Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO! Peste 100 de morţi și peste 4 mii de răniți după două explozii uriașe în Beirut, capitala Libanului

Două explozii uriaşe în portul din Beirut au distrus marţi cartiere întregi în capitala Libanului și s-au soldat cu cel puţin 100 de morţi şi peste 4.000 de răniţi, a anunţat miercuri Crucea Roşie libaneză, informează AFP şi Reuters. Capitala libaneză este un oraş devastat, cu zeci de maşini avariate pe şoseaua principală şi cu clădirile înconjurate de cioburile geamurilor sparte, relatează miercuri dpa.

A doua zi după cele două explozii care au ucis cel puţin 100 de oameni, capitala libaneză Beirut este un oraş devastat, cu zeci de maşini avariate pe şoseaua principală şi cu clădirile înconjurate de cioburile geamurilor sparte, relatează miercuri dpa.

”E oribil… nu e ceva obişnuit”, spune un bărbat care mătură cioburile din faţa apartamentului. Ca mulţi alţii, el a dormit fără ferestre.

 

Foto: (c) WAEL HAMZEH / EPA


”Până în prezent, peste 4.000 de persoane au fost rănite şi peste 100 au fost ucise. Echipele noastre continuă căutările şi operaţiunile de salvare în zonele adiacente”, a adăugat organizaţia într-un comunicat de presă.

Foto: (c) tayyaraoun1 / EPA


Potrivit Reuters, şeful Crucii Roşii libaneze, George Kettaneh, a declarat presei locale că mulţi oameni sunt încă prinşi sub dărâmături. Într-o declaraţie făcută prin telefon la postul LBCI TV, Kettaneh a explicat că organizaţia pe care o conduce se coordonează cu Ministerul Sănătăţii pentru ca morgile să preia victimele, deoarece spitalele nu mai fac faţă.

Un ofiţer libanez aflat în zona unde s-au produs exploziile cere să nu i se dezvăluie identitatea, deoarece nu a fost autorizat să facă declaraţii, apoi susţine că sub dărâmăturile din port mai sunt încă morţi.

Echipe de muncitori au început degajarea drumurilor şi îndepărtarea molozului de pe străzile până la celebra Gemayzeh, unde se află multe baruri. De obicei, acolo pulsează viaţa de noapte a Beirutului.

Exploziile soldate cu peste 4.000 de răniţi au lovit Libanul într-o perioadă când este deja afectat de cea mai gravă criză economică de după 1990, când s-a încheiat războiul civil care a durat 15 ani.

Foto: (c) WAEL HAMZEH / EPA


Miercuri este anunţată o şedinţă de urgenţă a guvernului libanez. Înaltul Consiliu de Apărare a declarat deja capitala ”oraş în stare de dezastru” şi a recomandat instituirea stării de urgenţă timp de două săptămâni.

Autorităţile anchetează în continuare cauza exploziilor, dar şeful serviciului de securitate internă susţine că în zonă se găseau materiale extrem de explozive.

Foto: (c) DALATI AND NOHRA HANDOUT/EPA


Premierul Hassan Diab a promis că vinovaţii vor fi pedepsiţi şi că este ”inacceptabilă” stocarea într-un depozit din port a aproximativ 2750 de tone de azotat de amoniu, timp de şase ani, fără măsuri de siguranţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?