Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Doru Ploscaru, primarul potrivit pentru comuna Răstoaca

Doru Ploscaru este candidatul Partidului Social Democrat pentru Primăria comunei Răstoaca. Social democratul s-a implicat în politică în urmă cu patru ani, când a fost ales consilier local în echipa PSD de la Răstoaca. Cu experiență în administrația publică și în mediul privat, Doru Ploscaru este considerat omul potrivit care poate dezvolta și moderniza comuna Răstoaca. Experiența în administrația publică a demonstrat-o la Casa de Pensii Vrancea, unde a pornit de la funcția de inspector și a ajuns până în poziția de șef al Corpului de Control. Au urmat experiențele de director la Interex, Bricostore. În ultimii ani a condus subsidiara Delta ACM din Republica Moldova unde a răspuns de câteva mari proiecte de infrastructură în capitala Chișinău. În cei cinci ani din Moldova a derulat proiecte cu finanțare de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții pentru reabilitarea unor bulevarde precum Alecu Russo, Ștefan cel Mare, Vasile Alecsandri.

A început cariera politică în 2016, când a fost ales consilier local din partea Partidului Social Democrat. Ulterior, în 2018 a preluat conducerea organizației PSD Răstoaca. Doru Ploscaru a decis să candideze pentru funcția de primar deoarece este nemulțumit de modul în care este condusă această comună. La opt kilometri de Focșani, spune Doru Ploscaru, comuna Răstoaca trebuie să ofere condiții mai bune de trai pentru locuitorii săi.

Unul dintre proiectele susținute de Doru Ploscaru din poziția de consilier local PSD a fost cel privind aderarea comunei la Asociația Metropolitan Trans prin care societatea de Transport Public din Focșani va asigura trasee până la Răstoaca. Vor fi astfel asigurate mai multe curse de transport, la prețuri și condiții civilizate de călătorie. Pe lista de proiecte pregătite de Doru Ploscaru se află realizarea rețelei de canalizare, reabilitarea sistemului de iluminat public la standarde europene cu tehnologie LED, asigurarea cadastrului gratuit, realizarea de trotuare și piste de biciclete, reabilitarea terenului de fotbal, asigurarea colectării selective a deșeurilor. „Am decis să candidez pentru funcția de primar al comunei Răstoaca din cauza dezinteresului actualei conduceri a Primăriei. Nu mi se pare normal ca, într-o legislatură, să vii doar cu proiectele fostului primar social democrat și să nu vii cu nimic nou. Ba mai mult, proiectul de apă și canalizare este derulat de Consiliul Județean Vrancea, prin POIM. Practic, acest program a creat coloana vertebrală pentru toată comunitatea din Răstoaca. Din 2016 până în 2020, actualul primar nu a depus diligențe pentru extinderea rețelei de canalizare. Nu este normal ca, la opt kilometri de Focșani, să ai o comună ruptă în care doar o parte din comună să aibă canalizare, iar ceilalți să nu beneficieze de acest serviciu”, a spus Doru Ploscaru.

Acesta arată că Primăria trebuia să rezolve situația canalizării din comună și ulterior să facă asfaltarea, astfel încât să nu fie afectat drumul proaspăt asfaltat de lucrările la rețelele de canalizare. Nu sunt accesate fonduri europene, abia în 2018 a fost depus un proiect la Ministerul Dezvoltării unde, la recapitulație deviz apare total dispensar comuna Chiojdu, județul Buzău, cu ștampilă comuna Răstoaca. Nici acum nu ni s-a comunicat ce răspuns s-a primit pentru acest proiect”, a explicat Doru Ploscaru.

Rețea de gaze naturale și iluminat public modern cu becuri LED

Un proiect important pentru comuna Răstoaca este cel referitor la înființarea rețelei de alimentare și distribuție gaze naturale în comună. În timp ce alte comune au obținut deja avizele necesare, la Răstoaca s-a bătut pasul pe loc. Proiectul de realizare a rețelei de gaze naturale poate fi realizat în parteneriat cu Gologanu și Milcovul, ceea ce ar ușura obținerea avizelor de racordare. „Este o investiție necesară pentru confortul locuitorilor din Răstoaca pentru că vedem problemele care sunt în ultimii ani cu procurarea lemnului de foc. Este avantajos și pentru dezvoltarea afacerilor, asigurarea utilităților fiind condiții necesare pentru înființarea unor fabrici care să asigure locuri de muncă în comună”, a explicat Doru Ploscaru.

Un alt proiect vizează atragerea de fonduri pentru modernizarea iluminatului public, așa cum au făcut alte comune care au trecut la iluminatul pe becuri LED și acum economisesc sute de mii de lei din bugetul local. „Sunt disponibile linii de finanțare pentru a realiza iluminatul public, avem și avantajul drumului național care traversează comuna”, a spus Doru Ploscaru. Acesta a menționat necesitatea parteneriatului cu localitățile vecine pentru a realiza investiții în reabilitarea și asfaltarea drumurilor de exploatații agricole și drumurilor comunale. Un exemplu este DC 150 unde primăria din Milcovul a făcut balastarea și pregătește asfaltarea în următorul mandat. Însă pe teritoriul administrativ al comunei Răstoaca nu s-a întâmplat nimic.

Susținem proiectul parcului industrial

Candidatul PSD spune că vor fi făcute demersurile necesare la Consiliul Județean pentru continuarea proiectului parcului industrial. „Voi face demersuri pentru continuarea proiectului parcului industrial demarat de Consiliul Județean Vrancea. Este o investiție benefică pentru comuna Răstoaca pentru că tot ce înseamnă taxe și impozite intră în bugetul comunei. Este un parteneriat cu Consiliul Județean pe care actualul primar nu a dorit să îl continue, nici nu s-a mai interesat de acest proiect. În condițiile în care viitoarea autostradă va trece pe lângă Răstoaca, parcul industrial este o investiție necesară”, a spus Doru Ploscaru.

Nu în ultimul rând, schimbarea în Primăria Răstoaca trebuie să înceapă în relația administrației locale cu cetățenii care vin să le fie rezolvate problemele. Primele decizii care vor fi luate ca primar al comunei Răstoaca vor asigura transparența activității administrației, a deciziilor care sunt la nivelul comunei și care îl privesc pe fiecare locuitor. De exemplu, vor fi publicate toate cheltuielile Primăriei astfel încât cetățenii să știe pe ce se duc banii din taxe și impozite. „Trebuie o deschidere către cetățeni, administrația locală trebuie să țină cont de problemele locuitorilor pentru a ști cum să le rezolve. Locuiesc în Răstoaca, nu sunt locuitor al comunei doar pe buletin, ca în alte cazuri. Una dintre măsurile pe care le voi lua după ce voi fi ales primar va fi să public toate cheltuielile primăriei Răstoaca. Acum nu se știe care sunt cheltuielile curente. E foarte simplu de făcut acest lucru și vedem acest lucru la Primăria Focșani, de exemplu”, a spus Doru Ploscaru.

Consultanță pentru micii fermieri

Susținerea micilor fermieri din Răstoaca va fi o linie prioritară a mandatului viitorului primar Doru Ploscaru. Un prim pas va fi înființarea unui birou de consultanță unde fermierii să poată fi îndrumați pentru obținerea fondurilor europene necesare pentru dezvoltare. Experiența ultimilor ani a arătat că micii fermieri din comună trebuie ajutați să se dezvolte. Sunt proiecte cu valori mici, de câteva mii de euro, pentru utilaje agricole sau solarii, pe care fermierii le pot accesa dacă sunt învățați cum să facă un proiect. „Este nevoie în Primărie de un birou de consultanță pentru fermieri astfel încât să îi ajutăm să obțină fonduri europene. În plus, de la bun început se discută cu consultantul și se stabilește ca acel comision la proiect să fie plătit abia după ce proiectul este aprobat, intră în finanțare și se fac plățile”, a precizat Doru Ploscaru.

Articol executat de SC MEDIA UNO SRL la comanda PSD filiala Vrancea; CUI mandatar financiar 21200019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?