Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Foste unități militare, transformate în penitenciar. Capacitatea Penitenciarului Focșani este de 300 de locuri, dar sunt 444 de persoane private de libertate

Vin vești bune în ceea ce privește construirea unei noi unități de detenție administrată de Penitenciarul Focșani: obiectivul de investiții P48 Unguriu se află în faza de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. Noul penitenciar va fi situat pe locul unor foste unități militare din localitatea Unguriu, județul Buzău. Conform Agerpres, „în 2013, aleşii locali au solicitat Ministerului Apărării să aprobe transferul fostelor unităţi militare U.M. 01635, U.M. 01661 şi U.M. 01698 în administrarea Primăriei Unguriu şi transformarea fostelor depozite chimice ale Armatei în penitenciar‟.

În anul 2017, mai scrie Agerpres, Consiliul Local Unguriu a propus transformarea respectivelor unități miltare în penitenciar. „În prezent, obiectivul de investiții P48 Unguriu se află în faza de aprobare a indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre a Guvernului României. După această etapă urmează realizarea proiectului tehnic și apoi demararea contractului de execuție a lucrărilor‟, se arată într-un document semnat de comisar șef de poliție penitenciară Iuliana Giurgea, directorul Penitenciarului Focșani, în urma unei solicitări trimise de reporterii Monitorului de Vrancea.

România va avea două penitenciare noi cu o capacitate de 1.900 locuri de cazare

 Transferul fostelor unități militare de la Unguriu din administrarea Ministerului Justiției, la Administrația Națională a Penitenciarelor, în administrarea Penitenciarului Focșani, a fost aprobat prin hotărârea nr. 562 din 24 iulie 2018, de Viorica Dăncilă, prim-ministrul României la acea vreme. Penitenciarul de la Unguriu nu va fi însă singura nouă unitate de detenție din România. Proiectul vizează și înființarea unui penitenciar în Berceni. „Finanțarea obiectivului de investiții se face din fondurile alocate din împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, asigurate conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările ulterioare și din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Justiției, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din alte surse legal constituite.

Împrumutul se va derula, conform proiectului aprobat de către Guvernul României, la data de 05 Decembrie 2017, prin Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanțat din fonduri externe rambursabile, prin care  se propune conceptul de proiect național – Investiții în infrastructura penitenciarelor – pentru realizarea a 1.900 locuri noi de cazare prin construirea și înființarea a două noi penitenciare (Penitenciarul Berceni și Penitenciarul Unguriu) ‟, se mai arată în răspunsul reprezentanților Penitenciarului Focșani.

Penitenciarul de la Unguriu va avea o capacitate de 900 locuri de cazare, dintre care 100 locuri în regim deschis și 800 de locuri în regim semideschis. „Noul penitenciar va fi populat cu persoane private de libertate custodiate, în prezent, de Penitenciarul Focșani, care au domiciliul în județul Buzău, precum și cu persoane private de libertate ce execută pedeapsa în regim semideschis și deschis aflate în alte penitenciare din sistem. Personalul necesar funcționării penitenciarului, conform memoriului tehnic din studiul de fezabilitate, este de aproximativ 550 din care aproximativ 160 persoane își vor desfășura activitatea în spațiile administrative‟, potrivit aceleiași surse.

Planuri pentru modernizarea Penitenciarului Focșani

 Se ia în calcul și modernizarea Penitenciarului Focșani, care face deja parte din proiectul național implementat de Administrația Națională a Penitenciarelor nimit  „Consolidarea instituțională a sistemului penitenciar românesc cod SIPOCA 60, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European  (FSE) prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.Prin acest proiect, Administrația Națională a Penitenciarelor își propune achiziționarea serviciilor de asistență și expertiză tehnică pentru realizarea unui studiu referitor la infrastructura clădirilor din sistemul penitenciar, în vederea respectării criteriului prevăzut în art. 55¹ alin. (3) din Legea nr. 254/2013, cu moificările și completările ulterioare, referitoare la îndeplinirea condițiilor de execuare a pedepsei în spațiile de cazare destinate persoanelor private de libertate‟, se mai arată în răspunsul reprezentanților Penitenciarului Focșani.

Capacitatea legală de deținere a Penitenciarului Focșani este de 300 locuri, iar „efectivul mediu la data de 31.08.2020 este de 444 persoane private de libertate. Camerele de deținere au capacități diferite, existând camere cu un loc și până la 16 locuri de cazare‟, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?