristețe. Trebuia să fiu, sau cel puţin să par, perfectă, mai ales că de la ținută, atitudine şi genul pe care l-am cântat toți se așteptau să fie un număr serios şi decent. Am avut emoții că genul meu nu o să placă publicului din România, însă m-au surprins foarte plăcut. Juriul a fost excepțional, nu mă aşteptam. Când Andra mi-a vorbit atunci, m-am emoționat şi aveam lacrimi în ochi, deşi nu voiam să plâng. M-am chinuit  să nu plâng”, mai spune Gabrela Băncilă. Pentru ea, emisiunea „Românii au talent” a însemnat o rampă de lansare, și, cu toate că au trecut doi ani de la apariția ei pe micile ecrane, tânăra spune că și acum sunt oameni care, atunci când o văd pe stradă, o întreabă dacă nu cumva a fost la celebra emisiune de talente.

Artist în vreme de pandemie

Pentru mulți artiști, pandemia a venit la pachet cu o mulțime de evenimente amânate, sau chiar anulate. În aceeași situație se află și soprana Gabriela Băncilă: „La începutul pandemiei eram foarte speriată, dar apoi mi-am revenit şi am zis că trebuie să fac ceva cu instrumentele pe care le am şi să fiu de ajutor societății cum ştiu mai bine. Am organizat un concurs în cadrul căruia am dat opt burse de studiu copiilor talentați din provincie care nu au posibilitatea financiară de a studia muzica. Cei mai mulţi au fost din zona Vrancei, pentru că de acolo am fost contactată de cele mai multe ori.

Am lucrat cu acești copii, am compus piese noi, am dat interviuri, am organizat evenimente online. Și, în prezent, fac cursuri online de canto cu ei. Și pe mine m-a afectat pandemia. Anul acesta, în jur de 25 de evenimente mi s-au anulat. Sperăm însă că ne vom reveni cât mai repede și că ne vom reîntâlni cu publicul nostru drag de care ne este tare dor”, a mai spus soprana Gabriela Băncilă.

Crescută mai mult în țara adoptivă, Italia, Gabriela Băncilă spune că nu a uitat și nu va uita niciodată România. De curând a revenit în țară, și speră să reușească să-și ducă la bun sfârșit planurile de viitor, și, de asemenea, să continue să-și încânte publicul cu muzica atât de dragă sufletului ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?