Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Campionul Olimpic Corneliu Ion, Cetățean de Onoare al Municipiului Focșani

Înaltul titlu i-a fost conferit, la propunerea primarului Cristi Valentin Misăilă, în ședința de ieri, 17 septembrie, a Consiliului Local al Municipiului Focșani

 

Municipul Focșani are, începând de ieri, nou cetățean de onoare din galeria marilor sportivi sau oameni de sport ai Focșaniului, ai Vrancei, ai României și ai lumii. Este campionul olimpic la pistol viteză de la Moscova, din 1980, Corneliu Ion, născut la Focșani, la 27 iunie 1951, de unde s-a mutat cu părinții la București, în 1954. Corneliu Ion a avut o excepțională carieră, în care a strălucit ca sportiv cu participări la patru Jocuri Olimpice – 1976, 1980, 1984 și 1988, la trei Campionate Mondiale și cinci ediții de Campionat European, a fost președintele Federației Române de Tir, a fost antrenor și șef de secție la Clubul Steaua București și a format, la rândul său, mari campioni, precum Iulian Raicea și Sorin Babii. A obținut performanțe excepționale la pistol viteză, dar și la pistol cu aer comprimat. A fost campion olimpic în 1980, la Moscova, vicecampion olimpic în 1984, la Los Angeles. În 1974, la Enschade, în Olanda, a câștigat argintul la Campionatul Mondial, în proba de pistol cu aer comprimat.

Corneliu Ion a fost prezent, ieri, în sala de ședințe a Consiliului Local Focșani, alături de Alin Moldoveanu, medaliat cu aur la Olimpiada de la Londra din în 2012. „Este o onoare deosebită pentru noi toți să avem alături doi campioni, care s-au remarcat în întreaga lor activitate și au dus pe cele mai înalte culmi faima sportului românesc, a tirului românesc. Este o mândrie pentru noi. Iată că avem două generații care au obținut rezultate deosebite. Chiar dacă au trecut 40 de ani de la momentul istoric, aurul olimpic la Olimpiada de la Moscova, cred că niciodată nu e prea târziu. Vă felicit pentru toată activitatea”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Emoționat de gestul administrației focșănene, campionul olimpic Corneliu Ion a spus că este unul dintre momentele deosebite din viața sa, alături de medalia de aur de la Moscova, în 1980, purtarea drapelului României la Los Angeles, în 1984. Deși a plecat din Focșani la vârsta de patru ani, împreună cu familia, Corneliu Ion și-a amintit de vacanțele dese petrecute la rudele care au rămas aici, de „Grădina Publică, strada mare cu magazine și magazinașe, gara mică cu birjarii care moțăiau așteptând clienții“. „Viața de familie m-a purtat pe alte locuri, dar în felul meu am rămas și mă simt mândru focșănean. Așa cum spune toponomia numelui, focșănean înseamnă om bun și drept. Mă onorează titlul acordat de dumneavoastră. O să îl înrămez alături de celelalte diplome. Acesta este însă special, este primit din sufletele a 80 de mii de locuitori ai municipului Focșani”, a spus emoționat Corneliu Ion.

Site-ul Comitetului Olimpic și Sportiv Român îi face următorul portret: ”A început să practice tirul în 1969, în cadrul clubului Steaua București, sub îndrumarea antrenorilor Gh. Corbescu și T. Coldea (după 1976). Multiplu campion și recordman național, a înregistrat performanțe de excepție și în competițiile internaționale oficiale de tir. Selecționat în loturile naționale, a realizat, pe parcursul a peste 20 de ani, începând din 1970, performanțe maxime – 600 de puncte din 600 posibile în proba de pistol viteză; a egalat recordul mondial – 598 de puncte la proba de pistol viteză în 1977; a avut un merit substanțial la stabilirea unui nou record mondial, în 1975, în proba de pistol viteză pe echipe – 2370 puncte. Participant la 3 ediții ale JO, 3 CM și 5 CE, a obținut 12 medalii – 4 de aur, 7 de argint și una de bronz. La JO de la Montreal (1976) se clasează pe locul V, după un baraj în 3 pentru medalia de bronz. La cea de-a XII-a ediție a JO de la Moscova (1980) își demonstrează din plin calitățile tehnice, fizice și psihice, devenind campion olimpic la pistol viteză, în urma unui baraj desfășurat în 3 manșe. La JO de la Los Angeles (1984) devine vicecampion olimpic la aceeași probă. Pentru rezultatele sale de excepție și contribuția adusă la afirmarea tirului românesc, i s-au acordat titlurile de Maestru emerit al sportului și de Antrenor emerit și a fost distins cu numeroase ordine și medalii”.

În 1990 a fost ales președintele Federației Române de Tir. A fost membru în Biroul Executiv al Comitetului Olimpic Român. A primit titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Antrenor Emerit, iar în 2001 i-a fost conferit Ordinul național “Pentru merit” în grad de ofițer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?